Kaztob Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam W najbliższym czasie planuje zakup sprzętu do podziału Orange freedom 1Mb na: 1 komputer kablem , drugi komputer radiowo i laptop radiowo. Mieszkam w domu jednorodzinnym (sprzęt będzie umiejscowiony na pietrze) i zależałoby mi na tym aby laptop miał zasięg w całym budynku a najlepiej żeby zasięg był jeszcze w ogrodzie obok budynku. Na chwile obecna rozpatruje dwie opcje: 1- router TPLINK 8840 i do tego jakiś AP np.: TPLINK-TL-WA501G lub z routerem TPLINK-WR543G, 2 – wszystko w jednym czyli np.: TP-Link W8910G. Ważna jest żeby była możliwość przynajmniej podstawowego podziału pasma przy użyciu QoS i żeby było można wymienić antenę w celu ew. zwiększenia zasięgu. Nie wiem która z opcji jest lepsza i bardziej optymalna, może ktoś zaproponuje inne urządzonka (Tp-Link ponoć jest ok w stosunku do swojej ceny) - za pierwszym rozwiązaniem przemawia ponoć bardzo dobry modem TD8840 (nie wiem czy w W8910G jest to samo) natomiast plusem (chyba?) drugiego rozwiązanie jest: "wszystko w jednym". Proszę o ew. uwagi i sugestie. Chce wydać na sprzęt ok. 150zł. THX Edytowane 17 Sierpnia 2008 przez Kaztob Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...