Skocz do zawartości
Mateoosh

GeIL vs. TwinMOS

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde ja już zielony jestem, błagam pomózcie w wyborze pamięci.

Biorę pod uwagę TwinMOS'y 400 256MB CL 2.5 na mtec'ach 5ns (nigdzie nie ma na Winbondach)

oraz GeIL'e 400 256MB CL 2.5 5ns.

Dołączona grafika

Nie wiem za bardzo jak się kręcą obydwa moduły. Wiem za to że za GeIL'ami przemawia wieczysta gwarka (TwinMOS'y mają 3 lata).

Ceny z www.sirius.pl TwinMOS - 209zł. GeIL - 247zł.

Z góry THX za rzeczowe komentarze :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam te geile ale nie powiem Ci nic o nich bo patrz nizej. Moja plyta wywalila sie jak wsadzilem oba moduly i juz asynchroniczne taktowanie pamieci i proca zawiesza kompa w trakcie POST-u. Na WGK kupilem te geile za 230zl

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam te geile ale nie powiem Ci nic o nich bo patrz nizej. Moja plyta wywalila sie jak wsadzilem oba moduly i juz asynchroniczne taktowanie pamieci i proca zawiesza kompa w trakcie POST-u. Na WGK kupilem te geile za 230zl

Pozdro

Dexter

Dexter, sprawdzałeś na jakich są kościach?? :)

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dexter, sprawdzałeś na jakich są kościach?? :)

Pozdr

Nie sprawdzalem. Nie chcialo mi sie zdejmowac tych radiatorow. Prawdopodobnie sa na kosciach Geil :) Jak kupowalem mieli moduly DDR333 bez radiatorow i na plytce byly wlasnie kosci Geil 6ns.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy opłaca mi się zamienić Kingstony na te geile? Samsungi kosztują teraz 190zł. jedna kostka. Czyli opłaca się dopłacić 100? A może te twin mosy będą lepsze? Moje kingstony idą na 180mhz. Jaki byłby możliwy przyrost mocy? Czy lepiej zoszczędzić kasę na nową grafikę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wie ktos moze cos o  Kingston DDR 256MB/370 PC3000 HyperX CL2 ??

Bo ja wlasnie chyba sobie zafunduje dwie takie kostki :)

no wlasnie a moze ktos wie cos o Hyper X ale PC-333 czy pujda na 400Mhz kurde zrobilem topic o tym i w sumie nie dostalem odpowiedzi :( one maja (6ns) ale oryginalnie sa na cl2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak z Hyperx, ale moje poprzednie Kingstony DDR333 smigaly spoko na 182 MHz najostrzejsze timingi na standardowym napieciu. W sieci widzialem testy gdzie wyciagali 210 MHz. Hyperx sa z zalozenia lepsze wiec jest prawdopodobne ze lepiej sie wykreca. Zarzuc w google HyperX+review a pewnie znajdziesz kilka stron z testami.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy opłaca mi się zamienić Kingstony na te geile? Samsungi kosztują teraz 190zł. jedna kostka. Czyli opłaca się dopłacić 100? A może te twin mosy będą lepsze? Moje kingstony idą na 180mhz. Jaki byłby możliwy przyrost mocy? Czy lepiej zoszczędzić kasę na nową grafikę?

Jezeli bedziesz taktowal pamieci tak samo to jakie bys nie kupil to wydajnosc bedziesz mial prawie identyczna. Obawiam sie ze w Twoim przypadku mocnym ograniczeniem jest plyta ktora nie pozwoli Ci wycisnac ostatnich sokow z dobrych pamieci typu Geil czy Hyperx

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie sa linki do PC3500 a do PC2700 ciezko. No coz sa spore szanse ze pojda na DDR400 tylko jest pytanie czy na najostrzejszych timingach i na jakim napieciu. Moze doloz pare zlotych i kup PC3000 Hyperx albo za ta sama kase Geil PC3200.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ,jak bym mogl to od razu kupil bym geili pc3200 ale nie moge z tego wzgledu ze w komputronku ich nie maja (wcale nie ma geili) a kupuje w KT bo mam tam bardzo dobre ceny , znajomosci :) a tych hyperX PC-370 nie ma i nie wiedza kiedy beda, :evil: wiec mam wybor tylko HyperX PC-333 lub zwykle kingstony PC-400 ale sa niestety cl-3 wiec wole juz hypery ktore oryginalnie sa cl2 wiec moze sie podkreca na 400 na cl2.5 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnej recki tych geili :|, szkoda, sam ją skrobnę jak tylko je dostanę ;D.

Wyniki twoich pamieci:

CAS 2-5-2-2 "enhanced"

2.5v - 177MHz (354MHz DDR)

2.8v - 177MHz (354MHz DDR)

CAS 2-6-3-3 "enhanced"

2.5v - 211MHz (422MHz DDR)

2.7v - 220MHz (440MHz DDR)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnej recki tych geili :|, szkoda, sam ją skrobnę jak tylko je dostanę ;D.

Wyniki twoich pamieci:

CAS 2-5-2-2 "enhanced"

2.5v - 177MHz (354MHz DDR)

2.8v - 177MHz (354MHz DDR)

CAS 2-6-3-3 "enhanced"

2.5v - 211MHz (422MHz DDR)

2.7v - 220MHz (440MHz DDR)

Takie wyniki by mnie zadowoliły ;), tylko że ja będe miał te na CL 2.5 a to wyniki dla 2 :).

może trafię na dobrą sztukę :roll:. Szkoda że nia ma wyników dla 2.9V :).

BIG THX 4 U BiAłY :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiasz Piwo :D

PS: Zauwarzylem teraz ze przy wyzszym napieciu o 0,3V nie oisagneli wyzszego FSb, pewnie przy 3,0V max to 180mhz i max taimingach, ale to ladny wynik jak na pamieci za 250zł. Za to przy nizszych taimingach i podniesieniu vdimm o 0,2v fsb wzroslo o 9mhz :?: Hmm :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiasz Piwo :D

PS: Zauwarzylem teraz ze przy wyzszym napieciu o 0,3V nie oisagneli wyzszego FSb, pewnie przy 3,0V max to 180mhz i max taimingach, ale to ladny wynik jak na pamieci za 250zł. Za to przy nizszych taimingach i podniesieniu vdimm o 0,2v fsb wzroslo o 9mhz :?: Hmm :twisted:

Dołączona grafika Na zapas ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej Anti 2k mogl bys mi ppodac compara do twojego wyniku w 3d smarku 2001 chcial bym sobie porownac pozdrw

Niestety na razie mam tylko cos takiego:

http://www.fancomp.com.pl/~maciek/radek/radek.htm jako dowod.

tyle ze wynik nie jest juz aktualny, zmienil mi sie procek na szybszy, zalozylem radiatory na pamieci grafy :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...