TGor Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Witam wszystkich na forum! Mam płyte GA-MA78GM-S2H (HD3200) i Athlon 5600+ (Brisbane? 65nm?) - ten ze zmniejszonym poborem mocy (na takim rozwiązaniu mi zależało). Za opisu na forum ma mnożnikl 14, choć na defaultowych ustawieniach (i wg specyfikacji) chodzi na 14,5. Pamięć Patriot PDC22G6400LLK (PC2-6400, 4-4-4-12, 2,2V) 2x1GB. Jak się okazuje nie odrobiłem do końca zadania domowego i nie zauważyłem pewnej niemiłej przypadłości chipsetu. Jak daję mnożnik 14,5, częstotliwość spada do ok 362Mhz zamiast deklarowanych specyfikacją 400. Aby temu zaradzić, mogę zmniejszyć mnożnik do 14 ale wtedy procesor chodzi na 2800 a nie 2900. Na czuja wydaje mi się, że to drugie rozwiązanie (2800/400) jest lepsze, ponieważ różnice w częstotliwościach są większe dla pamięci. Oczywiście zasysam 3D Mark coby zobaczyć, jak ustawienia wpływają na wyniki. Zastanawiałem się też nad podniesieniem mnożnika na 15, a więc lekki OC ale na razie nie mam czasu na sprawdzenie co i gdzie poprzestawiać ;-) Czy ktoś może wie czy moje przypuszczenia co do ww. rozwiązań (mnożnik/mem frq) są słuszne? TG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 2800/400 powinno być wydajniejsze, bo jak zauważyłeś, pamięci chodzą szybciej. Jeśli procka chcesz jednak na 2900, to zwiększ FSB o kilka MHz i będzie w porządku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Nie podniesiesz mnożnika bo masz zablokowany... Daj mu 14x216 bez podnoszenia napięcia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TGor Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 (edytowane) Nie podniesiesz mnożnika bo masz zablokowany... Daj mu 14x216 bez podnoszenia napięcia... Spróbuję obu rozwiązań. Bardzo Wam dziękuję. Na razie podniosłem do 214 (mój "błąd", ale w sumie mało istotny) i działa. Mam też inną zagwozdkę, bo w zakładce DRAM jest sporo opcji, których nie potrafię ustawić. Wiele poobniżałem nieco, bo SPD jest bardzo, bardzo zachowawcze. Poszukam czegoś na ten temat. Instalacja Omeg, N2O albo Catalystów wykrzacza system poza tym, co mnie dziwi. Traktuję system Driver Cleanerem wcześniej, ale to nic nie daje. Pomaga dopiero wywalenie (po instalacji sterowników) ATI display driver z zainstalowanych programó (brak ilości zajmowanego miejsca na dysku przy tym wpisie) i po restarcie system odpala, wykrywany jest sprzęt i potem jest OK. To też zbadam. Wszystko dlatego, że w 3DMark dostaję pokaz slajdów. Wiem, ze to zintegrowana grafika, ale ... bez przesady. TG EDIT: podniosłem już do 216 z mnożnikiem 14,5. Niestety obiecywane 1500 w 3DM06 to chyba na jakichś superszybkich modułach i Phenomie 9xxx ;-) Ale inne pokazują wzrost w stosunku do starego sprzętu, choć bez rewelacji. Popracuję nad sterownikami teraz. EDIT po ponad roku: w końcu udało mi się wycisnąć na wersji 1.0 płyty i ww parametrach mocno ponad 1400 ;-) Edytowane 28 Listopada 2009 przez TGor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...