Kuroslaw Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam, mam obudowe Cooler Master CM 690 (Dominator) i chciałbym uczynić aby była dobrze wentylowana i ładnie chłodziła to co w sygnaturce. Obudowe mam od kwietnia i na początku nie przeszkadzał mi nawet boczny wentylator, który jak u większości buczał. Po jakimś czasie jednak zacząłem się z nim bawić (np. zastosowałem gumowe podkładki między wentylatorem a blachą [z gumek od okularek pływackich :unsure: ] radą jednego z użytkowników innego forum ale oczywiście nie dało to rezultatu). Potem zacząłem szukać innego ułożenia standardowych wentylatorów (trzy sztuki CM:normalny, LED i suszara) i jednego z zestawu Scythe Ninja. LED z przodu przerzuciłem na tył jako wywiew, normalny na dół obok zasilacza zasysał zimne powietrze, a suszare w miejsce 3 zatok 5,25 na dwie śrubki (nie wyłamałem blaszek). Miało być ciszej i chłodniej... Tempy proca utrzymały się, grafiki podwyższyły, a głośność była identyczna jak wcześniej. Wyglądało to mniej więcej tak: Zostawiłem to na kilka dni, dokupiłem Acutake 120mm i chce do tego podejść jeszcze raz. Najpierw pokaże jaka jest moja koncepcja: Wszystko wygląda fajnie i jest jako tako pomyślane. Spytacie co robi ten wentylator koło grafiki. No właśnie, chciałbym aby koło niej znajdował się jakiś wentylator, a nie chce montować nic na ściance (może będe robił okno ale to tak na marginesie :rolleyes: ) z uprzedzenia oraz z tego, że wentyle z boku podobno psują cyrkulacje powietrza. No i właśnie: myślę że umieszczenie wetylatora bardzo blisko karty w poziomie jest dobrym pomysłem tylko nie wiem jak go zrealizować, jak tam wogóle zamontować wentylator?? No i w tym przypadku jak i w przypadku wentylatora na górze będą one w pozycji poziomej( obydwie role będa sprawować chyba CM) co chyba nie sprzyja ich pracy i żywotności. Podobno po jakmiś czasie pojawiają się terkoty lub jakieś inne problemy. Prawda to czy nie?? Dobra, już na koniec pisze, ze narazie chce zamontować to co mam, a najwyżej w najbliższym czasie moge kupić jeszcze dwa Acutake (bardzo dobre wentyle) tylko nie wiem czy będzie trzeba. No dobra troche sie rozpisałem ale mam nadzieje, że wy też nie będziecie leniwi i pomożecie :) P.S. I żeby było wam łatwiej mi pomóc daje zdjęcie kompa :wink: : Edytowane 16 Sierpnia 2008 przez Kuroslaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Przód, tył i proponuje 2 u góry :) Ja mam przód, tył (tyle że z przodu wywalona zatoka na dyski bo jej nie używam i o wiele ciszej i wiecej powietrza wpada) i jeden u góry i jest bdb. Do tego regulator Kaze Master :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...