Skocz do zawartości
ath

Radeon Hd 4650/4670

Rekomendowane odpowiedzi

@morgi

Dokładnie! patrząc na stosunek wydajność/cena wciąż bardziej opłacalne jest 9600gt. Więc jak dla mnie to kolejnego hitu po serii hd 4800 ze stajni AMD niestety nie ma...

Ale w tej karcie chodzi jeszcze o zużycie energii... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie :) nie trzeba dodatkowego zasilania dla karty więc jak ktoś ma słabszy zasilacz to nie czeka go wymiana, bo nie oszukujmy się nawet na podrzędnej 350 ta karta będzie działać bez problemu B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajnosc do ceny jest gorsza od GeForce 9600, czyli musza obnizyc cene o 10%, zeby zostalo hitem. :rolleyes:

9600GT musi obniżyć pobór prądu o ponad 20W zwłaszcza

w idle (większość czasu przeciętnego komputera to idle i oglądanie filmów).

To jest ważne nie tylko ze względu na rachunki za prąd ale i

konstrukcję-hałas całego komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie :) nie trzeba dodatkowego zasilania dla karty więc jak ktoś ma słabszy zasilacz to nie czeka go wymiana, bo nie oszukujmy się nawet na podrzędnej 350 ta karta będzie działać bez problemu B-)

9600GT tez dziala - patrz podpis :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buheee 9600gt pobiera jedynie 58wat :lol2: , a dobra 350-tka pociągnie ci bez problemu nawet gtx260.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buheee 9600gt pobiera jedynie 58wat :lol2: , a dobra 350-tka pociągnie ci bez problemu nawet gtx260.

9600GT nawet nie licząc strat na zasilaniu pobiera ponad 60W pod obciążeniem.

Na xbitlabs zmierzyli 60.8 W średnio pod obciążeniem dla 9600GT.

Nawet bardzo dobry nowoczesny zasilacz pracuje cicho do 50% obciążenia i 350W nawet najlepsze

to nieporozumienie do gtx260.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9600GT nawet nie licząc strat na zasilaniu pobiera ponad 60W pod obciążeniem.

Na xbitlabs zmierzyli 60.8 W średnio pod obciążeniem dla 9600GT.

Nawet bardzo dobry nowoczesny zasilacz pracuje cicho do 50% obciążenia i 350W nawet najlepsze

to nieporozumienie do gtx260.

3096211[/snapback]

350W + GF 260? Za dużo Piły i Hostela sie naoglądaliście :P

PS: Dlaczego tej karty nie ma masowo w sklepach?

W sumie postawiłbym na tym co mam , ale szkoda go męczyć i nawet nie mam tyle molexów by podłączyć gtx260.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://xbitlabs.com/articles/video/display...gs_7.html#sect0 ja tu widze 59.7 :wink:

W sumie postawiłbym na tym co mam , ale szkoda go męczyć i nawet nie mam tyle molexów by podłączyć gtx260.

Niech będzie że 60 ale nie obciążali jej FurMark i co więcej nie oszacowali

strat pomiędzy zasilaczem a kartą na PCI-E.

Z sieci to bierze powyżej 110W pod obciążeniem a ile przy FurMark ?

http://www.techpowerup.com/reviews/Powerco...HD_4670/24.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To widze , że się znasz na elektronice , elektrotechnice :lol2: . Na xbitlabs mierzą pobór mocy samej karty graficznej , nawet masz podane ile pobiera z zewnetrznego zasilania , a ile z mobasa pobiera. Na techpowerup mierzą pobór mocy całej jednostki z sieci + straty zasilacza , taki pomiar kompletnie nie odzwierciedla prawdziwego poboru mocy. A nvidia extremalnie zawyża tdp kart dla bezpieczeństwa.

Mam w kompie 3870 ddr4 , które ciągnie bez oc 81wat po oc ok 90wat , miałem także 9600gt po vmodzie jakoś zasiłka nawet się nie nagrzała także nie przesadzajcie z tymi zasilaczami.

Co do 4670 pobór mocy jest wyższy od 8600gts , także w stresie karta będzie pobierać w granicach ~50wat.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja tam napisałem "PODRZĘDNA" czyli mam na myśli jakiegoś Feela 350W albo innego cudaka typu Mustang :) Ale chłopaki nie ma co już dyskutować o tych zasilaczach, jak by ktoś znalazł gdzieś w sieci ofertę tej karty w jakimś polskim sklepie to wlepiać proszę B-) dziwne, że jeszcze praktycznie nikt jej nie ma. No może poza komputronikiem ale tam cena odstrasza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@morgi

Dokładnie! patrząc na stosunek wydajność/cena wciąż bardziej opłacalne jest 9600gt. Więc jak dla mnie to kolejnego hitu po serii hd 4800 ze stajni AMD niestety nie ma...

co za bzdury, w recenzji na in4 jest przeliczenie OPLACALNOSCI i wlasnie w nim HD4670 zostal bezdyskusyjnym liderem :D

http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=482&...tr_str_numer=14

9600GT dopiero na 3cim miejscu ...

Edytowane przez ginder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co za bzdury, w recenzji na in4 jest przeliczenie OPLACALNOSCI i wlasnie w nim HD4670 zostal bezdyskusyjnym liderem :D

Tam wrzucili cene 229 zeta za karte, a tymczasem powedrowala o 40 zeta w gore na starcie, jak nie wiecej w pazernych sklepach w PL. Pobor pradu 9600 a 4670 niewielka roznica, ale Nvidia tez przekombinowala wstawiajac szeroka szyne, na slaba wydajnosc. Niespodziewali sie pewnie, ze Radeony obudza sie z letargu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam wrzucili cene 229 zeta za karte, a tymczasem powedrowala o 40 zeta w gore na starcie, jak nie wiecej w pazernych sklepach w PL. Pobor pradu 9600 a 4670 niewielka roznica, ale Nvidia tez przekombinowala wstawiajac szeroka szyne, na slaba wydajnosc. Niespodziewali sie pewnie, ze Radeony obudza sie z letargu.

a zauważyłeś, że dolar poszedł 15% do góry ?! im droższy dolar tym droższy sprzęt..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jak by ktoś znalazł gdzieś w sieci ofertę tej karty w jakimś polskim sklepie to wlepiać proszę ...

http://www.adapter.pl/eshop/view_product.p...p;product=22225

http://www.adapter.pl/eshop/view_product.p...p;product=22226

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, myślicie że Accelero s2 by weszło na standardowe PCB? Ciekawe czy by dało rade jechać na pasywnym chłodzeniu :)

No i jestem ciekaw kiedy Palit zrobi wersje Sonic, mialem 8600 GT Sonic i pracował rok czasu bardzo ładnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica w zużyciu energii pomiędzy gf 9600gt a ati hd4670 to zaledwie 20 W... Oczywiście dla kogoś innego to jest aż 20 W - kwestia podejścia do sprawy. Ja kupuję grafe aby pograć w gierki a nie liczyć waty :wink:

Bardzo cenię redaktorów na in4.pl. Uważam że są obiektywni i fachowi. Jednak tym razem troche pojechali po bandzie bo jak już ktoś wspominał cena jaką przyjęli do obliczeń nijak ma sie do rzeczywistości. IMO 230 zł to ta karta może będzie kosztować w listopadzie, a wszystko przez drożejący dolar... Choć może dolar trochę potanieje bo coś mi sie o uszy obiło że na Stany pędzi kolejny huragan...

Edytowane przez Kalin20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica w zużyciu energii pomiędzy gf 9600gt a ati hd4670 to zaledwie 20 W... Oczywiście dla kogoś innego to jest aż 20 W - kwestia podejścia do sprawy. Ja kupuję grafe aby pograć w gierki a nie liczyć waty :wink:

Bardzo cenię redaktorów na in4.pl. Uważam że są obiektywni i fachowi. Jednak tym razem troche pojechali po bandzie bo jak już ktoś wspominał cena jaką przyjęli do obliczeń nijak ma sie do rzeczywistości. IMO 230 zł to ta karta może będzie kosztować w listopadzie, a wszystko przez drożejący dolar... Choć może dolar trochę potanieje bo coś mi sie o uszy obiło że na Stany pędzi kolejny huragan...

To na 9600gt pograsz w gierki a na 4670 już nie ?

Ja szukam karty, która mi będzie zjadała małe ilości W, bo gry to powiedzmy 10% czasu spędzonego przy kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak patrzę na wykresy na PCArena to Radeon 4670 512MB jest w większości testów gorszy od 8800GS 384MB, więc jak cena Radka ma oscylować w okolicach 280zł to średnio widzę opłacalność tego zakupu.

Edytowane przez luqash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na 9600gt pograsz w gierki a na 4670 już nie ?

Ja szukam karty, która mi będzie zjadała małe ilości W, bo gry to powiedzmy 10% czasu spędzonego przy kompie.

Oczywiście na 4670 też sie pogra i to całkiem dobrze jak wynika z testów. Tylko nie można nie zauważyć, że 9600gt jest wydajniejsza od 4670 przy bardzo zbliżonej cenie (na dzień dzisiejszy).

Co do watów to tak jak pisałem wcześniej - kwestia podejścia.

Hm, myślicie że Accelero s2 by weszło na standardowe PCB? Ciekawe czy by dało rade jechać na pasywnym chłodzeniu

No i jestem ciekaw kiedy Palit zrobi wersje Sonic, mialem 8600 GT Sonic i pracował rok czasu bardzo ładnie

Sam sie nad tym zastanawiałem :wink: Trochę poszperałem tu i ówdzie i wychodzi na to że accelero S2 powinno bez problemu wejść ma hd4600. Zapewne na dniach będziemy wiedzieć na 100% czy wchodzi czy bedzie trzeba coś wyginać albo ciąć jak swego czasu bodaj na gf8600 od galaxy...

Edytowane przez Kalin20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to tylko takie odczucie, ale czy nikt w Polsce nie jest zainteresowany kartą na poważnie ? Nie ma jej masowo w sklepach jakby handlowcom się to nie opłacało ? Przecież zainteresowanie jest duże, a przynajmniej tak by się wydawało czytając różne fora <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I szybko sie nie pojawia. No bo co zrobic z HD3850 i HD3650, ktore im polki zalegaja? Rozdac pracownikom pod choinke? :D

HD4650 podejrzewam ze bedzie konkurencja cenowa do HD3650, a HD4670 dla HD3850. A przecietny smiertelnik wybierze nowszy proces technologiczny i mniejszy pobor pradu. No i HD46x0 jest 'nowszy panie', wiec z opchaniem starego sprzetu moga byc duuze problemy :)

W sumie wszystko zalezy od cen, w jakich sie pojawia. Ja szukam grafiki do 300zl, do tej pory Gainward HD3850 DDR3 512MB za 260zl byl moim numerem 1, ale jesli HD4670 bedzie w granicach 240-260zl to bede mial powazny dylemat (chociaz zawsze wolalem szyne 256bit ;)

Pozdrawiam i dawajcie nastepne linki do tych kart w sklepach PL :) Bedzie ciekawie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I szybko sie nie pojawia. No bo co zrobic z HD3850 i HD3650, ktore im polki zalegaja? Rozdac pracownikom pod choinke? :D

HD4650 podejrzewam ze bedzie konkurencja cenowa do HD3650, a HD4670 dla HD3850. A przecietny smiertelnik wybierze nowszy proces technologiczny i mniejszy pobor pradu. No i HD46x0 jest 'nowszy panie', wiec z opchaniem starego sprzetu moga byc duuze problemy :)

W sumie wszystko zalezy od cen, w jakich sie pojawia. Ja szukam grafiki do 300zl, do tej pory Gainward HD3850 DDR3 512MB za 260zl byl moim numerem 1, ale jesli HD4670 bedzie w granicach 240-260zl to bede mial powazny dylemat (chociaz zawsze wolalem szyne 256bit ;)

Pozdrawiam i dawajcie nastepne linki do tych kart w sklepach PL :) Bedzie ciekawie...

Póki co to proces technologiczny pozostaje taki sam 55 nm. A nowsze nie zawsze znaczy lepsze jak widzieliśmy na przykładzie serii 8800 i 9800 u nVidii. Ale ogólnie masz rację, też bym wolał wyższy numerek w tej samej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi