Skocz do zawartości
themerapid

Komputer Do Pracy I Multimediów.

Rekomendowane odpowiedzi

Chce złożyć zestaw za jakieś 3500zł Zestaw ma być nastawiony na szkołę i do relaksu po niej. Nie będę instalował gier jednak grafika zintegrowana mi nie odpowiada. Powinien być w miarę cichy bo chciałbym go zostawiać czasem na noc. Komputera będę używał do oglądania filmów, przeglądania internetu, pracy z tekstem i grafiką, muzyki oraz jako serwer www do testów. Przyda m się drukarka ze skanerem(tania w eksploatacji), monitor(22"), głośniki(5.1)i jakaś myszka+ klawiatura. Nie jestem jakiś okropnie zielony w komputerach więc moje propozycje to:

Procesor: Intel Core 2 Duo E8600 750zł

Płyta główna: Asus P5Q-E 350zł

Pamięć: A-Data 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 Extreme Edition 300zł

Dysk: 2x Seagate 500GB 7200 32MB S-ATA 2 ST3500320AS(Raid) 400zł

Grafika: Asus GeForce 8600GT Silent 512MB DDRIII /128bit/ HDTV 2xDVI [EN8600GT Silent/HTD/512] 250zł

Karta sieciowa: Wifi-n(jeszcze nie wiem jaka) 100zł

Klawiatura + myszka 100zł

Zasilacz: Chieftec GPS-450AA101A 450W 150zł

Obudowa: obojętnie jaka coś wybiore 100zł

Monitor: LG W2252TQ-PF 22" 700zł

Głośniki: Logitech X-540 - 230zł

Drukarka: Brother DCP-135C 200zł

Razem: około 3500zł

Edit: Dozbieram do 3500zł i zainwestuje w Raid.

Edytowane przez Ranachi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek wystarczył by e8500 lub e8400... Dyski 2x http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...d=12004-szybsze cichsze, większe

Zasilacz http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=1666

Monitor...po zaoszczędzonej kasie na procku można zastanowić się nad 22" na matrycy S-PVA

Reszta ok

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=11607

CPU e8400/e8500 + pentagram karakorum + fander + zalman stg1 (wychodzi taniej niż e8600 a po lekkim oc masz spokojnie te 3,33 , a bez większych problemów powinieneś dojechać do 4G)

hdd to co Sopel

reszta ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor wezmę E8500. Za zaoszczędzone pieniądze kupię chłodzenie na procesor i dorzucę do lepszego monitora. Co do dysku to wydaje mi się że Seagate są nieco wydajniejsze, jednak z uwagi na ciszę wezmę chyba te Samsungi. Sprzedam też wszystkie części które znajdę w domu i trochę zaoszczędze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze pytanie: drogo by kosztowało chłodzenie wodne do takiego zestawu? Chodzi mi o blok na procesor, grafikę i płytę główną. Czy będzie to ciche rozwiązanie? Ew myślałem nad wyciszeniem dysków przez zastosowanie czegoś takiego: http://www.cooling.pl/scythe-quiet-drive,produkt,1473.html . Z zakupem komputera narazie się wstrzymuję. Mam nadzieję dozbierać jeszcze trochę pieniędzy. Może ceny podzespołów jeszcze pójdą w dół i starczy mi kasy żeby kupić prawie bezgłośny komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyznam sie ze nie znam wielu 'grafikow', ktorzy jako monitor wybieraja panorame... IMO 1280x1024 > 1680x1050. Najlepiej by bylo ofc zwykly 22 cale z rozdzialka 1600x1200, ale zeby toto mialo jakies sensowne parametry, musialbys wydac kase przewidziana na calego kompa na monitor ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce złożyć zestaw za jakieś 3500zł Zestaw ma być nastawiony na szkołę i do relaksu po niej. Nie będę instalował gier jednak grafika zintegrowana mi nie odpowiada. Powinien być w miarę cichy bo chciałbym go zostawiać czasem na noc. Komputera będę używał do oglądania filmów, przeglądania internetu, pracy z tekstem i grafiką, muzyki oraz jako serwer www do testów. Przyda m się drukarka ze skanerem(tania w eksploatacji), monitor(22"), głośniki(5.1)i jakaś myszka+ klawiatura. Nie jestem jakiś okropnie zielony w komputerach więc moje propozycje to:

Procesor: Intel Core 2 Duo E8600 750zł

Płyta główna: Asus P5Q-E 350zł

Pamięć: A-Data 4GB (2x2GB) PC1066 CL5 Extreme Edition 300zł

Dysk: 2x Seagate 500GB 7200 32MB S-ATA 2 ST3500320AS(Raid) 400zł

Grafika: Asus GeForce 8600GT Silent 512MB DDRIII /128bit/ HDTV 2xDVI [EN8600GT Silent/HTD/512] 250zł

Karta sieciowa: Wifi-n(jeszcze nie wiem jaka) 100zł

Klawiatura + myszka 100zł

Zasilacz: Chieftec GPS-450AA101A 450W 150zł

Obudowa: obojętnie jaka coś wybiore 100zł

Monitor: LG W2252TQ-PF 22" 700zł

Głośniki: Logitech X-540 - 230zł

Drukarka: Brother DCP-135C 200zł

Razem: około 3500zł

Edit: Dozbieram do 3500zł i zainwestuje w Raid.

E8600 to chyba przesada bo drogi i niewiele daje w stosunku do E8500.

8600GT ? po co? będziesz jajka na nim smażył ? nie lepiej jakiś 9400GT?

Wybrany zasilacz nie jest królem ciszy a jaka obudowa to też nie wszystko

jedno dla zachowania ciszy..

Głośniki 5.1 trzeba mieć gdzie postawić, w praktyce lepiej się sprawdzają dobrej jakości 2.0

Dwa HDD to dobry pomysł ale robić z nich raid to już niezbyt dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do karty graficznej to biorę Radeona HD3850. Nie jestem grafikiem, tylko czasem zajmuję się grafiką. Wolę monitor 16:10 bo można na mim filmy oglądać. Głośniki 5.1 mam gdzie postawić. Nie biorę E8600 kilka postów wyżej napisałem że biorę E8500, lepszy monitor i chłodzenie. Raid sporo przyspiesza działanie komputera co mi się przyda. Zasilacz biorę polecony przez BliT'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do karty graficznej to biorę Radeona HD3850. Nie jestem grafikiem, tylko czasem zajmuję się grafiką. Wolę monitor 16:10 bo można na mim filmy oglądać. Głośniki 5.1 mam gdzie postawić. Nie biorę E8600 kilka postów wyżej napisałem że biorę E8500, lepszy monitor i chłodzenie. Raid sporo przyspiesza działanie komputera co mi się przyda. Zasilacz biorę polecony przez BliT'a.

Lepiej kupić dobrej jakości HD3650 niż HD3850 bo

jeśli nie jest potrzebna do gier to tylko zwiększy pobór prądu i hałas.

Co do raid z 2 HDD to warto zapoznać się z wynikiem testów, zwłaszcza

kopiowania bo raid działa prawie 2 razy wolniej niż oddzielne HDD

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=raid0_testy&strona=4

Raid zaczyna być bardziej interesujący gdy kupujemy 4 HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam myślę że raid 0 to dobra sprawa , kopiowanie pomiędzy dwoma dyskami zawsze jest szybkie , ale operacje w obrębie jednego dysku z partycjami to już wolna zabawa i właśnie w takich sytuacjach raid będzie użyteczny (w końcu masz jeden dysk logiczny z niższym czasem dostępu i większych wartościach odczyt/zapis niż składowe dyski fizyczne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w takim rajd padnie jeden z HDD to dane mówią dowidzenia.

Kopie można robić na drugi HDD (to szybsze i bezpieczniejsze niż raid)

Przy 4 HDD to dużo lepiej wygląda pod względem bezpieczeństwa i wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi