Doom Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Witam, Zamierzam kupić monitor 24" i nie mam pojęcia co wybrać, naczytałem się sporo lecz mi to nie pomogło w podjęciu decyzji. Monitor ma być do neta, oglądania filmów, gier, tworzenia stron www, programowania, czyli niemalże do wszystkiego. Chcę na ten cel przeznaczyć około 1300zł. Bardzo przydatną opcją byłby PIVOT. Pierwszy monitor, który zwrócił moją uwagę to Gateway FPD2485W: http://neostar.pl/sklep/product_info.php?p...6a5764f6be89e2f z tym że słyszałem że czasami są z nimi problemy, gdyż nie są to monitory nowe. Nie przeszkadzały by mi 1-2 subpixele, lecz jeśli była by np. cała linia wadliwa to nie chciałbym ryzykować. Z drugiej strony możliwe jest testowanie tego monitora przez 14 dni, więc nic nie tracę jeśli monitor przyjedzie z wadą której nie będę chciał zaakceptować. Zawsze mogę go oddać, co myślicie o takim rozwiązaniu? Kupował już ktoś tego Gatewaya w Neostar? Kolejna pozycja to 24" HP Pavilion w2408h: http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Mon...pelny,id,50099/ lub 24" Samsung SyncMaster 2493HM: http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Mon...pelny,id,53306/ lub 24" Samsung SyncMaster T240: http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Mon...pelny,id,56488/ Czy może 24" iiyama ProLite B2403WS-B1: http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Mon...pelny,id,45220/ Jeśli ktoś może porównać te monitory i coś o nich napisać, byłbym wdzięczny. Niestety nie mieszkam w dużym mieście i nie mogę zobaczyć na żywo i porównać tych monitorów, czy innych 24", więc zdaję się na wasza opinie. Wiem że są jeszcze jakieś modele LG, które są warte polecenia. Niektóre ceny na komputroniku są trochę wyższe niż 1300zł, to dlatego że mogę mieć te monitory taniej niż komputronik. Gateway ma matrycę S-PVA, niby jest lepsza niż TN, ale czy tak bardzo się różnią?? Monitor będę kupował pewnie za miesiąc, więc mam trochę czasu by coś wybrać. Byłbym wdzięczny za każdą sugestię. Jeśli w tej cenie są inne monitory godne uwagi byłbym wdzięczny za propozycję :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Koniecznie musi byś w komputroniku?-Drogo http://www.esc.pl/index.php?cPath=103_280&...3931833662c0c74 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doom Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Oczywiście nie musi być komputronik. Podałem monitory z komptronika tylko dla przykładu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doom Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 To jak, doradzicie mi jaki monitor będzie najlepszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=9673 To jest dobry monitor ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 http://allegro.pl/item419995627_monitor_lc..._pva_999zl.html Kupiłem i nie ma nic lepszego w tej cenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlienMks Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad zakupem 24 cali :) wiem, że duży i fajny bo sam takiego miałem ale jest dużo problemów np w grach. Musisz miec naprawdę dobrą kartę graficzną tak aby dostosowac rozdzielczośc do tak dużego monitora by komfortowo grac bez czarnych pasków po bokach. Innym może nie problemem ale uciążliwą rzeczą są ogromne puste pola np podczas wyświetlania stron WWW :) Masz po bokach białe prostokąty o szerokości ok 7-8 cm. Hmmm to psuje wrażenie. Na Twoim miejscu kupiłbym 22 cale za połowe ceny powiedzmy 600 zł, a za resztę kupił kartę graficzną bo Twoja 8600GT jest już mocno wysłużona :) 2 cale różnicy to stosunkowo mało, ale niestety różnica w cenie ogromna. Aha ja miałem tego HP co podałeś na początku. Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez AlienMks Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Ten gateway to syf , ktorego nie warto kupowac, co z tego ze ma lepsza matryce jak ma koszmarne ustawienia nie pozwalajace zmniejszyc jasnosci do ludzkiego poziomu bez utraty barw (wiecej info w dziale monitory temat o 23-24" panoramach) Z wymienionych dobra jest Iyama i HP (ale ma lustro na powierzchni , wiec tylko do zaciemnionych pokoi). Jesli chcesz na tym grac to 3850/9600gt to absolutne minimum. IMHO 24" sa bardzo fajne i nie ma co sie bawic w mniejsze jak masz taka mozliwosc i warunki by go postawic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quix Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Minimum dla 24" i rozdzielczości 1920x1200 lub ewentualnie 1600x1200 to Radek HD4850 (430zł - czy to tak dużo?) i kręcony na 3GHz E2180, plus 2GB RAM rzecz jasna. Bo co z tego, jeśli na 3850 pójdą w miarę płynnie gry 2-3letnie, chyba nie o to chodzi... W konfiguracji która wymieniłem w Crysisa, który wyznacza pewne standardy na przyszłość, komfortowo można pograć na High, bez AA w rozdziałce 1600x1200 lub pogrzebać w plikach konfiguracyjnych (na forach można znaleźć info) i kosztem niewielkiej zmiany efektów grać w nominalnej dla 24" mając powyżej 30klatek/s. A co do monitora, Gateway'e FPD2485W z allegro to w 99% przypadków egzemplarze poserwisowe i/lub z wadami (rysy, badpixele i takie tam), więc nie wiem czy warto ryzykować ponad 1000zł... Matryce TN, nawet te najnowszej generacji zawsze będą ustępować matrycom S-PVA, zwłaszcza w kwestii ilości pokazywanych kolorów i głębi czerni. Najlepszym wyborem w tym momencie jest moim zdaniem Hyundai 24" W241D, ma wszystkie możliwe wejścia : HDMI z HDCP, DVI-D, RCA, no i D-Sub. Matryca jest matowa i nic się nie odbija, a koszt, cóż... monitor to zakup na lata więc warto zaoszczędzić i kupić coś dobrego - 1600zł za nówkę z 3letnią gwarancją w porządnym sklepie to nie tak dużo. Ja mam BENQ'a 24" FP241W, to identyczny pod względem matrycy i wejść monitor co Hyundai, ale... jest ładniejszy, ma cieniutką rameczkę srebrną i nie ma fortepianowo-błyszczącej obudowy tylko matową (mniej kurz i odciski paluchów widać), jednak jest o 100zł droższy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doom Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) Piwor, Cena za ten monitor jest bardzo dobra, ale napisz mi dokładnie w jakim stanie dostałeś ten monitor, czy ma wyraźne ślady użytkowania, jak wygląda matryca (martwe pilsele, subpiksele). Jeśli chodzi o strony www to myślę że problemu nie będzie, przyzwyczaję się do tego, a jeśli nie to można sobie zawsze zooma zrobić w przeglądarce :D Planuję również zmienić kartę graficzną, ale to dopiero miesiąc później i pewnie mój wybór padnie na HD4850, być może HD 4870, jeszcze zobaczę :) W gierki za dużo też nie gram, więc narzekać też raczej nie będę, a przy takiej rozdziałce to AA nie polepszy bardzo obrazu i gierki jakoś powinny śmigać w natywnej rozdziałce. AlienMks Byłeś zadowolony z tego HP? Quix Monitory które podałeś: Hyundai 24" W241D, BENQ'a 24" FP241W prezentują się dość ciekawie, lecz wydanie 1600zł na monitor raczej odpada, chcę się zmieścić w 1300zł. Co możecie powiedzieć na temat tego samsunga: http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Mon...pelny,id,53306/ ? Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez Doom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Minimum dla 24" i rozdzielczości 1920x1200 lub ewentualnie 1600x1200 to Radek HD4850 (430zł - czy to tak dużo?) i kręcony na 3GHz E2180, plus 2GB RAM rzecz jasna. Bo co z tego, jeśli na 3850 pójdą w miarę płynnie gry 2-3letnie Hehe jasne i pewnie te antyczne mass effecty i wiedzminy (nie schodzac ponizej 25 klatek) w ktore komfortowo mi sie gra na wykreconym radku 2900 pro to fatamorgana :) Crisis to g... optymalizacja , a nie przyklad wymagan wiekszosc co teraz wychodzi bedzie trzymac poziom Assassins creed i ME czyli portow z konsoli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quix Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Hehe jasne i pewnie te antyczne mass effecty i wiedzminy (nie schodzac ponizej 25 klatek) w ktore komfortowo mi sie gra na wykreconym radku 2900 pro to fatamorgana :)No może trochę przesadziłem, w Wiedźmaka grałem na 7800GT 256MB i było w miarę ok, ale w rozdziałce 1280x1024, nominalnej dla 17" czy 19" LCD. Radek HD4850 to minimum wg mnie do grania w natywnej rozdzielczości monitorów 24" z ustawieniami grafiki na max i czasem też AAx4 i Anizo8x. A wracając do wyboru monitora, ten Samsung jest na matrycy TN, nie będe Cię na siłę przekonywał, ale... niech Ci podłaczą w jakimś salonie dla porównania dwa dowolne monitory na S-PVA i TN i oceń czy różnica jest warta tych 300zł. Do tego kąty, 160st wydaje się wcale nie mało, jasne ale przy tak dużej przekątnej nawet siedząc na wprost już będziesz widział różnicę w rogach ekranu. Ale to nic, najgorzej jest gdy zechcesz obejrzeć film (co przy takiej wielkości jest już całkiem komfortowe) i... zmienisz pozycję tak, że oczy będą trochę niżej, np. siądziesz w fotelu, nieważne. Wtedy cały obraz ciemnieje bo okazuje się że kąty widzenia w pionie są dla TN-ek bardzo bardzo kiepskie. Najważniejsza sprawa, przed zakupem zrób "wycieczkę" do jakiegoś większego salonu i oceń sam, z doświadczenia wiem że po przesiadce z CRT nawet słaby LCD 24" wydaje się boski, ale po tygodniu sytuacja się zmienia... W pracy mam 20" NEC na matrycy S-IPS a wczoraj instalowałem stanowisko biurowe z 19" też NEC na matrycy TN, masakryczna różnica... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doom Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Przyszedł czas na wybranie konkretnego monitora. Jak na razie moim faworytem był Samsung 2493HM, ale ostatnio pojawił się IIYAMA E2607WSV w dobrej cenie: http://allegro.pl/item428292242_monitor_lc...d_pix_w_wa.html Co myślicie o tym monitorze,warto za taką cenę? Ogólnie to słyszałem że monitory IIYAMY są dość dobre. Ten monitor jest w cenie 24" samsunga, co prawda IIYAMA nie ma PIVOTA, posiada tylko wyjście D-sub, oraz nie można go regulować w pionie, ale za to ma 2" więcej :) Co Wy byście wybrali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 ja mam gateway z allegro. mam go od lutego. 24" na s-pva. oznaczenia dokladnego nie pamietam. full jest tego na allegro. ja kupilem mojego za 1200zl z glosnikami. glosniki to kiszka, do tv sie nadaja ale nic wiecej. obraz w porownaniu do sony crt 21" to wypas jesli chodzi o ostrosc. porownujac do tn samsunga jest gorzej. odwzorowanie kolorow na gateway duzo lepiej niz tn. foty nie maja tak drastycznych "schodow" podoba mi sie multimedialnosc tego monitora. komplet zlacz. ja mam podpiety pod niego jeszcze dekoder polsatu, ogladam obraz z kompa lub tv. ja smigam na kablu dsub, a nie na dvi. ten monek wymaga dualdvi bo wyskoa rozdzialka. na zwyklym kablu nie daje rady. moze dlatego ostrosc jest ciut gorsza niz na tn. warto go obejrzec. ja problemow nie mam z nim. kolory ma oki. jesli chodzi o ich odbior i nasycenie to fajniejsze sa lcd z szybkami (jak w laptopach) ale ja tego nie lubie. co do czasow reakcji to w tv i w grach jest oki. nie widze roznic i opoznien. sa one zauwazalne na 1 z forum. forum jest brazowe, a tekst czarny. przy przesuwaniu ekranu widac "duchy" ale belkot mam nadzieje ze ktos to zrozumie ;) imho monek fajny kupilbym go drugi raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 14 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2008 ja smigam na kablu dsub, a nie na dvi. ten monek wymaga dualdvi bo wyskoa rozdzialka. na zwyklym kablu nie daje rady mam ten monitor tez o jakim kablu "mówisz"DVI-D dual >? 24+1 mam podpięte DVI-D singiel(18+1)i nic mi nie brakuje a właściwie to czym się różnią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 zwykly dvi nie lykal mi rozdzialki 1920x1200. jego mozliwosci konczyly sie gdzies przy circa 1200x960. moze ten moj single dvi byl kiepskiej jakosci? kto wie. imho gateway za takie siano jest ekstra wyborem. ja jestem w pelni zadowolony. ale ja sie zestarzalem dosc mocno ;) i juz nie ciupie w gierki jak kiedys. wypadlem tez z rynku sprzetu. czasem az mi wstyd.... nie kumam tych nowych oznaczen procow za boga,a w grafach tez poruszam sie ostatnio po omacku :( ale to wina nvidia u ati jest w miare oki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...