piaskoon Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 (edytowane) Przeszukałem chyba już wszystkie fora w sieci i jestem w kropce. Chciałem skorzystać ze sprzętowej wirtualizacji, niestety domyślnie jest wyłączona w firmware. W VPC2007 wygląda to tak: Procesor na pewno posiada VT - model c2d t5750. Co robić? Między innymi dla wirtualizacji zdecydowałem się na zakup nowego sprzętu a tu taki klops :unsure: Aha, bios posiadam z 12.2007, upgrade możliwy jest do czerwca 2008, ale changelog nic nie mowi o wirtualizacji, więc wolałbym nie flashować nie mając pewności - nowy komp, gwarancja, te sprawy ;) Edytowane 15 Sierpnia 2008 przez piaskoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anx239 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 To proste. Procesor nie posiada wsparcia dla wirtualizacji. http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SLA4D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Posiada VT, koniec i kropka! Nie dyskutujmy na ten temat. Proszę o odpowiedzi związane z odblokowywaniem wirtualizacji w compalach :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Moze jednak podyskutujemy? Masz jakis dowód na to ze posiada? Bo jednak producent twierdzi ze nie i chyba wie co ma jego procesor a czego nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 (edytowane) OK, widze ze nie mozecie dotrzec do zrodla danych gdzie byloby napisane czy ma czy nie. Oto ono: http://www.intel.com/products/processor_nu...rt/core2duo.htm http://ark.intel.com/cpu.aspx?groupID=33915 moge jeszcze zamiescic zrzut z Sandry :) Nie musze chyba dodawac ze jest to dla mnie co najmniej frustrująca sytuacja? Nie rozumiem po co to blokują w gotowych kompach? :mad: Edytowane 15 Sierpnia 2008 przez piaskoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Sprawdz na jakims innym programie uzywającym virtualizacji czy bedzie dostepna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Właśnie temat już na tyle przegryzłem, że wiem, że taki stan rzeczy w vpc oznacza, że trzeba najpierw odblokować gdzieś coś w biosie. Przykładowo, w przypadku Asusów na VBI, plik biosu trzeba zedytować hexeditem i wgrać :lol2: Zgroza! No ale ok, zobacze vmware i jeszcze ten darmowy (nazwy nie pomne)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 VirtualBox. Sprawdz bo jeszcze jest opcja ze to VPC ma buga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anx239 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Posiada VT, koniec i kropka! Nie dyskutujmy na ten temat. Proszę o odpowiedzi związane z odblokowywaniem wirtualizacji w compalach :rolleyes: Aha, fajnie. Skoro wiesz najlepiej ze wszystkich, że procesor wspomaga wirtualizację to może podyskutuj sam ze sobą. Zgroza :blink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seb Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 (edytowane) Zdaje się, że SGJ i anx239 mają rację. O ile dobrze pamiętam informacje o wprowadzeniu nowych procesorów VT była jedną z funkcji, których pozbawiono serię T5xxx. Intel jak widzisz sam sobie zaprzecza, chociaż sama funkcja może być blokowana z poziomu BIOSu. Sprawdź inne maszyny wirtualne jak radzi SGJ, albo kup lepszy procesor/komputer. Samodzielną modyfikację BIOSu odradzam ;) Edytowane 15 Sierpnia 2008 przez seb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChamRyszak Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 (edytowane) Procesory T5600 i T5750 na pewno obsługują wirtualizację. T5600 wszedł do sprzedaży później i był pierwszym z serii T5xxx wspierającym VT. Jedyna różnica między T5500 i T5600 to właśnie obsługa wirtualizacji, bo FSB, zegar i L2 mają identyczne. T5750 wyszedł w ogóle jakoś na samym końcu i jest to nic innego jak T7200 z zablokowaną połową L2. Tak więc problem tkwi po stronie biosu. Edytowane 15 Sierpnia 2008 przez ChamRyszak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi a szczególnie dla sgj :) Dzięki virtualboxowi zacząłem szukać informacji nt wydajności sprzętowej wirtualizacji i przypomniałem sobie, że jakiś czas temu już przeglądałem testy. Wynikało z nich, że to wszystko funta kłaków warte :P Naprędce udało mi się znaleźć taki test (w komentarzach ludzie potwierdzają wyniki) : http://tombuntu.com/index.php/2007/10/01/s...-in-virtualbox/ Jak widać system gościa działa znacznie sprawniej bez vt. Jak tylko znajdę bardziej wiarygodne testy, zamieszczę tutaj linki. Edytowane 15 Sierpnia 2008 przez piaskoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...