Skocz do zawartości
Mateoosh

GeIL vs. TwinMOS

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde ludzie pamietajcie, ze cena 247zl jest za Geile w wesji VALUE a nie ULTRA !! !! !! !! Jak ktos kupi value niech nie bedzie rozczarowany.

No, ale 200 przy CL 2.5 muszą iść ;).

Tyle to maja standard :) Bede je mial na testy to dam znac, dzis bylem na gieldzie ale mieli tylko 1 sztuke wiec nie bralem. Kumpel chcial 2 szt, jak mu kupie to potestuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://sklepwgk.pl/opis.php?id=GE256333VAL25

a czy te da sie pogonic na 200 ? timingi mnie nieobchodza to bedzie nForce rev 2.0 wiec musi byc 200fsb tanim kosztem :P

Czyli sztuka dla sztuki ...

Powiem tak ja przy FSB 155 i CL2 reszta Timingów słaba (płyta nie pozwala zmieniać) miałem wyniki pamięci gorsze od gościa na FSB133 przy ostrych timingach ...

Zatem ponad 16% różnicy ...

Może lepiej mieć 166 przy wyśrubowanych timingach niż 200 przy słabych (ok 16%)

Chyba że jesteś zapatrzony w cyferki (vide intell celeron 2GHz ...)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jakie te pamieci kupic bo juz sie pogubilem nie ktorzy narzekaja na geile a niektorzy chwala to w koncu jak ??

Kto tu narzeka na Geil?? 8O

IMO duzo lepsze bedą te Geil 400 Value niz HyperX 333...

Cena porównywalna, jakosc jednak po stronie Geil.

Chyba sie nie ma nad czym zastanawiać, co innego w przypadku

wyboru miedzy HX 370 a tymi Geil'ami, tu trzeba by się było mocno

zastanowić... W tym przypadku oba modele powinny być b. porównywalne. :?

A najlepiej to było by dorwać winbondy 5ns, ale to u nas unikat :)

Pozdro.

Update:

yyyy.... nie wiem wogóle skąd w moich dywagacjach wziela sie mysl porownywania Geili do HyperX, chyba juz jestem zmeczony, czas isc spac :oops: :wink:

A wracajac do TwinMOSow na Mtec 5ns, bo o takich chyba mowa, to jednak mimo wszytko chyba nie dorównaja tym Geilom :)

Update2: :lol:

Ahh.... juz wiem czemu ta dygresja do HyperX, Jordi23 o nich wspominał :P :D Czyli jeszcze nie jest ze mną tak źle :P

Gyhyhyhy... ale się zamotałem :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze niech sie ktos wypowie kto uzywa tych pamieci (geil 400 value), bo domniemywac jak one chodza to mozemy do rana :D. Postaram sie je jutro zalatwic i walne na stronce jakis obiektywny tescik, jednak po value nie spodziewal bym sie cudow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przy odrobinie szczęścia w siriusie mozna dorwac te TwinMOSy na Winbondach BH-5, a to juz full wypas, HyperX 370 nie ma szans. :D

Tylko trzeba się upewnić przed zakupem jakie mają, bo na stronie piszą ze są dostępne albo na Mtec albo na Winbond. Ale nawet te Mtec będą dobre :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przy odrobinie szczęścia w siriusie mozna dorwac te TwinMOSy na Winbondach BH-5, a to juz full wypas, HyperX 370 nie ma szans. :D

Tylko trzeba się upewnić przed zakupem jakie mają, bo na stronie piszą ze są dostępne albo na Mtec albo na Winbond. Ale nawet te Mtec będą dobre :)

Looknijcie tutaj : http://www.dat.com.pl/cennik.php3?kategoria=21

i tutaj : http://www.digitel.pl/pc/show.php?string=PAMI

Osobiscie kupowalem PC 400 w Digitelu, spox firma i tania w miare.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze niech sie ktos wypowie kto uzywa tych pamieci (geil 400 value), bo domniemywac jak one chodza to mozemy do rana  :D. Postaram sie je jutro zalatwic i walne na stronce jakis obiektywny tescik, jednak po value nie spodziewal bym sie cudow :)

Chetnie bym sie wypowiedzial jakbym mial plyte na ktorej moglbym sprawdzic te Geile :) W mojej plycie sie mocno marnuja :)

Pozdro

dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co byście powiedzieli na Twinmosy pc 466

moge takie miec po 360 za sztukę za 256 MB

są na kościach 4,3 ns ale nie wiem na jakich i na razie nigdzie w sieci nie widziałem recki

a na moim sprzecie i tak nic z nich nie wyciągne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, nie kupujcie tych GEILI bo to kiszka totalna. Co z tego ze smigaja na 440 przy 2.5-3-6-3 jak przy ostrych timingach daja <font color="#FF0000">[ciach!]</font> po calosci. Ja kupilem i zaluje. Bierzcie TWINmosy nie bedziecie zalowali.

No wlasnie slyszalem, ze te geile sa do [gluteus maximus] i ze twinmosy je bija na glowe, jednak nie mialem pewnosci. I co z tego, ze takie ladnie z niebieskimi radiatorkami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki twoich pamieci:

CAS 2-5-2-2 "enhanced"

2.5v - 177MHz (354MHz DDR)

2.8v - 177MHz (354MHz DDR)

CAS 2-6-3-3 "enhanced"

2.5v - 211MHz (422MHz DDR)

2.7v - 220MHz (440MHz DDR)

Takie wyniki by mnie zadowoliły ;), tylko że ja będe miał te na CL 2.5 a to wyniki dla 2 :).

może trafię na dobrą sztukę :roll:. Szkoda że nia ma wyników dla 2.9V :).

BIG THX 4 U BiAłY :D.

Te wyniki przy max.to naprawdę cieniutko szczególnie jak na kości 256.

Ja bym na Twoim miejscu zastanowił się nad kośćmi seiteca 512 mb (7ns), i wtedy za ok. 500-550 miałbyćnie 512 a 1024 mb.

A wyniki:

przy 2,9 - 186 (wszystko na max.)

przy cl2 2-5-3 2cmd - 204 (więcej płyta nie pozwala), na nforcie sprawdzone ponad 210.

Więc przy min. powinny też osiągać ok. 220.

Jak masz znajomy sklep to weź kilka takich kości i powinieneś sobie cosik porządnego wybrać, bo sporo tych seiteców tak biega.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może będę miał farta :). Jadą dp mnie geile :). Wziąłbym TwinMOS'y na Winbond'ach ale w siriusie ich nie ma i na razie nie będzie :(.

Nie liczyłbym na farta - poprostu GeIL Value PC3200 TO PORAŻKA, kumplowi (Hi NiemacieK!) nie idą na agresywnych timingach 2-2-5-2 nawet na FSB180 więc co to za PC3200 - chxxnia na maxa!

Przeczytajcie sobie zresztą co piszą o tej pamięci na zachodzie:

"Geil on the other hand have basically slapped together a DDR-266 module and have tried the old, "cool it better, sell it for more" tactic. Geil DDR-400 is in my honest opinion a DDR-266 module overclocked to the limit, with a very low performance score and extremely unstable without their heatspreaders, you see that it's hard to choose this memory for hardcore overclocking."

a oto link do artka skąd pochodzi cytat http://www.tweaktown.com/document.php?dTyp...dId=329&dPage=1

Ja mam HyperX PC3000 (DDR370) i idą przy agresywnych 2-2-5-2 i 2,77V na FSB200, więcej będę wyciskał jak zmienię zasiłkę czyli w okolicach środy/czwartku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może będę miał farta :). Jadą dp mnie geile :). Wziąłbym TwinMOS'y na Winbond'ach ale w siriusie ich nie ma i na razie nie będzie :(.

Nie liczyłbym na farta - poprostu GeIL Value PC3200 TO PORAŻKA, kumplowi (Hi NiemacieK!) nie idą na agresywnych timingach 2-2-5-2 nawet na FSB180 więc co to za PC3200 - chxxnia na maxa!

Przeczytajcie sobie zresztą co piszą o tej pamięci na zachodzie:

"Geil on the other hand have basically slapped together a DDR-266 module and have tried the old, "cool it better, sell it for more" tactic. Geil DDR-400 is in my honest opinion a DDR-266 module overclocked to the limit, with a very low performance score and extremely unstable without their heatspreaders, you see that it's hard to choose this memory for hardcore overclocking."

a oto link do artka skąd pochodzi cytat http://www.tweaktown.com/document.php?dTyp...dId=329&dPage=1

Ja mam HyperX PC3000 (DDR370) i idą przy agresywnych 2-2-5-2 i 2,77V na FSB200, więcej będę wyciskał jak zmienię zasiłkę czyli w okolicach środy/czwartku.

Zaryzykowałem :P. Najwyżej odeślę i wezme te TwinMOS'y :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjalem radiatorki z tych moich geili zeby zobaczyc co tam jest i sa tam kosci Geil 5ns.

AMIRO3

GL3LC32G88TG-5A

Takie sa oznaczenia. Jakas tasma termoprzewodzaca jest pomiedzy koscmi a radiatorem. Jak kiedys bedzie mi sie nudzilo to usune to dziadostwo i dam AS3 bo tak jakos mi sie widzi ze ta tasma wiecej szkodzi niz pomaga :wink:

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde 5ns się mają tak słabo kręcić? Nie wierzę ;).

Tez nie wierze :) Niestety moja plyta nie znosi zbyt dobrze dwoch modulow. Zreszta ona malo co znosi dobrze :) Plyta zajeb.... do biura ale nie dla maniaka o/c :)

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde 5ns się mają tak słabo kręcić? Nie wierzę ;).

Tez nie wierze :) Niestety moja plyta nie znosi zbyt dobrze dwoch modulow. Zreszta ona malo co znosi dobrze :) Plyta zajeb.... do biura ale nie dla maniaka o/c :)

Pozdro

Dexter

To lepiej uwierzcie. Te GEILE sa swietne ale na timingach 2-3-6-3-1tc ale juz przy 2-2-5-2-1tc miekna totalnie. Jezeli komus zalezy na ostrych timingach to niech sobie lepiej odpusci te GEILE bo sie mocno zawiedzie tak jak ja. Nie mialem specjalnie czasu ich jeszcze przetestowac, ale wystarczy mi ze nie chca poleciec nawet na 360mhz 2-2-5-2-1 a zapodawalem napiecie 2.95v. Mateoosh moge sie zalozyc ze szybciutko je wymienisz na TWINY bo te GEILE to KUPA NAD KUPAMI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...