Skocz do zawartości
Adi_21

Potkręcenie Celerona 500 Mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem od miesiąca próbuje potkręcić swoją 500 to jest ten czarny Celeron,gdy daje mu z 66 na 75 jeko prętkośc wynosi 564 Mhz gdy pozmianie uruchamiam kompa ponownie chodzi przytej prętkości normalnie a kiedy wyłocze kompa całkiem i go załocze zaczyna piszczeć ia na monitorze już nic się niepojawi świeci kontrolka z twardego dysku poprostu nic się niedzieje,musze wyciągnąć baterie z biosu i ustawiać wszystko na nowo,a kiedy dam na 80 to nawet gdy się uruchomi to też nic się na monitorze niepojawia nic się niedzieje .Pisze tu bo chciałbym się dowiedziec co mam zrobić żeby procek chodził normalnie na 564 lub na 624 Mhz,moja płyta niposiada żadnych zworków do zmiany fsb tylko w biosie da się to ustawić mam nadzije że ktoś mi pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Twoim topicu znalazło się chyba najdłuższe zdanie napisane na tym forum  :D  RESKEPTa!

czy on zmienial temat czy on brzmi/al "Potkręcenie Celerona 500 Mhz"

za dlugie to to nie jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dajecie za nickie napiecie , jak testowalem moje wc to dalem je najpierw na celka 500 to dalem od razu 2,2V i poszedl na 89MHz ale do win wchidzil przy 86-88MHz, takze napiecie w gore a potem fsb tez w ^ :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Twoim topicu znalazło się chyba najdłuższe zdanie napisane na tym forum  :D  RESKEPTa!

czy on zmienial temat czy on brzmi/al "Potkręcenie Celerona 500 Mhz"

za dlugie to to nie jest ;)

Pisałem o tym zdaniu:

Mam problem od miesiąca próbuje potkręcić swoją 500 to jest ten czarny Celeron,gdy daje mu z 66 na 75 jeko prętkośc wynosi 564 Mhz gdy pozmianie uruchamiam kompa ponownie chodzi przytej prętkości normalnie a kiedy wyłocze kompa całkiem i go załocze zaczyna piszczeć ia na monitorze już nic się niepojawi świeci kontrolka z twardego dysku poprostu nic się niedzieje,musze wyciągnąć baterie z biosu i ustawiać wszystko na nowo,a kiedy dam na 80 to nawet gdy się uruchomi to też nic się na monitorze niepojawia nic się niedzieje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieje ze zmneniles dzielniki pci i agp bo bez tego to sie raczej nie da :(, a moze to ram masz 66MHz ? i juz nie wyrabia?

ale ja stawiam na chlodzenie na zwyklym colerku poszedl tylko na 564 i sie wieszal

ja podkrecalem na plycie abit be6-2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwieksz napiecie do ~2V, a jak nie pojdzie ....no to masz pecha i wiecej nie podkrecisz...celki500 sie slabo kreca

moj chodzi teraz 500@624

akurat te celerony miały 2 V default

akurat mam takiego i ma default 1,8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwieksz napiecie do ~2V, a jak nie pojdzie ....no to masz pecha i wiecej nie podkrecisz...celki500 sie slabo kreca

moj chodzi teraz 500@624

akurat te celerony miały 2 V default

akurat mam takiego i ma default 1,8
Nie wiem co masz za Celinę, ale nie jest to "zwykły" 500, bo ten napewno nie ma 1,8V tylko 2,0V (wiem bo mam). Może były jakieś pojedyńcze modele na nowym rdzeniu (jaktwój celek 500 wyglada :?: ).

Co do samego kręcenia to mój prawie-stabilnie szedł na 85 FSB (638MHz) na 2,3V (więcej nie dawał ABIT BE6-II). Problemem była wysoka szyna PCI.

Niestety taka prawda, że te celki bardzo biednie się kreca i naprawde 83 FSB to dużo jak dla nich :( .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana dzielnika PCI ma sens przy FSB ponad 85 bo wtedy PCI jest bardzo wysokie :( ponad 41. Ale na Abicie mozna tyko ustawić dzielnik 1/3 co na takim FSB daje PCI ~28 czyli troche mało. W sumie to ja nie wiem jak reagują użądzenia na zbyt niskie PCI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym to sprawdzić może akurat tylko gdzie się to w biosie ustawia te dzielniki AGP i PCI może stej płyty i procka da się jeszcze troche wycisnąć.

Dzielniki ustawisz w SOFT MENU , jesli masz taka opcje w biosie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...