Skocz do zawartości
DziubekR1

Radeon Jako Grafa + Geforce Do Liczenia Fizyki

Rekomendowane odpowiedzi

tez o tym myslalem jak przeczytalem artykul na guru3d http://guru3d.com/article/physx-by-nvidia-review/

na chipsecie intela ustawiamy radeony w crossfire, dorzucamy grafike nvidii aby liczyc physix'a

a na platformach ze sli zastanawiam sie czy mozna ustawic sli z 2 kart a trzecia ustawic na physix'a (pewnie tak)

na viscie jest jak na razie problem - aby physix dzialal trzeba miec podlaczone monitory do wyjsc karty nvidii - podobno maja to poprawic w nastepnych sterownikach

ale mysle ze zanim sie pokaza gry naprawde utilizujace physixa to bedzie polowa 2009, a wtedy ceny jescze bardziej poleca na leb ;)

tymczasem bym sie wstrzymal - to bardzo mloda nowinka technologiczna

jest jedno 'ale': nvidia moze byc sklonna zrobic blokade w sterownikach ze nie mozna uzywac radeonow na tej samej platformie na ktorej jest ich karta - bedzie to wredne ale mysle ze szybko sie pokaza wtedy zhackowane stery ;)

Edytowane przez _KaszpiR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Huhuhu, wyglada na to ze to nie tylko jest mozliwe ale dziala :)

Dla takiego ciemnogrodu jak ja: po co to komu i czy gierki beda szybciej chodzic? :D A jesli tak to ktore obsluguja physX? I co z softem do renderowania i grafiki (3dStudio, AutoCad, Photoshop, Corel)?

50zl na GF to nie pieniadz, ale jaka grupa uzytkownikow blaszakow na tym zyska?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś już dawno o tym pisał na ppc i kilka osób testowało, chociaż nie jestem pewien czy na ppc.

50zl na GF to nie pieniadz

To musi być karta z serii 8x00 wzwyż, i to nie najtańsze badziewie.

Edytowane przez Palato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale mam fajnie ;)

kupie sobie jakiegoś geforce dajmy na to 96gt a że mam nforce 780a to mam zintegrowanego 8200 i on będzie mi fizyke liczył ?

albo lepiej 3xgtx280 + gtx280 do fizyki, chyba tylko ja tak moge :D

już widze, jak w te odłamki w cs czy el0 wypasione wypadki w colinie :lol:

Kaszpir, ale zobacz, masz dwie grafy w sli + jedną do fizyki wiec gdzie tu spadki ?

Edytowane przez FatAlbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz pytanie innej tresci, ale odnoszace sie do tematu

mam plyte z tylko 1 zlaczem pcie16

ale plytka ma sloty pcie1

jak wiadomo karty 16x do slotu 1x sie nie wsadzi, bo nie wejdzi.

lecz po odpowiednim nacieciu/spilowaniu slotu juz sie wsadz (chodzi o spilowanie tylknej scianki slotu tak, zeby nie uszkodzic pinow)

czy po wsadzeniu w tak spreparowany slot karty 16x karta ruszy?

wie ktos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz pytanie innej tresci, ale odnoszace sie do tematu

mam plyte z tylko 1 zlaczem pcie16

ale plytka ma sloty pcie1

jak wiadomo karty 16x do slotu 1x sie nie wsadzi, bo nie wejdzi.

lecz po odpowiednim nacieciu/spilowaniu slotu juz sie wsadz (chodzi o spilowanie tylknej scianki slotu tak, zeby nie uszkodzic pinow)

czy po wsadzeniu w tak spreparowany slot karty 16x karta ruszy?

wie ktos?

Ty na powaznie teraz ? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak najbardziej na powaznie, jaki problem odciac 2mm plastiku?

a skoro karty dzialaja po programowym przelaczeniu w tryb pcie 1x to w teori po sprzetowym podlaczeniu do portu 1x tez powinny zadzialac

Edytowane przez teraw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze względu na specyfikację magistrali (która nie jest magistralą ;) ) PCI-E to karta x16 musi działać w złączach x1

po prostu będzie niższa przepustowość

PCI-E

jak widać na załączonym (na wiki) obrazku złącze x4 ma 'otwarty' koniec, co umozliwia zainstalowanie 'dłuższej' karty korzystającej z x8 lub x16

nie robi się tego przy PCI-E x1 ze względu na znacznie niższą przepustowość takiego złącza

jako ciekawostke dodam, że ja mam złącze PCI-E x4 (choć o pełnej długości) a wynik w 3dmark06 nie wydaje mi sie zbyt niski :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra teraz powaznie sprzet jak w opisie dorzuce 8400GS za 60zł da mi to cos? Jedno PCI-E 4x mam wolne

oczywiście, bez problemu zadziała, ale tak jak mówiono w temacie będzie nieco niższa wydajność - niemniej do fizyki wystarczy

jak SLI debiutowało to chłopaki na XS wsadzali właśnie grafy na PCIe x4 i działało bardzo dobrze - nawet była tabelka z wydajnością takich kart - jakieś kilkanaście procent mniej

na PCIe x1 było już dużo gorzej, ale też działało

tak czy siak to nawet PCIe x1 to już lepiej niż PhysX na PCI :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi