crusader Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Witam przymierzam sie do update'u mojego PC i skomponowalem sobie taki zestaw: GIGABYTE GA-P35-DS3L (przykladowo-czekam na propozycje do 250zl) Intel Petium E7200 Radeon HD4850 512mb ...hdd i te sprawy... i pytanie czy karta lub procesor nie beda sie nawzajem ograniczac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Będzie oc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Napewno nie będą sie gryźć nawet jak będzie OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fahaheel Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Gryźć się nie będą, ale by wykorzystać w pełni kartę podkręć procesor tak do 3,2 GHz . Szkoda karcie podcinać skrzydła ... Płyta główna ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusader Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 OC raczej nie bedzie z dwoch powodow -przesiadam sie z znacznie starszej jednostki (athlon 2600mobile) -czytalem ze 7200 nie kreca sie juz tak fajnie jak 8200 ...no moze minimalny ;] chetnie wyslucham propozycji plyt glownych @Fahaheel - dzieki za aprobate ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 E7200 na karakorum i zalman + wymieniony wentyl wyciągnął lekko 3.6 może i 3.8ghz. Wiec nie wiem w ogóle o czym mowa ;) Płyta główna to oczywiście GIGABYTE GA-P35-DS3L Lub jak dołożysz 50zł to weź P5K PR0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusader Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Ok poczytalem nieco wiecej na temat E7200 i faktycznie :) kreca sie przyzwoicie:) Czyli przy takim zestawie wypadaloby przekrecic proca na te 3,2Ghz? Wtedy wzrost wydajnosci biorac pod uwage wyzsza czest proca i 'uwolnienie' sie grafiki wynioslby okolo(w zestawieniu z fabrycznymi zegarami proca i lekko przyhamowana grafa)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Tak przy takim zestawie nawet jest potrzeba wykręcić procesor do ~3.2ghz bo karta nie jest w pełni wykorzystywana. Wzrost wydajności byłby kilkunastu procentowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mck Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 tutaj można zobaczyć wyniki w grach i nie tylko niepodkręconego E7200 2 strony dalej można porównać z wynikami podkręconego na 3,6 i 3,8 GHz Przy podkręconym na 3,2 GHz różnica powinna być mniej więcej proporcjonalna (kata użyta w tych testach to GF 9800GTX czyli ~podobna wydajność) W każdym razie warto delikatnie podkręcić na te 3,2 GHz, spokojnie bez zmiany chłodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Jak juz mowa o zaleznosci procek - grafa, to mam pytanie czy do mojego zestawu (procek) z sygnaturki jest sens ladowac Radeona 4850? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Jak juz mowa o zaleznosci procek - grafa, to mam pytanie czy do mojego zestawu (procek) z sygnaturki jest sens ladowac Radeona 4850? Tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einar Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Oczywiscie, że jest sens. Procek będzie minimalnie ograniczał możliwości karty, ale to naprawdę w niedużym stopniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Witam przymierzam sie do update'u mojego PC i skomponowalem sobie taki zestaw: GIGABYTE GA-P35-DS3L (przykladowo-czekam na propozycje do 250zl) Intel Petium E7200 Radeon HD4850 512mb ...hdd i te sprawy... i pytanie czy karta lub procesor nie beda sie nawzajem ograniczac? W wysokiej rozdzielczości i przy dokładnym renderingu (4-8x AA i 16xAF) karta graficzna będzie wąskim gardłem ... w niskiej rozdzielczości bez lub z niskim AA i AF hamulcem będzie procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) W wysokiej rozdzielczości i przy dokładnym renderingu (4-8x AA i 16xAF) karta graficzna będzie wąskim gardłem ... w niskiej rozdzielczości bez lub z niskim AA i AF hamulcem będzie procesor.Ta odpowiedź jest najbliższa prawdzie. Do tego dodam jeszcze, że zależy od specyfiki gry (niektóre mocno obciążają CPU i średnio GPU, inne na odwrót), jak i od miejsca testu w samej grze. Podany kilka postów wyżej test E7200 został tak przeprowadzony, aby wydobyć różnice pomiędzy procesorami. Testy kart graficznych tak się przeprowadza, aby na relatywnie słabym procesorze wydobyć różnice pomiędzy kartami graficznymi. Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez pomiar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusader Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 ja sie dzsiaj olatalem pol dnia po sklepach komputerowych i slyszalem rozne opinie sprzedawcow... naprawde mozna uslyszec ciekawe bajki i ciekawe fakty :) co do ograniczania gpu przez cpu to w pewnym renomowanym i zaufanym sklepie gosc powiedzial mi ze do tego intela 7200 ta karta- radeon 4850, jest za mocna troche i polecil dorzucic te 100-150 zl i zakupic sobie intela 8400, przy ktorym rozwinie skrzydla i bedzie wszystko gralo jak trzeba... wiec ja sie zastosuje najprawdopodobniej do tej wskazowki, bo rezygnowac z tej grafy na rzecz slabszej - no nie wypada :) btw. naprawde ciekawe opinie mozna uslyszec po wizycie w 5-10 sklepach :D polecam:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Tylko, że jak bujniesz 7200 na 3200+ to masz to samo. Pewnie pan sprzedawca nie sugerował sie możliwościami oc, więc i on miał rację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Tylko, że jak bujniesz 7200 na 3200+ to masz to samo(...)A 2x wiekszy cache L2 przy modelu E8400 to pies sasiada zjadl? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Toć dodałem 200Mhz, a nawet żem plusa dodał :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusader Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) 'pan sprzedawca' owszem nie sugerowal sie OC chociaz gdy go o to pytalem dosc zachowawczo mowil tj. polecal do takiego zabiegu juz drozsza plyte na p45 i jakies lepsze chlodzenie a tak na dobra sprawe wole juz te pieniadze wydac na fabrycznie mocniejsza wersje no i jeszcze wiecej cache'u... ewentualnie tego bedzie mozna w przyslzosci podkrecic... i pytanie skierowane do osob posiadajacych radka 4850 czy to prawda ze potrafi sie mocno grzac i zahuczec chlodzeniem przy wyzszym wysilku ;d? Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez crusader Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 i pytanie skierowane do osob posiadajacych radka 4850 czy to prawda ze potrafi sie mocno grzac i zahuczec chlodzeniem przy wyzszym wysilku ;d? To racja, lecz jak nastawisz fanfixa na przynajmniej 35% (normalnie to działa na 20%) to wszystko będzie miało temp. z 50-60' a nie tak jak normal z 70-90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusader Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 a jeszcze jedno pytanie dot pamieci a raczej ich taktowania, zauwazylem, ze w gigabycie jakby troche sa obnizone (tak w specyfikacji np na niektorych aukcjach allegro i sklepie tez) 0 50mhz (100mhz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Podobno jest to jedynie błąd w hurtowniach, ale głowy nie dam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Tak to jest błąd. Gigabyte to referent i ma identyczne takty jak reszta referencyjnych kart. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusader Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 spoko, juz zamowilem zestaw z gainwardem... zobaczymy jak sie bedzie sprawowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...