Skocz do zawartości
ath

Radeon Hd 4650/4670

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie lubią przepłacać

http://www.allegro.pl/item443696117_sapphi...mb_dx_10_1.html

2min wejść na Ceneo lub coś podobnego i znaleźć o 30-40zł taniej.

Nawet więcej

http://www.pixmania.com/pl/pl/1637126/art/...p;CodePromo=oui

Ale przesyłkę to ten sklep ma naprawde drogą.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko te ze sklepów w większosci niedostępne ;p

karciochy rozchodzą się jak ciepłe bułeczki ;] mimo że za drogie .... ale jak kto na głodzie :D

niedługo cena powinna się ustabilizować na poziomie ~240zł

http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...alog,kat,12510/

są saphire :) i cena w miarę normalna jak na komputronik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie lubią przepłacać

Nawet więcej

http://www.pixmania.com/pl/pl/1637126/art/...p;CodePromo=oui

Ale przesyłkę to ten sklep ma naprawde drogą.

Albo jej wcale nie ma, dobra rada nie kupuj w pixmani. W skrócie można ten sklep opisać jako "naciągacze". Nie respektują żadnych praw klienta od faktury po zwrot poprzez gwarancję. chyba, że masz czas na spory sądowe z międzynarodowymi korporacjami.

Za to w sirius pojawiła się zapowiedź HIS IceQ w zaskakującej cenie 251 zł. Z takim chłodzeniem to chyba warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być i klocek, ale żeby był w miarę wydajny...

Wie ktoś jak wypada to Ice-q na tle konkurencji? Czy chłodzi kości pamięci, ich oc będzie miało duży wpływ na wyniki.

o ile wiem to Iceq nie chłodzi pamięci , ale na tle konkurencji to w zasadzie najlepsze fabryczne chłodzenie ,

na razie chyba nie da sie jednak nigdzie kupić Hisa , macie jakieś przecieki kiedy będzie dostępny w naszym zacofanym kraju

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być i klocek, ale żeby był w miarę wydajny...

Wie ktoś jak wypada to Ice-q na tle konkurencji? Czy chłodzi kości pamięci, ich oc będzie miało duży wpływ na wyniki.

Można wiedzieć skąd wiesz że OC pamięci będzie miało duży wpływ na wyniki?

Edit:

his IceQ 4670

Jeżeli jest ktoś chętnty to można zapytać w siriusie. Pewnie niedługo będzie bo wstawili do oferty, ale jeszcze niedostępny. 254 zł obecnie, a było 251 :/

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego testu wynika, że wydajność praktycznie równo skaluje się z częstotliwością pamięci.

Btw jak kupie to też chciałbym takie takty uzyskać B-)

Tu jest recenzja hisa, pamięci nie poszły już tak pięknie...

Edytowane przez shadowxxz96

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego testu wynika, że wydajność praktycznie równo skaluje się z częstotliwością pamięci.

Skoro blokują go pamięci to jednak szyna 128 jest abyt wąska, powinni byli dać 192. Ale może jeszcze wyjdzie taki model albo z GDDR5 jak potanieją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)hisa, pamięci nie poszły już tak pięknie...

jak wspomniałem ,to pierwsza wersja tego typu chłodzenia z DHESem - swego czasu w x800GTO powodował palenie sie innych elementów w tym memorek - ponieważ nie zapewnia im zadnego odprowadzania ciepła, baa blokuje dostęp powietrza do nich.

późniejsze wersje silencerów były juz lepiej przystosowane ;]

tak wiec w takim zaduchu to te memki ledwo będą pracowały na def ustawieniach a co dopiero po OC :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje stwierdzenie o skalowaniu się wydajności z częstotliwością pamięci jest troche na wyrost... Przecież w tym teście podkręcili też rdzeń ze standardowych 750 MHz do 813 MHz. Dziwne że nikt tego nie zauważył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje stwierdzenie o skalowaniu się wydajności z częstotliwością pamięci jest troche na wyrost... Przecież w tym teście podkręcili też rdzeń ze standardowych 750 MHz do 813 MHz. Dziwne że nikt tego nie zauważył.

To trochę wróżenie z kuli i pobożne życzenia... :D Poza tym wziąłem pod uwagę to że rdzeń był podkręcony tylko 10% i magistrala pamięci ma tylko 128 bit. Z tego wynika że takty pamięci maja większe znaczenie... Szczegóły można poznać poprzez dokładne testy, których narazie nie mam możliwości przeprowadzić...bo nie mam tej karty

Edytowane przez shadowxxz96

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To trochę wróżenie z kuli i pobożne życzenia... :D Poza tym wziąłem pod uwagę to że rdzeń był podkręcony tylko 10% i magistrala pamięci ma tylko 128 bit. Z tego wynika że takty pamięci maja większe znaczenie... Szczegóły można poznać poprzez dokładne testy, których narazie nie mam możliwości przeprowadzić...bo nie mam tej karty

OK, al ew takim razie nie ma dowodu na to, że ten wzrost jest wynikiem OC pamięci. Trzeba poczekać na więcej testów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam asusa 4670 i pierwsze wrażenie jest negatywne wyje jak cholera a w smartdoctorze nie da się manualnie obrotów ustawić . Kartę kupiłem jako 512 mb , catalisty mi pokazują rozmiar pamięci 1024 mb, everest mi pokazuje 1024 mb , 3dm05 pokazuje 516 mp takty w smart doctorze core 750 mem 2005 , na pudełku mam 512mb ddr3 WTF??????? i mam pytanko całe życie używam omeg , lubię je a catalistów nie najnowsze omegi 4.8.442 bazują na catalistach 7.12 czy nadają się do tej karty?

Edit: ten wyjec z asusa został zdjęty , założyłem wentyl 120mm kręcący się 1000obr temp w spoczynku ok 42 stopnie.

PODSUMOWANIE

1. Kartę kupiłem na WGE w Terracomie za 270zł . Karty są dostępne (asusy). Karta jest mała , ładna śliczna , piękna zajebista .

2. Chłodzenie asuswskie jest tragicznie głośne, wyje , w smart doctorze nie da się manualnie ustawić obrotów , zakładka jest nieaktywna. Na odwrocie karty są kości pamięci nie są chłodzone . Po zdjęciu tego wyjca asusowskiego ukazuje się nam spory radiator do którego możemy przyczepić własny wentyl , ja mam 120mm na 1000 obr temp idle ok 43 , load 53 . Chłodzenie std daję radę temp były podobne.

3. Całe życie korzystałem z omeg , w tym przypadku muszę korzytać z catalistów(dołączone 8.8 do asusa) a wolę omegi.

5. OC nowa najnowsza riva tuner karta sie podkręca do 820/2260 i wzrost wydajności jest widoczny.

6. Po przejściu z 1950 pro jestem b.zadowolony ze wzrostu wydajności wreszcie mogę grać w 1440x900 w cod4 i grida w pełnej płynności a fpsów dużo.

Edytowane przez feluś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Radeona Hd 4670 512mb GDDR3 zamówiłem w komputroniku za 269 zl. I na razie go testuje. poki co wszystkie nowe gierki mi śmigają i to na E7200 i Geil 2x2gb oraz płycie Asusa Delux P5Q. Zajefajna karciocha. Szkoda ze ich na razie nie będzie. pewnie nARAZIE DLUUUUGO..... :angry: jakby co to ta.

http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...y,id,60178,s,1/

dostępna na zamówienie? nie. tylko tak piszą. sami sprawdźcie :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem 4670 i zalozylem Accelero S2 i sprawuje sie rewelacyjnie. I teraz mam pytanie - dlaczego w catalystach mam nieaktywne overdrive? i gdzie w tym ccc moge sprawdzic temperature.

Ja na razie jedynie gpu z pokazuje mi temperaturki - a chcialem z czyms porownac tak dla zasady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę kupiłem jako 512 mb , catalisty mi pokazują rozmiar pamięci 1024 mb, everest mi pokazuje 1024 mb , 3dm05 pokazuje 516 mp takty w smart doctorze core 750 mem 2005 , na pudełku mam 512mb ddr3 WTF???????

Obstawiam hypermemory badz jakis blad w wykrywaniu karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś tego asusa ? Jak z wykonaniem, jak ten system chłodzenie się spisuje jest faktycznie nie do zniesienia, a wtyk do coolerka jest typowy 3 pin da rade pod mobo podpiąć i regulować .

Ja akurat mam Sapphire - i wczesniej czytalem ze to chlodzenie jest ciche... chyba zalezy dla kogo - dla mnie ta saphirowa dmuchawka bylka wyraznie za glosna - zalozylem accelero s2 i jest rewelka. Szczerze polecam - lepiej kupic najtansze 4670 i zalozyc accelero niz brac drozsze z niby lepszym chlodzeniem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś tego asusa ? Jak z wykonaniem, jak ten system chłodzenie się spisuje jest faktycznie nie do zniesienia, a wtyk do coolerka jest typowy 3 pin da rade pod mobo podpiąć i regulować .

Wtyk nie jest 3 pin i nie podepniesz pod mobo. Kontrola obrotów wentyla w Riva tunerze również nie działa pomimo tego , że zakładka jest aktywna po przełączeniu na fixed i ustawieniu procentowym wiatrak nie zwalnia. A co do wentyla jest głośny jak cholera. Kręci się niezależnie od obciążenia z tą samą prędkością.

Edit: ten wentyl asusa idzie banalnie zdjąć , są takie 2 zaczepy plastikowe mocujące wentyl do radiatora lekko odgiąć 1 i schodzi. Mamy spory płaski radiator o rozmiarach 11 na 8 cm , ja sobie zrobiłem coś na wzór shrouda czy jak to się tam nazywa ze 120 mm 1000obr . Karta się mnie grzeje od 1950 pro. Poniżej 60 stopni w stresie na std chłodzeniu i zmodyfikowanym.

Edytowane przez feluś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam asusa 4670 i pierwsze wrażenie jest negatywne wyje jak cholera a w smartdoctorze nie da się manualnie obrotów ustawić . Kartę kupiłem jako 512 mb , catalisty mi pokazują rozmiar pamięci 1024 mb, everest mi pokazuje 1024 mb , 3dm05 pokazuje 516 mp takty w smart doctorze core 750 mem 2005 , na pudełku mam 512mb ddr3 WTF??????? i mam pytanko całe życie używam omeg , lubię je a catalistów nie najnowsze omegi 4.8.442 bazują na catalistach 7.12 czy nadają się do tej karty?

Edit: ten wyjec z asusa został zdjęty , założyłem wentyl 120mm kręcący się 1000obr temp w spoczynku ok 42 stopnie.

PODSUMOWANIE

1. Kartę kupiłem na WGE w Terracomie za 270zł . Karty są dostępne (asusy). Karta jest mała , ładna śliczna , piękna zajebista .

2. Chłodzenie asuswskie jest tragicznie głośne, wyje , w smart doctorze nie da się manualnie ustawić obrotów , zakładka jest nieaktywna. Na odwrocie karty są kości pamięci nie są chłodzone . Po zdjęciu tego wyjca asusowskiego ukazuje się nam spory radiator do którego możemy przyczepić własny wentyl , ja mam 120mm na 1000 obr temp idle ok 43 , load 53 . Chłodzenie std daję radę temp były podobne.

3. Całe życie korzystałem z omeg , w tym przypadku muszę korzytać z catalistów(dołączone 8.8 do asusa) a wolę omegi.

5. OC nowa najnowsza riva tuner karta sie podkręca do 820/2260 i wzrost wydajności jest widoczny.

6. Po przejściu z 1950 pro jestem b.zadowolony ze wzrostu wydajności wreszcie mogę grać w 1440x900 w cod4 i grida w pełnej płynności a fpsów dużo.

Czyli ten wyjec na asus'ie jest nawet nie przykręcony tylko na jakieś zaczepy zamocowany, ile jest po demontażu wyjca miejsca na montaż alternatywnego coolera. Możesz jakieś fotki tego asusa zapodać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak się tempy kształtują? Możliwa pasywna praca? Mozesz wrzucic fotke jakaś z zalozonym S2?

Wczoraj na passive chodzil caly czas ale nie gralem, w idle gpu z pokazywal 32 stopnie przy otwartej ciasnej budzie. Teraz obudowa jest zamknieta a na s2 dmcha jakis 92mm wentyl@5V - temperatura taka sama a w ogole nieslyszalny.

Wlasnie laduje aku do aparatu, jutro zrobie zdjecia i cos potestuje z wentylem i bez - ale jak na razie jestem zachwycony. Montaz bardzo prosty i szybki.

Sorki ze nie dzis, ale cale flaki w kompie dzis wymienilem, wyczyscilem i wyciszylem bude i dopiero postawilem system - ciezki dzien :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi