jacby Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Witam Modyfikuje swoj sprzet i chcialem skonsultowac z Wami kilka podzespoow 1 plyta glowna: mam dylemat pomiedzy asusem P5Q Deluxe , Foxconn X38A a DFI DK Lanparty P45 bede sie troszke bawil w OC, o crossfire nie ma mowy 2 procesor : q9550 lub q9450 , bardzo stanialy, na allegro ten pierwszy w boxie idzie za 820 zl ten drugi 100 zl taniej 3 pamieci :nie mam pomyslu na pamieci ale DDR2 oczywiscie mysle ze 2 GB , DDR3 nadal nie oplacalne 4 grafika : juz kupiona wyrwana z allegro od jakiegos goscia gigabyte hd4870 za 600 zl nowy Dodam jeszcze ze chcial bym wydac max jakies 2300 zl Jak pisalem sprzet do OC w kompie tylko jedna grafika. Sprzet do grania pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Skoro do grania to może lepiej brać E8400/E8500 (ewentualnie jeszcze E8600). Ale w sumie jak masz kasę to możesz brać tego Q9550. A mobo to DFI, te płyty są wręcz stworzone do OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacby Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Skoro do grania to może lepiej brać E8400/E8500 (ewentualnie jeszcze E8600). Ale w sumie jak masz kasę to możesz brać tego Q9550. A mobo to DFI, te płyty są wręcz stworzone do OC. no wlasnie DFI i OC to jedno. Chociaz sklanialem sie do tej pory bqrdziej ku asusowi pq5 deluxe ma o ile wiem rownie dobre osiagi i lepsze wyposazenie, lepsza muzyka na plycie .. Czy dobrze mysle ze plyta na chipie P45 wystarczy na moje potrzeby ? jestem zainteresowany quadem bo ceny spadly. intel oglosil obnizke cen. jakie pamieci proponujecie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 2 GB do Q9550? DDR2 takie drogie znowu nie są... Weź Mushkiny lub A-Daty EE. Weź mobasa na P45, chociażby DFI DK P45-T2R, którego typujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einar Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Weź tańsza P5Q-E (do deluxe'a nie warto dokładać), Dfi ma póki co niedopracowany bios jak to w każdym Dfi z początku produkcji. I skoro nie będzie crossfire to nie pchaj się w X38/X48 tylko owe P5Q-E na p45 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacby Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 2 GB do Q9550? DDR2 takie drogie znowu nie są... Weź Mushkiny lub A-Daty EE. Weź mobasa na P45, chociażby DFI DK P45-T2R, którego typujesz. czemu akurat te pamieci polecasz ? myslalem raczej o OCZ lub PATRIOT na poczatek chcialem kupic 2 gb gdybym przekroczyl budzet . jesli wszystko pojdzie ok kupie 4 gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 czemu akurat te pamieci polecasz ? myslalem raczej o OCZ lub PATRIOT na poczatek chcialem kupic 2 gb gdybym przekroczyl budzet . jesli wszystko pojdzie ok kupie 4 gb Bo dobrze się kręcą i są tanie...(2x2gb) Akurat w tej cenie ocz ani tym bardziej patriot nic nie zdziałają.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gusm3n20 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 3 pamieci :nie mam pomyslu na pamieci ale DDR2 oczywiscie mysle ze 2 GB, Jak pisalem sprzet do OC w kompie tylko jedna grafika. Sprzet do grania pozdrawiam 1. ramy: Crucial Ballistix 2x1gb 800 lub 1006 na micronach D9GMH 2. mobo: tak jak kolega einar: P5Q-E 3. cpu: jak będzie oc to nie ma sensu q9550 lepiej q9450.. 100zł zaoszczędzić i wydać na piwo przyda się przy bawieniu się w OC xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AtriX Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Ciezko teraz o nowe Cruciale na D9GMH. Mysle ze warto zainwestowac w Mushkiny 2x2GB PC8000 albo A-Daty EE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gusm3n20 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) Ciezko teraz o nowe Cruciale na D9GMH. Mysle ze warto zainwestowac w Mushkiny 2x2GB PC8000 albo A-Daty EEdużo jest nowych na allegro np. Crucial Ballistix Tracer 800 2x1gb za 139zł z USA. Muskiny i a-daty nie chodzą tak jak cruciale w OC Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez gusm3n20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacby Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) 1. ramy: Crucial Ballistix 2x1gb 800 lub 1006 na micronach D9GMH 2. mobo: tak jak kolega einar: P5Q-E 3. cpu: jak będzie oc to nie ma sensu q9550 lepiej q9450.. 100zł zaoszczędzić i wydać na piwo przyda się przy bawieniu się w OC xD P5Q-E a Deluxe. Roznica jest w 8 a 16 fazowym zasilaniu . Jaki ma to praktycznu wplyw na stabilnosc napiecia na procesorze ? Czy to tylko marketing ? a co do procesora, to czy q9550 nie bedzie mial wiekszego potencjalu OC ? bo i "nominalnie' jest szybszy nic q9450. moze to naiwne z mojej strony ale nie jestem pewien czy nie warto jednak dac te stowe wiecej ? a propo quadow, wyczytalem ze zmienili stepping na E0 warto poczekac na poprawiona wersje ? wie ktos jakie sa zmiany ? Mi sie wydaje ze roznice w wydajnosci beda symboliczne Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez jacby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 A-Daty X series też są na micronach ,ale i tak do domowego użytku ,do pracy 24/7 po oc wystarczą zwykłe A-daty + series (czyli te najpopularniejsze dostępne np w esc) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gusm3n20 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 1. P5Q-E a Deluxe. Roznica jest w 8 a 16 fazowym zasilaniu . Jaki ma to praktycznu wplyw na stabilnosc napiecia na procesorze ? Czy to tylko marketing ? 2. a co do procesora, to czy q9550 nie bedzie mial wiekszego potencjalu OC ? bo i "nominalnie' jest szybszy nic q9450. moze to naiwne z mojej strony ale nie jestem pewien czy nie warto jednak dac te stowe wiecej ? 3. a propo quadow, wyczytalem ze zmienili stepping na E0 warto poczekac na poprawiona wersje ? wie ktos jakie sa zmiany ? Mi sie wydaje ze roznice w wydajnosci beda symboliczne 1. marketing 16 fazowe zasilanie przyda sie do quadów z OC powyzej 4,0-4,2ghz 2. masz kase? weź q9550 3. bardzo małe różnice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacby Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 jeszcze takie male 2 pytanka jak sie sprawuja te boxowe wentylatory od intela ? sa polecalne ? czy moze lepiej kupic oem q9550 i oddzielne smigielko, jesli tak to jakie ? mam zasilacz 500W seasonic, starczy zeby uciagnac quada i hd4870 czy z czasem przy OC przyjdzie mi wymienic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gusm3n20 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) jeszcze takie male 2 pytanka jak sie sprawuja te boxowe wentylatory od intela ? sa polecalne ? czy moze lepiej kupic oem q9550 i oddzielne smigielko, jesli tak to jakie ? mam zasilacz 500W seasonic, starczy zeby uciagnac quada i hd4870 czy z czasem przy OC przyjdzie mi wymienic ? kup oem bo boxowe od intela to badziewie jak to boxowe xD zasiłka starczy, jako chłodzenie to kup sobie np. zalmana cnps 9700 albo Thermalright Ultra 120 eXtreme + Fander FX 120-B Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez gusm3n20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacby Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 kup oem bo boxowe od intela to badziewie jak to boxowe xD zasiłka starczy, jako chłodzenie to kup sobie np. zalmana cnps 9700 albo Thermalright Ultra 120 eXtreme + Fander FX 120-B box jest jak sie okazalo o 17 zl drozszy niz oem wiec chyba nie ma na czym oszczedzac a wentylator moze sie przydac co do pamieci to wynalazlem Mushkin DDR2 PC8500 2x2048MB XP 1066MHz CL5.0 za 337 zl w sklepei internetowym . W testach sa bardzo w ok w OC a niewiele drozsze niz redline, chyba kupie odrazu 4 gb bo oszczedze na plycie glownej kupujac p5q-e zamiast deluxe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...