Skocz do zawartości
ath

Radeon Hd 4650/4670

Rekomendowane odpowiedzi

Wkoncu jakies dobre wiesci:) teraz tylko poczekac na wyplate. Karty MSI sa 2-slotowe? Czy mi sie tylko wydaje?

MSI ma takie samo chłodzenia jak kiedyś Palit (na licencji zelmana). Fajne było u Palita i w miarę ciche. Może i tu będzie dobrze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U Palita to chłodzenie było jednoslotowe. Miałem takie na gf 7600gs sonic. Było cichtkie i wydajne.

Ale już na 1950 Pro palit miał takie chłodzenie dwuslotowe , większa wersja i wydaje mi się, że to MSI jest bardziej podobne do tego większego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem z pewnych źródeł, że dostępność tych kart jest mocno ograniczona z winy dystrybutorów/ hurtowników.

Ograniczona ilość kart pojawiła się na allegro. http://allegro.pl/show_item.php?item=441271785

Podobno dla forumowiczów poza allegro są znaaaaczne zniżki :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak najpierw trzeba sie pozbyc zalegajacych radkow serii 3000.

dokładnie, dlatego narazie ilości 4670 będą mocno ograniczone. Napewno conajmniej do premiery 4650...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiecie, jaka jest tradycja zakładania stikerów na chłodzenie, żeby go nie ruszać? Jakaś firma ich nie zakłada? Bo w sumie S1 i S2 (szczególnie S2) są na tyle tanie, że opłaca się kupić najtańszą wersję 4670, założyć to cudo (zakładanie S1/S2 jest trudne?) i można jechać na pasywnym chłodzeniu :) 70W spokojnie się rozproszy :D

Edit:

MSI zajmuje dwa sloty

Dołączona grafika

Edytowane przez Nicolass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@majkel84

Czy wiadomo kiedy dostępne będą karty gigabyte z HDMI?

niestety narazie nic o nich nie słyszałem, tyle tylko co wyczytałem w informacjach prasowych, ale dowiem się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena 270 jest z kapelusza. Wartość 4670 to 200zł i więcej nie ma co płacić. A że jest lepsza od kart kosztujących po 250 to co z tego? ATI wyznaczyło cenę na konkretną kwotę i reszta to spekulacja, która jak uczy doświadczenie szybko ustępuje przed konkurencją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No taka cena to przegięcie...

W sumie jakby sie zastanowić to 260 - 270 zł to obecnie adekwatna cena do wydajności jaką prezentuje hd4670. Karta ta jest trochę słabsza od 9600gt no i też trochę od niej tańsza.

akurat teraz żadna 4670 nie jest dostępna, tak jak mówiłem - wszystkie poszły, pomimo tej niby "chorej" ceny. Mi zostało tylko kilka 4650.

Ceny są takie w jakich sprzedają je dystrybutorzy. A zależą przede wszystkim od kursów walut i marży tych dystrybutorów. Nie ma co sie oszukiwać - 55 Euro to nie jest 55 razy dzisiejszy kurs. Po drodze jeszcze mnóstwo osób bierze swoją działkę... a taki sklepik na samym końcy ma może 2%.

To, że karta stanieje to jest przecież pewne. Wyjdzie coś mocniejszego czy poprostu upływ czasu zdecyduje. Wszystko z czasem tanieje. Ale czy warto czekać 3-4 miesiące, żeby mieć 20zł taniej- szczerze wątpie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu widać, że procesor graficzny jest ograniczony przepustowością pamięci. 20% podniesienie taktowania pamięci powoduje 20% zwiększenie wydajności...

Co do ceny to za cenę zalecaną kupiłbym bez zastanowienia, ale takiej ceny długo nie będzie bo skoro towar schodzi po wyższej to po co obniżać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę przyznać, że ten HIS wygląda całkiem ciekawie :) jak za starych dobrych czasów :D Ale ten droższy ASUS też jest fajny. Widzę, że ceny sukcesywnie idą w dół, może jeszcze trochę i będą za te sugerowane 229zł.

Edytowane przez AlienMks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi