Skocz do zawartości
Mateoosh

GeIL vs. TwinMOS

Rekomendowane odpowiedzi

Mateoosh moge sie zalozyc ze szybciutko je wymienisz na TWINY bo te GEILE to KUPA NAD KUPAMI.

Ustalmy moze jedna rzecz, bo ktos zielony w temacie jeszcze uwierzy :P

Powyzsze stwierdzenie powinno sie czytac jako "TE GEiL-e", a nie "te GEiL-e", bo akurat seria Value to mocno budgetowy ram...

Wiec nie robcie zamieszania, bo wyglada to dokladnie tak, jakby ktos sie po zwyklych desktopowych Corsairach spodziewal, ze beda chodzic na takich samych timingach jak seria XMS TWINX :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mateoosh moge sie zalozyc ze szybciutko je wymienisz na TWINY bo te GEILE to KUPA NAD KUPAMI.

Ustalmy moze jedna rzecz, bo ktos zielony w temacie jeszcze uwierzy :P

Powyzsze stwierdzenie powinno sie czytac jako "TE GEiL-e", a nie "te GEiL-e", bo akurat seria Value to mocno budgetowy ram...

Wiec nie robcie zamieszania, bo wyglada to dokladnie tak, jakby ktos sie po zwyklych desktopowych Corsairach spodziewal, ze beda chodzic na takich samych timingach jak seria XMS TWINX :P

Zamieszania nikt nie robi, ale widze ze sam niebardzo zrozumiales o co nam chodzi. Chodzi o to ze firmowe i stosunkowo drogie pamieci, jakimi sa niewatpliwie GeiLe VALUE, powinny smigac przy najostrzejszych timingach przynajmniej na swoich nominalnych czestotliwosciach. To nie jest duze wymaganie jezeli wziac pod uwage cene i firme (twinmosy i samsungi bez problemu leca na najostrzejszych timingach nawet powyzej swoich nominalnych czestotliwosci a nie sa to bynajmniej wersje ultra z posrebrzanymi radiatorami i sa duzo tansze). Wiele osob bedzie rozumowalo w ten sam sposob co np. ja i beda pozniej zalowali zakupu. Wiec ten ironiczny ton jest conajmniej nie na miejscu. Wyglada to troche inaczej niz w w twoim ostatnim zdaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mowiac juz o tym, ze pamiec GEiL jest podobno dosc kaprysna, jesli chodzi o wspolprace z plytami glownymi, i np. do 8RDA/8RDA+ jest niezalecana (www.8rdafaq.com) :P

Jezeli roznica okolo 100zl na 2 modulach po 256mb to dla ciebie niewielka roznica to spox. A co do kaprysnosci to niech sie martwia posiadacze epoxow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstępne testy.  

200MHz 5-3-3-2 2.5V

230MHz 5-3-3-2 2.9V

238MHz 6-3-3-2.5 2.9V

Więc jak dla mnie całkiem nieźle :D. Nie miałem czasu testowac za długo, więc nie jestem na 100% czy są stabilne. Ale sądze że i tak jest dobrze :D.

A na jakiej podstawie sadzisz, ze sa stabilne z tymi ustawieniami :?:

Czym i ile testowales :?: Synchro czy asynchro :?:

More details please :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstępne testy.  

200MHz 5-3-3-2 2.5V

230MHz 5-3-3-2 2.9V

238MHz 6-3-3-2.5 2.9V

Więc jak dla mnie całkiem nieźle :D. Nie miałem czasu testowac za długo, więc nie jestem na 100% czy są stabilne. Ale sądze że i tak jest dobrze :D.

Sa stabilne przy podanych przez Mateoosha czestotliwosciach i timingach, ale jak dla mnie to troszke za malo. Ja spodziewalem sie conajmniej 200 przy timingach 5-2-2-2 i napieciu nie wiekszym jak 2.75v. A z takimi timingami GEiL sobie zupelnie nie radzi. Dimek- na jakich kosciach masz te TwinMOSy??? Na ile je maksymalnie krecisz przy timingach 5-2-2-2 i na jakim napieciu???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstępne testy.  

200MHz 5-3-3-2 2.5V

230MHz 5-3-3-2 2.9V

238MHz 6-3-3-2.5 2.9V

Więcej niż 200MHz sunchro mój epox nie uciągnie :(, więc asynchro. Napisałem już że nie jestem pewien czy są 100% stabilne na tych ustawieniach - nie miałem czasu :). A testowałem siedząc w windzie przy włączonym UD :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeeeeee no nie dajmy sie zwariowac. Jezeli mi ktos powie ze widzi roznice w wydajnosci komputera (nie w Sandrze) pomiedzy 5-2-2-2 a 5-3-3-2 (ostatnie to CAS) to mu postawie tyle wodki ile zechce pod warunkiem ze bedzie pil bez przerwy az padnie. Bedzie wtedy pozytek z tego taki ze nie bedzie gadal wiecej glupot :wink: Roznica nawet w Sandrze pomiedzy obydwoma ustawieniami bedzie znikoma a stabilnosc moze drastycznie sie zmniejszyc gdy ustawimy te najostrzejsze timingi. 230 MHz to jak dla mnie rewelacja. A w cenie to nie wiem czy az taka mocna roznica. 230zl vs 205-210 za Twinmosy. A mamy dodatkowo radiatorek i wieczysta gwarancje. Jezeli nam nie pasuje radiator mozna zawsze zdjac.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dimek- na jakich kosciach masz te TwinMOSy???

TwinMOSy (1x512MB) mam na kosciach Mtec (5ns) - nie pamietam oznaczen z kostek, ale gdzies to juz pisalem na forum - jak ci bardzo zalezy to poszukaj a na pewno znajdziesz :wink:

Na ile je maksymalnie krecisz przy timingach 5-2-2-2 i na jakim napieciu???

Wszystkie testy robilem tylko w synchro i przy napieciu ustawionym w biosie na 2,77V (faktycznie 2,74V)

Wiele nie sprawdzalem, ale na 5-2-2-2CL ciezko te pamieci u mnie chodza na 200FSB (czasem zwisy w GoldMemory 5.07), ale zmiana na 5-3-2-2CL i wszystko smiga 200FSB. Wyzej moje mobo nie wyrabia synchro, ale VDD mod w drodze i radiatorki Thermaltake'a na pamiec 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeeeeee no nie dajmy sie zwariowac. Jezeli mi ktos powie ze widzi roznice w wydajnosci komputera (nie w Sandrze) pomiedzy 5-2-2-2 a 5-3-3-2 (ostatnie to CAS) to mu postawie tyle wodki ile zechce pod warunkiem ze bedzie pil bez przerwy az padnie. Bedzie wtedy pozytek z tego taki ze nie bedzie gadal wiecej glupot  :wink: Roznica nawet w Sandrze pomiedzy obydwoma ustawieniami bedzie znikoma a stabilnosc moze drastycznie sie zmniejszyc gdy ustawimy te najostrzejsze timingi.

Pozdro

Dexter

Mam podobne zdanie - roznice w wydajnosci miedzy 5-2-2-2CL a 5-3-3-2CL sa minimalne, a istnieje mozliwosc ewentualnej niestabilnosci dzialania. IMHO wole miec stabilnosc niz 5MHz'ow wiecej i co chwila widziec "blue screen of death" i wkurzac sie tylko na kompa i siebie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeeeeee no nie dajmy sie zwariowac. Jezeli mi ktos powie ze widzi roznice w wydajnosci komputera (nie w Sandrze) pomiedzy 5-2-2-2 a 5-3-3-2 (ostatnie to CAS) to mu postawie tyle wodki ile zechce pod warunkiem ze bedzie pil bez przerwy az padnie. Bedzie wtedy pozytek z tego taki ze nie bedzie gadal wiecej glupot  :wink: Roznica nawet w Sandrze pomiedzy obydwoma ustawieniami bedzie znikoma a stabilnosc moze drastycznie sie zmniejszyc gdy ustawimy te najostrzejsze timingi.

Pozdro

Dexter

Mam podobne zdanie - roznice w wydajnosci miedzy 5-2-2-2CL a 5-3-3-2CL sa minimalne, a istnieje mozliwosc ewentualnej niestabilnosci dzialania. IMHO wole miec stabilnosc niz 5MHz'ow wiecej i co chwila widziec "blue screen of death" i wkurzac sie tylko na kompa i siebie :wink:
Hmmm. Widze ze zaczynaja sie dywagacje na temat: czy lepiej jest miec wyzsza czestotliwosc przy slabych timingach, czy nizsza przy ostrych? Panowie- nie tedy droga. Temat brzmi: GEiL vs. TwinMOS a fakty sa takie ze za GEiL przemawia tylko: wieczysta gwara i ladne radiatorki. TwinMOS nie dosc ze tanszy to lata wyzej przy ostrzejszych timingach i nizszym napieciu. Jezeli komus to nie wystarczy to niech dalej szuka dowodow na to ze roznice pomiedzy 5-2-2-2CL a 6-3-3-2CL sa znikome. Prawda jest taka ze roznice jakie by nie byly-SA i skoro mozna miec lepsze pamieci za nizsza cene to nad czym tu sie zastanawiac? GEiL=drozej, gorzej (chyba ze bierzemy pod uwage glownie walory estetyczne, wtedy GEiL RULEZZZ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdro

Dexter

Hmmm. Widze ze zaczynaja sie dywagacje na temat: czy lepiej jest miec wyzsza czestotliwosc przy slabych timingach, czy nizsza przy ostrych? Panowie- nie tedy droga. Temat brzmi: GEiL vs. TwinMOS a fakty sa takie ze za GEiL przemawia tylko: wieczysta gwara i ladne radiatorki. TwinMOS nie dosc ze tanszy to lata wyzej przy ostrzejszych timingach i nizszym napieciu. Jezeli komus to nie wystarczy to niech dalej szuka dowodow na to ze roznice pomiedzy 5-2-2-2CL a 6-3-3-2CL sa znikome. Prawda jest taka ze roznice jakie by nie byly-SA i skoro mozna miec lepsze pamieci za nizsza cene to nad czym tu sie zastanawiac? GEiL=drozej, gorzej (chyba ze bierzemy pod uwage glownie walory estetyczne, wtedy GEiL RULEZZZ).Hmmm. Widze ze zaczynaja sie dywagacje na temat: czy lepiej jest miec wyzsza czestotliwosc przy slabych timingach, czy nizsza przy ostrych? Panowie- nie tedy droga. Temat brzmi: GEiL vs. TwinMOS a fakty sa takie ze za GEiL przemawia tylko: wieczysta gwara i ladne radiatorki. TwinMOS nie dosc ze tanszy to lata wyzej przy ostrzejszych timingach i nizszym napieciu. Jezeli komus to nie wystarczy to niech dalej szuka dowodow na to ze roznice pomiedzy 5-2-2-2CL a 6-3-3-2CL sa znikome. Prawda jest taka ze roznice jakie by nie byly-SA i skoro mozna miec lepsze pamieci za nizsza cene to nad czym tu sie zastanawiac? GEiL=drozej, gorzej (chyba ze bierzemy pod uwage glownie walory estetyczne, wtedy GEiL RULEZZZ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeeeeee no nie dajmy sie zwariowac. Jezeli mi ktos powie ze widzi roznice w wydajnosci komputera (nie w Sandrze) pomiedzy 5-2-2-2 a 5-3-3-2 (ostatnie to CAS) to mu postawie tyle wodki ile zechce pod warunkiem ze bedzie pil bez przerwy az padnie. Bedzie wtedy pozytek z tego taki ze nie bedzie gadal wiecej glupot  :wink: Roznica nawet w Sandrze pomiedzy obydwoma ustawieniami bedzie znikoma a stabilnosc moze drastycznie sie zmniejszyc gdy ustawimy te najostrzejsze timingi. 230 MHz to jak dla mnie rewelacja. A w cenie to nie wiem czy az taka mocna roznica. 230zl vs 205-210 za Twinmosy. A mamy dodatkowo radiatorek i wieczysta gwarancje. Jezeli nam nie pasuje radiator mozna zawsze zdjac.

Pozdro

Dexter

To wisisz mi flaszkę :wink:

Wrzucę po prostu 3dMarka na moim kyro2 i będą naprawdę widoczne róznice w wyniku. MOgąone sięgnąc kilku% więć będzie to widać - szczególnie jeśli się obserwuje wybrany momenty testowania...

POdobnie w q3 mogą być widoczne różnice sięgające nawet kilku klatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz roznice w tym co CI wyswietla benchmark. Gdyby benchmark nie wyswietlal aktualnej ilosci FPS albo wyniku ogolnego nie zauwazylbys roznicy, o to mi chodzi.

Pozdro

Dexter

Dexter, to po co podkrecasz swojego durona skoro i tak nie widac roznicy??? Chodzi o fakt ze roznica jest - KOMPRENDE?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...