Skocz do zawartości
nrl

Medal Of Honor: Operation Anaconda

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu pisaliśmy o nowej odsłonie serii popularnych shooterów – Medal of Honor, która to miałaby porzucić drugowojenną tematykę na rzecz bardziej aktualnej, jaką jest walka z terroryzmem. Teraz we francuskim serwisie JeuxVideo pojawiło się potwierdzenie tych słów - nadchodząca produkcja Electronic Arts otrzyma prawdopodobnie podtytuł Operation Anaconda i ukaże się na PC oraz konsolach PS3 i Xbox 360. Nie wykluczone jednak, że podobnie jak poprzednia części serii trafi także na inne platformy sprzętowe.

Jak widać wydarzenia przedstawione w grze będą nawiązywać do jednej z większych porażek w historii nowoczesnej, a więc Operacji Anaconda, w czasie której siły Koalicji podjęły się interwencji w północno-wschodnim Afganistanie, popierającym Al-Kaidę i jej przywódcę Osamę Bin Ladena. Jak wiemy z powodu opóźnienia rozpoczęcia akcji wojsk amerykańskich i innych błędów taktycznych nie udało się schwytać dowódcy terrorystów, a wielu z nich zdążyło uciec do Pakistanu.

Poznamy tu historię różnych bohaterów, którzy uratowali operację przed całkowitą klęską. Twórcy zapowiadają, że na naszych barkach spoczywać będą bardzo odmienne obowiązki, wymagające różnego podejścia do gry. Tak więc wcielimy się tu między innymi w rolę jednego ze zwykłych żołnierzy walczących w bezpośrednim starciu, jak i jego zupełne jego przeciwieństwo, czyli ukrytego snajpera. Podobno otrzymamy także szeroki wachlarz modyfikowalnych broni – ma być ich ponad 60.

Czy zmiana miejsca i czasu akcji wyjdzie serii na dobre, jak zwykle przekonamy się dopiero po premierze Medal of Honor: Operation Anakonda. Niestety na razie brak informacji na temat tego, kiedy gra miałaby się ukazać. Cały czas czekamy także na oficjalną zapowiedź gry przez koncern Electronic Arts.

gry-online.pl

Electronic Arts pozazdrościło Activision Call of Duty 4 i również zamierza przenieść serię z WW2 do czasów współczesnych.

Tematyka nawet oryginalna. Gier które opowiadają nam wojnę w Afganistanie jest naprawdę mało. Jedynie co przychodzi mi do głowy to niskobudżetowa Nina.

Edytowane przez Nierealny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby im to wyszlo bo w moim odczuciu od dluzszego czasu seria MOH zbiera i to konkretne baty od serii COD. W sumie nawet i te drugowojenne ukazywaly taka sama zaleznosc , ja stawiam na pierwszym miejscu COD'y , a dopiero pozniej Medale , a o Pacyficu nawet nie wspominam bo to szajs. Jesli zrobia dobra optymalizacje , jak w COD4 , dadza konkretny gameplay nawet na zasadzie "filmowego" z COD4 , dobre bronie i fizyke to czemu nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby im to wyszlo bo w moim odczuciu od dluzszego czasu seria MOH zbiera i to konkretne baty od serii COD. W sumie nawet i te drugowojenne ukazywaly taka sama zaleznosc , ja stawiam na pierwszym miejscu COD'y , a dopiero pozniej Medale , a o Pacyficu nawet nie wspominam bo to szajs. Jesli zrobia dobra optymalizacje , jak w COD4 , dadza konkretny gameplay nawet na zasadzie "filmowego" z COD4 , dobre bronie i fizyke to czemu nie :)

tia... wszystko papuguja za cod'em... po prostu zal.pl...

CoD 1 i 2 spoko, i CoD 4 wypuszczaja w czasach terazniejszych, co robi MoH? Zostaje w II WS... CoD znow zwycieza, zaryzykowal, zrezygnowal z II WS, a pozostal, i przegral, i teraz CoD ryzykuje znowu, bo wraca do II WS, a MoH podaza do czasow wspolczesnych... Komu oni chca zainponowac, tym ze wszystkie pomysly ciagna od Activision?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam nawet zamiaru sciagac dema tego jak sie ukaze. Po tym jak z frustracji uszkodzilem ekran w PSP grajac w MoH i pamietajac meki psychiczne przy MoH na X360 obiecalem sobie ze NIGDY juz nie zagram w jakakolwiek czesc tej serii. Porownanie do COD jest tu smieszne i jednoczesnie obraza ten tytul. Medal moze faktycznie kiedys byl nawet dobry, ale to Call Of Duty ma (i wydaje mi sie ze miec bedzie) korone jesli chodzi o wojenne shootery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tia... wszystko papuguja za cod'em... po prostu zal.pl...

CoD 1 i 2 spoko, i CoD 4 wypuszczaja w czasach terazniejszych, co robi MoH? Zostaje w II WS... CoD znow zwycieza, zaryzykowal, zrezygnowal z II WS, a pozostal, i przegral, i teraz CoD ryzykuje znowu, bo wraca do II WS, a MoH podaza do czasow wspolczesnych... Komu oni chca zainponowac, tym ze wszystkie pomysly ciagna od Activision?

Jakbyś nie wiedział MoH:AA był przed codem ;]. Ofc AA był dla mnie jedynym dobrym moherem a potem to już krapy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż moje zdanie jest takie - jeśli skopiują pomysły z CODa i dodadzą trochę swoich ciekawszych i spełnią oczekiwania graczy (np dotyczące dedykowanych serwerów itp itp) to jestem jak najbardziej za wydaniem tej gry. Jak okaże się się kitem to po prostu się ominie go szerokim łukiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmik wygląda dosyć ciekawie. Ale za wcześnie by cokolwiek o nim sądzić. Akcji raczej nie zabraknie do tego grafika wygląda nawet bardzo ładnie, ale mając mieszane uczucia po Airborne podchodzę do tej serii ze sporym dystansem. Dopiero jak obejrzę jakiś dłuższy trailer z samym gameplayem lub nie zagram w demko to się będę zastanawiał. Airborne też zapowiadał się ciekawie, ale czegoś mi w nim brakowało. Może Po ModernWarfare oczekuje zbyt wiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trailer śmierdzi COD'em MW na kilometr... mogliby coś nowego wymyślić - tylko co?;p pamiętam kiedyś była taka fajna gierka, że zaczynało się w prehistorii a kończyło chyba na II wojnie światowej albo i dalej :P mogliby coś w tym stylu zrobić (nie koniecznie moh ;p)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

Różnica taka, że CoD odszedł od tematyki II WŚ do tematyki zmyślonego konfliktu, a MoH po II WŚ celuje w aktualny temat wojenny czyli Afganistan i misje typowo Spec Ops.

IMO różnica taka, że MOH robił tasiemce już prawie 10 lat temu a CoD dopiero zaczyna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast robić to samo co twórcy Call of Duty, powinni skoczyć od razu w odległą przyszłość, pod ziemię, pod wodę czy chociaż w kosmos lub zanurzyć się w oceanie absurdu. Wymyślić, w miarę możliwości, coś nowego, żeby setting nie był tak stereotypowy. Odnoszę wrażenie, że to zadanie przerasta wielu twórców.

Ale i tak zagramy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to wolę już po raz setny ratować żabojadów z rąk szwabów czy wybijać terrorystów na pustyni niż bawić się w jakieś historie 2122 laserowe pistoleciki i przerażająco śmieszne "ufiaki" <_< Nie specjalnie kręcą mnie fpp wybiegające w daleką przeszłość.

Edytowane przez mastertab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sposób w jaki m4 pluje pestkami,to strzelanie z samolotu itd strasznie przypominaja Coda.Wogole silnik jakby z IW.Trailery bardzo łatwo zmontować w efektowną reklamówke wiec nie ma sie co napalać bo juz wiele razy się na tym zawiodłem.Tak czy siak wygląda to dla mnie ciekawie i czekam na premiere.Jesli wymagania będą "niskie" ,gra dobrze zoptymalizowana (co w ostatnich MoHah nie występowało) to może wyjść coś ciekawego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

Sposób w jaki m4 pluje pestkami,to strzelanie z samolotu itd strasznie przypominaja Coda.W ogóle silnik jakby z IW.Trailery bardzo łatwo zmontować w efektowną reklamówke wiec nie ma sie co napalać bo juz wiele razy się na tym zawiodłem.Tak czy siak wygląda to dla mnie ciekawie i czekam na premiere.Jesli wymagania będą "niskie" ,gra dobrze zoptymalizowana (co w ostatnich MoHah nie występowało) to może wyjść coś ciekawego.

Czyli zmodyfikowany Q3 engine?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie se to. W dodatku trailer mocno przypomina reklamówki MW2 tylko że w gorszym wydaniu i tym bardziej mnie nie zachwyca jeśli po raz setny słyszę o wojnie Amerykanów przeciwko "bad guys", ten temat w grach jest równie mdły co w TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli IW może klepać rok za rokiem nowego i coraz gorszego MW, a EA nie może? Ludzie, proszę trochę rozwagi, jakoś nikt dotąd nie mówił w kontekście WWII, że oto nowy MoH to kalka CoD i nie warto na to w ogóle patrzeć. Trailer jest pewnie mocno podkoloryzowany bo patrząc na grafikę, która przewyższa CoD co najmniej o trzy epoki to nie chcę mi się w to do końca wierzyć. Poczekamy, zobaczymy.

ojciec - temat nie jest mdły wręcz przeciwnie sęk w tym, że nikt go jeszcze nie zrealizował z pełnym potencjałem. Co do TV - widać TV nie oglądasz ;]

Edytowane przez LPKorn3324

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę trochę temat.

Starsze info to to że gra będzie działać na dwóch silnikach Single Player będzie na UE 3.0 natomiast Multiplayer na Frostbite 2 (w ogóle za wersje MP odpowiada studio DICE :D )

The upcoming Medal of Honor game will use two separate graphics engines. A Medal of Honor tweet reveals the single-player campaign in the military shooter will use the Unreal Engine 3: "As many of you may have read, we are using a heavily-modified Unreal 3 Engine for Medal of Honor's single-player campaign." A follow-up tweet says DICE is using their Frostbite engine for the game's multiplayer side: "I guess the cat's out of the bag. Medal of Honor's multiplayer will be using the Frostbite engine."

On a related note, Planet Medal of Honor points to a a preview of the game on Planet IGN where DICE's Patrick Bach admits that rolling the dice on the game's multiplayer development will probably lead to some dicey results: "I think it would be hard to not have anything feed in," answers Bach, "But then again we're not striving to make a new Battlefield – the goal is to make a completely new IP and make sure we get the best possible multiplayer experience for that IP. I've been play-testing it – and it really is good. We're using the Frostbite engine and it's amazing to see how it can build a completely different experience.

Na deser nowy trailer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Wygląda to bardzo ładnie jak na UE3, nie wiem czy nie lepiej niż Frostbite. Zobaczymy jak wyjdzie gameplay, no i multi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Deja vu? Nie wiem czemu, ale nie chcę żeby ta gra wypadła lepiej niż BC2. Może dlatego że to by oznaczało nieodzowną konieczność zakupu :)

W sumie nie ma co się martwić, przy tak krótkim czasie produkcji to będzie na PC festyn bugów w wykonaniu DICE :).

Moar gameplay http://www.gametrailers.com/video/e3-2010-medal-of/101342

Edytowane przez alCatraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi