Skocz do zawartości
przemek747

Mały Upgrade Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar wymienic w tym tygodniu procesor grafike oraz ramy. Porozgladalem sie troszke i chyba bedzie to nastepujaca konfiguracja:

Proc:

AMD Athlon 64 X2 6000+ /3.0GHz, 2MB, BOX, AM2/ 299zł

Karta:

PowerColor Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out 449zl

Pamieci:

4GB (2x2GB) PC800 CL4 LLK 249zł

Moj dotychczasowy sprzet to:

Abit kn9

AMD Athlon64 3200 2,0Gh

Goodram 512mb 667 cl5

Galaxy Geforce 7300gt PCIE 128mb DDR3 128bit Zalman 1.4ns

Tacens Radix 410W

I teraz pare pytan:)

1. Jak to wyglada cenowo?? Da sie cos znalesc taniej?

2. Czy moja plyta glowna nie bedzie ograniczala zadnej z nowych czesci??

3. Czy moj zasilacz napewno wystarczy? Bo juz mi nie zostanie kasy na nowy:P

4. Chodzi o grafike. Z tego co czytalem w tej cenie to chyba najlepszy wybor?? Czy jest cos co jeszcze warto rozwazyc w takiej cenie lub dokaldajac te 50zl? I jakie sa konkretnie roznice miedzy producentami? Czemu akurat powercolor??

5. Przy takim sprzecie wekszosc gier bedzie dobrze chodzila przy najwyzszych detalach?? Czy byla by jakas roznica gdybym mial tylko 2gb ramu?

6. Skoro 4gb ramu to trzeba sie bedzie (chyba) przesiasc na 64bitowa viste. Nie bedzie tam zadnych problemow ze sterownikami od karty? I jak jest na niej z grami?? Chodzi mi glownie o te nowsze ktore ukazaly sie w przeciagu ostatnich 2 lat.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, A taki procek nie bedzie ograniczał karty?? Nie ukrywam ze przydalo by sie dodatkwoe 100 zl:) Z tym ze takiego X2 6000 tez da sie chyba troche podkrecic?A chcialbym zeby taka konfiguracja starczyla mi na jak najdluzej.

Bardzo bym prosil o jakies odpowiedzi na pytania z pierwszego postu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej mówiąc 5200 i 6000 to ten sam procesor z innym mnożnikiem ustawionym przez producenta, więc dlaczego 6000 miałby się wyżej podkręcić ??? (pomijam sprawe cache, bo nie patrzyłem nawet w ich specyfikacje)

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak warto byłoby dołozyć do jakeigoś chłodzenia na procesor, tanie i dobre Pentagram Karakorum + pasta np Zalman STG-1 ~ 100zł i wtedy 5000+ BE zmieniasz mnożnikiem na 6000+ lub 6400+ (3.0~3.2 może 3.3 da się zrobić). A jeśli chodzi o typowego 6000+ to on już wiele zapasu nie ma i dojdzie raczej maks do 3.3 (a chłodzenia nie masz lepszego tylko gorsze licząc, że kupisz 5000+ BE + Karakorum). Tak więc temperatury na 5000+BE powinny być niższe i sam system stabilniejszy i dłużej popracuje.

Tacens nie jest zły, powinien dać rade mimo tego, ze ma jedną linie 12V.

Edytowane przez einar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie bede sie bawil w oc, przynajmniej narazie. Dlatego jestem bardziej zdecydowany odrazu kupic tego 6000+ tym bardziej ze tam musialbym kupic jeszcze chlodzenie i cen ywyszly by takei same(lub nawet drozej).

A co do tej lini 12V?? bo na tym sie wogole nie znam. Potrzebne sa 2? czy o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie są potrzebne dwie. Zasilacz da radę. O ile dorbze pamiętam to na Zenfist.pl będziesz miał wyjaśnione jak to jest z zasialczami i wieloma liniami 12V (poszukaj gdzieś tam są poradniki jaki zasilacz wybrać czy jakoś tak). Mimo wszystko zainwetsuj w 5000+ BE (zmiana mnożnika w biosie z 13 na 15) masz 3.0 jak 6000+ (do tej wartości obejdzie się bez lepszego chłodzenia bo napięcia na procku prawdopodobnie nie ruszysz bo nie ma sensu) bo oba procesory przecież mają identyczne chłodzenia. I około stówki zostanie w kieszeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie chodzi o to ze moj budzet to ok900zl wiec i tak musze jeszcze jakas 100 skolowac.

Aha jeszcze jedno, przy wyzszych rozdzielczosciach przydaje sie wiecej ramu na karcie?

Czy jest sens doplacac wtedy do 4850 z 1GB ??

W nastepnym miesiacu bede kupowal monitor 22'' z rozdzielczoscia 1680 x 1050 pikseli, wiec chcialbym uruchamiac gry w takiej wlasnie rozdzielczosci.

Roznica w cenie meidzy 512mb a 1gb to rowne 100zl. Bedzie to jakas roznica czy to tylko taki chwyt marketingowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki:)

Wiec ostatnia(chyba:P) sprawa:

Czy oplaca sie brac 4gb ramu??

Poprawi to w jakis sposob komfort w grach/codziennym uzytkowaniu??

Jakos boje sie 64bitowej visty i problemow ze sterownikami.

EDIT

CO do karty to zauwazylem ze pojawily sie wersje z niereferencyjnym chlodzeniem. Niestety jakso nie moge znalesc zadnych testow itp. W sklepie w ktorym chce wszystko kupowac (esc) jedyny dostepny model to Sapphire Radeon HD4850 Toxic 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out za 539 zl czyli trzeba doplacic 90zl. Poza chlodzeniem ejst fabrycznei pdokrecony "Taktowanie rdzenia: 672 MHz Taktowanie pamięci: 2200 MHz". Czy zna ktos moze jakies linki do testow tej karty?? A moze jakies innej fabrycznie podkreconej w podobnej cenie? I czy oplaca sie doplacac 90 zl za takei zmiany?

Edytowane przez przemek747

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nieradze pisac posta pod swojim postem ktos cie moze opierdzielic (ktos znaczy ktos z wiekszymi wplywami na forum tj. moderator :rolleyes: )

Ja robie tak ze kopiuje co bylo w moim poscie usuwam go pisze nowego takiego samego i taki sam efekt jest :wink:

Osobiscie uwazam ze nie oplaca sie dozucac 90zł to takiej zmiany kup sobie accelero s1/s2 (co tam pasuje do 4850) i bedziesz mial passywa i jeszcze bedziesz mógł duzo kręcic a taniej cie to wyniesie, a jak zechcesz to walniesz jakies wentyle i bedzie super wydajnie.

Co do 4gb to jak najbardziej poprawi wydajność szczegolnie z vistą

jak rozdzialka rzedu 1680 x 1050 to 512 jak powiedział NeoMagNeT spokojnie wystarczy.

Pozdrowionka

Edytowane przez 7xfd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych 4GB ramu..... podejrzewam że jedziesz na XP 32bit, 2-3GB wystarczą w zupełności, sam mam 3GB i szczerze to nigdy jeszcze tego nie zapełniłem. A do tego xp 32b wykryje Ci tylko jakies 3,25GB.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm a czy ktos mi moze powiedziec jeszcze czy majac 2gb ramu bedzie go brakowalo przy codziennym uzywaniu? gry filmy net itp?? Nawet majac viste czy 2gb bedzie malo dla jakiejs gry?? (zakladam ze dla filmow netu itp nie bedzie za malo:P)

A co do tej karty to poprostu nei znam sie na oc a po dokupieniu do karty chlodzenia itp pewnie rozncia w cenie miedzy ta fabrycznie krecona bedzie jeszcze mniejsza.

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm a czy ktos mi moze powiedziec jeszcze czy majac 2gb ramu bedzie go brakowalo przy codziennym uzywaniu? gry filmy net itp?? Nawet majac viste czy 2gb bedzie malo dla jakiejs gry?? (zakladam ze dla filmow netu itp nie bedzie za malo:P)

Ja niepowiem ci czy zapwelnisz czy nie teraz 4gb powoli zaczyna byc standardem 2gb spokojnie starczaja do grania ale juz niedlugo bdzie to minimalna wartosc do najlepszych gier

- jeżeli jedziesz na xp'ku bierz 2gb choc jesli masz kase tez bierz 4gb

- jeżeli jedziesz na viscie bierz 4gb

A co do tej karty to poprostu nei znam sie na oc a po dokupieniu do karty chlodzenia itp pewnie rozncia w cenie miedzy ta fabrycznie krecona bedzie jeszcze mniejsza.

Ja na twoim miejscu wolal bym miec passywa niz tego toksyka (to takie nieekologiczne :D ) pozatym niemusisz podkrecac to wcale tak duzo niedaje.

Edytowane przez 7xfd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...A do tego xp 32b wykryje Ci tylko jakies 3,25GB.

OMG. Kładę to non-stop, tak jak Lepper, że Balcerowicz musi odejść...

Liczba RAMU widziana przez XPx86:

4GB - cache CPU - pamięć GPU = tyle ramu zobaczy XP

W tym przypadku nie jest to "jakieś 3,25GB", tylko niemal dokładnie trzy i pół gigabajta (cache procesora jest na tyle marginalną liczbą, że nie warto nawet tych 1/2/4-ech mega brać pod uwagę)...

A poza tym 4850 będzie tu pasował jak ulał, chociaż wahałbym się pomiędzy wysokim X2 a jakimś X3...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm ale oplaca sie teraz inwestowac w x3 ktory (chyba) nie jest wspomagany przez zadne gry? Nie lepiej z tym poczekac i zarobic to przy nastepnej modernizacji za ok 2 latka?

EDIT

Hmmm a jeszcze moze mi ktos powiedzic czym roznai sie te procesory?

AMD Athlon X2 BE 2400 /2.3GHz, 1MB, 45W, BOX, AM2/

AMD Athlon 64 X2 6000+ /3.0GHz, 2MB, BOX, AM2/

??

Bo widze ze ten peirwszy model mimo niskiego taktowania ma dosc wysoka cene(210zl)

Jedyne co zauwazylem to mniejszy pobor mocy, a jak z wydajnoscia?

Edytowane przez przemek747

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm a przy ewentualnej wymianie zasilacza (chociaż nie sądze zebym wyrobil sie ze wszystkim naraz w tym miesiacu, wiec pewnie kupie go za kase z czesci starego kompa) ktory lepiej wybrac?? Zalezy mi na jak najnizszej cenie:

Chieftec 450W [GPS-450AA-101A] 145zl

Chieftec 500W [GPS-500AB-A] 190zl

Oplaca sie brac 500W?? A moze cos innego w podobnej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG. Kładę to non-stop, tak jak Lepper, że Balcerowicz musi odejść...

Liczba RAMU widziana przez XPx86:

4GB - cache CPU - pamięć GPU = tyle ramu zobaczy XP

W tym przypadku nie jest to "jakieś 3,25GB", tylko niemal dokładnie trzy i pół gigabajta (cache procesora jest na tyle marginalną liczbą, że nie warto nawet tych 1/2/4-ech mega brać pod uwagę)...

A poza tym 4850 będzie tu pasował jak ulał, chociaż wahałbym się pomiędzy wysokim X2 a jakimś X3...

Wiem o tym!!! Ale jak dobrze pamiętam to dla karty graficznej rezerwowana jest jakaś dodatkowa pamięć z ramu? Czy tylko mi się zdaje.... Zresztą mniejsza z tym, napisałem że windows wykryje tylko tyle ramu, bo tylko tyle pokaże.

To co napisałeś to dla mnie żadna nowość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi