jacus.t Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 witam, jestem trochę zielony w tych sprawach i szukam jakiegoś wykazu/poradnika, który przedstawiłby mi zalety i wady różnych chipsetów płyt głównych, np. które opłaca się kupować, które lepsze do OC itp. Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Nie wiem czy taki istnieje . OC nie jest zależne od chipsetu w takim stopniu jak od płyty ( jej chłodzenie , sekcja zasilania , bios , zastosowane komponenty ) , procesora i ramu . Obecnie pod C2D od Intela mamy kilka chipsetów : P31 - jeden z kilku tanich propozycji , okrojony P35 . P35 - pierwszy chipset wspierający oficjalnie C2D 45 nm , jego wada to kulawa obsługa CF , większość płyt ma PCI-E 16x + 4x , tylko Asus ma 8x+8x . X38/X48 - praktycznie jest to to samo co P35 , z tym że ma pełne 16x+16x PCI-E . P45 - mniejszy wymiar technologiczny niż ww. ( chyba 65nm wobec 90 nm ) , ma PCI-E 8x+8x , dobre do kart serii HD3 xxx i niższych a także HD4850 , przy HD4870 mamy już kilkuprocentowe spowolnienie kart w stosunku do X38/X48 . Do tego starsze 975x , 965x i 945x . Po Intelem mamy też chispety NV - serie 6xx i 7xx , chispety gorące i mniej wydajne , przynajmiej w testach syntetycznych . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus.t Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 dzieki, a co z G31 i G33? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 dzieki, a co z G31 i G33? Duzo slabsze o/c, słaba integra, grzeją się (jeśli się mylę to mnie poprawcie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 dzieki, a co z G31 i G33?Najtańsze = najuboższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus.t Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Ok dzięki za pomoc B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 P35 - pierwszy chipset wspierający oficjalnie C2D 45 nm , jego wada to kulawa obsługa CF , większość płyt ma PCI-E 16x + 4x , tylko Asus ma 8x+8x .A nieoficjalnie ma to i 965 , nawiasem mowiac wlasnie P35 mimo swoich zalet jest dla mnie po czesci chamska zagrywka , ludzie wymieniali mobasy z 965 a dzis wiekszosc lepszych i tak to wspiera... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GoscNiedzielny Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 (edytowane) jest jeszcze P43- tansza, okrojona (bez CF) wersja P45 Edytowane 17 Sierpnia 2008 przez GoscNiedzielny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...