Skocz do zawartości
Zulusman

Swiftech Apogee Gtz Nowy Blok Wodny Dla Cpu

Rekomendowane odpowiedzi

Daj znac jak sie sprawuje i czy warto sie przesiadac z D-Teka, to znaczy czy oprocz walorow estetycznych (a to sprawa gustu juz) ten bloczek potrafi cos fajnego.

Z tego co widzialem po sigu -GIZU- ma w opisie taki bloczek tez.

A Twoj ukladzik... hmm co tu duzo gadac jak zwykle pierwsza klasa :)

Mój test niestety nie będzie miarodajny ponieważ przy zmianie bloku zmieniłem też chłodnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem juz w sumie po wstepnych testach i musze powiedziec ze blok spisuje sie rewelacyjnie. Temperatury w idle sa w przedziale 27 - 31 stopni. Natomiast przy obciazeniu nie wyskoczyl mi powyzej 38 stopni. Sprawdze jeszcze przy duzym oc jak sie spisuje. Ale ogolnie musze powiedziec ze jestem z niego bardziej zadowolony niz z d-tek v2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malik z tego co mówił to około 3 *

Dokladnie - gtz jest w moim przypadku wydajniejszy od v2 o jakies 3-4 stopnie. Natomiast od koolance 5-7 stopni.

w tym momencie mam 24 - 26 stopni na rdzeniach w idle w stresie nie przekroczyly jeszcze 33 stopni :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie - gtz jest w moim przypadku wydajniejszy od v2 o jakies 3-4 stopnie. Natomiast od koolance 5-7 stopni.

w tym momencie mam 24 - 26 stopni na rdzeniach w idle w stresie nie przekroczyly jeszcze 33 stopni :D

to raczej efekt chłodnic <_< ale GTZ na pewno też robi swoje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chętny na zapinke na d-teka v1 taką jaka jest w GTZ. Ktoś jeszcze? Powinnno byc dosc proste do zrobienia.

jak wiecej osob byloby chetnych da sie zrobić

zapinki na am2 lub inny socket(lga 1366) moge tez zrobić, wiecej info na PW ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maniakalny Ty robisz top bloku ? czy spod tez ?

spod srebro

top mosiądz lub akryl

okaże sie w sobote czy dam rade zrobić wogole ten spod

znajomy "dziadek" nie ma czasu na zabawe wiec mam kogos innego juz (jak wyzej mowilem, okaze sie w sobote)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko. Jak sprawują się zapięcia na tym nowym bloczku? Posiadam GTX'a i pomimo, że blok jest niezły to zapięcia w nim - istna tragedia. Widać, że Swiftech poszedł po rozum i walnął w GTZ sprężynki. Tylko jak to się sprawuje podczas montażu na mobo? Pełny docisk? Śruby włażą w gwinty? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko. Jak sprawują się zapięcia na tym nowym bloczku? Posiadam GTX'a i pomimo, że blok jest niezły to zapięcia w nim - istna tragedia. Widać, że Swiftech poszedł po rozum i walnął w GTZ sprężynki. Tylko jak to się sprawuje podczas montażu na mobo? Pełny docisk? Śruby włażą w gwinty? :unsure:

Montaż GTZ to sama przyjemność. Wszystko pasuje idealnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrcze jak wy osiągacie takie temp. ja mam ustawione FSB400x9 i temp w idle OCCT pokazuje 45-49C a w stresie 65-70 !!!! Sprawdzałem docisk ale niby OK - a tak na marginesie jak ustawiłeś docisk do oporu ?? I czym mierzyłeś temperaturki jeśli mógłbyś napisać. Wszelkie uwagi mile widziane.

Sorka, że tak ni z gruchy ni z pietruchy ale to moje pierwsze W/C i w sumie to nie mam doświadczenia w tym temacie :(

Edytowane przez Pietrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrcze jak wy osiągacie takie temp. ja mam ustawione FSB400x9 i temp w idle OCCT pokazuje 45-49C a w stresie 65-70 !!!! Sprawdzałem docisk ale niby OK

moze czas na lapping ? u mnie tez na qx9770 mialem w stresie ponad 75 na dteku v1 po szlifowaniu zrobilo sie 15 stopni mniej (dolozylem paste collabor... jeszcze) boki procka i prawa czesc gorna byla wystajaca, zobacz czy masz rowne tempertaury na rdzeniach, ja mialem przed np core 0,2 = 78 1,3=71 w stresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze czas na lapping ? u mnie tez na qx9770 mialem w stresie ponad 75 na dteku v1 po szlifowaniu zrobilo sie 15 stopni mniej (dolozylem paste collabor... jeszcze) boki procka i prawa czesc gorna byla wystajaca, zobacz czy masz rowne tempertaury na rdzeniach, ja mialem przed np core 0,2 = 78 1,3=71 w stresie.

OK popatrzę na tego drania :) THX

P.S.

Qrcze nic nie dało polerowanie :(

Edytowane przez Pietrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 3 dni testuje sie u mnie w/w kloc.

Mam niestety mieszane uczucia.

W porownaniu organoleptycznym przez srednio zawansowanego laika:

ok 1-2 stopnie lepszy od GTX, mimo wszsytko slabszy od Aquacomputer ktorego mialem.

Za montaz dostaje odemnie 6 w skali 5cio stopniowej.

Duzy minus za gwinty dla kroccow. Oryginalne zlaczki NK12 swiftecha kupione osobno nie pasowaly(sprawdzalem 4ry rozne zlaczki), musialem uzyc formowych. Cale szczescie maja identyczne wymiary. Gdybym zechcial cos innego - mogby bys problem.

Czy ktos tez zauwazyl jakies opory przy wkrecaniu innych zlaczek ???

Oryginalne bez zadnego problemu same weszly.

Tak tylko informacyjnie:

GTZ + Thermochill 120.3 + Laing z topem OCL + Otank z EK(250) + weze 12/16 + zlaczki HF

470x9@1.35 - Boinc - 50*c/Orthos - 57*C

Docisk nie sprawdzalem jeszcze - pierwsze przylozenie na leszcza :D

Jesli jeszcze nie pisalem, porownujac flow w przypadku uzycia wszsytkich wyzej wymienionych bloczkow, GTZ ma jakby najwiekszy.

Mierzony na oko - im wiekszy wir w rezie tym wiekszy flow.

Edytowane przez Zulusman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swiftech wypuscil maly dodatek do GTZ'ta LINK, tak zeby pasowal do kompletu :)

ale jest kompatybilny tylko z Asus Maximus II Formula i Rampage Extreme....a szkoda, bo tak jak mi sie blok na CPU nie podoba to ten na NB jest naprawde ladny 8)

Edytowane przez czolo7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi