Skocz do zawartości
ath

Radeon Hd 4650/4670

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawiły się radki od Gigabyte w miarę normalnej cenie jak na te czasy. Pytanie brzmi czy są tańsze bo są gorsze, gorzej wykonane? Myślicie że warto? Duża będzie różnica między kręconym 4670 a 9600Gt kręconym na 700/2000? Dodam że gram w 1024x768 z lekkim aa i anizo jak się da ;)

Komputronik

alledrogo

Edytowane przez izded

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nowego radka 4670 od hisa z iceq (jeszcze nie odpalałem - za kilka dni go zamontuję) i mam pytanie czy bawić się w nakładanie pasty zalman stg-1 na gpu tzn ryzykować utratą gwarancji albo zepsuciem czegoś? zmieniał ktoś pastę? jak z temperaturami?

Edytowane przez piotrek%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem jednak Power Colora z tym wydumanym 2-slotowym chlodzeniem (no moze 1,5-slotowym:P, ale i tak szlag wzial pcie 1x, asus dx poczeka do wymiany plyty), jak dla mnie grafa jest fenomenalna (za taka kase - znak.pl 308zl, byloby taniej ale ten $@$@!! dolar), z musu siedzialem ostatnie 2 miechy na integrze i jest moja pierwsza "lepsza" karta graficzna od czasow R9550:P, pomimo kiepskiego proca (do wymiany! - sempron le-1200), wiekszosc gier chodzi mi w medium/high przy rozdz 1680x1050 (fallouty, wiedzmaki etc), jedynie assassin creed sie krzywil i poszlo na medium/low. Chlodzenie (nawet przy 100%) nie jest glosne (a napewno nie jest glosniejsze od boxa na sempronie). Pradu to to ciagnie malo;) (caly konfig trzyma sie na fortronie jakims ~350W i napiecia wygladaja stabilnie [tak wiem napiecia mierzy sie miernikiem]) i niech ktos mi powie ze moglem kupic jakies 3850/70 czy tam cos od zielonych z naklejka gso i piecioma dodatkowym gniazdami zasilajacymi to wysmieje. Ogolem polecam zwlascza jak komus sie nie widzi grafa z dodatkowym zasilaniem.

Aktualny config:

Sempron LE-1200, Gigabyte GA-M61PME-S2, 1GB + 2GB Goodram, LG W2234S

Ahh zapomnialem dopisac;)

Avivo spisuje sie niezle z mpc-hc calym dekodowaniem filmow w HD zajmuje sie grafa, co przy takim procesorze jak u mnie jest zbawieniem.

Grafa tez bez wiekszych problemow smiga pod linuksem z ostatnimi catalystami 8.10, jakby ktos chcial sluze xorg.conf'em

Edytowane przez sajmon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...no i nie napisał..

Tak przy okazji zapytam czy warto w ogóle rozważać zakup tej karty na dzień dzisiejszy , czy kupić po prostu 9600gt w podobnej cenie ?

Dodam, że argument w postaci mniejszego zużycia energii jakoś do mnie nie trafia ... są modele 9600gt zasilane tylko z PCIE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem tego Gigabyte’a z Komputronika + Accelero S2.

Chłodzenie producenta od razu poszło w diabły, zamontowałem S2 *pasywnie (*niedaleko wieje 12cm@800) - w obudowie 2 wiatraki 12cm@800

Ustawiłem na 800/2200 - w 3dmarku06 8586pkt na PDC 2997mhz.

Karta jest mimo wszystko chłodna. Nie wiem ile było w stresie, ale po zakończeniu testu było ok. 40 stopni, w idle 36.

Podkręcałem w Rivie, bo w sterownikach (8.10) tylko do 776/1180 można (każdy ma inny limit? :blink: ) - da się to jakoś odblokować? Bo po przestawieniu w Rivie są jednakowe ustawienia dla 3d i 2d :mad:

Jak będę miał czas to jeszcze pobadam...

Jakbym cofnął czas o miesiąc to może kupiłbym 9600GT (miałem na oku Gigabyte'a pasywnego za 319zł, ale teraz kosztuje powyżej 400), aleee i przede wszystkim chciałem zakosztować Radeona chociaż raz... ;)

Szkoda tylko że do tej pory żaden pasywny się nie pojawił.

Co do tego chłodzenia na HIS, miałem je na 6600GT niby fajne, ciche (prawdopodobnie najcichszy 4670), ale jest jakieś takie nie stabilne, jest tylko na 2 śrubki(?) i lekko się kołysało. Po paru miesiącach nieźle się zakurzył, a czyszczenie go sprawiało spore problemy, z tego co pamiętam ta plastikowa osłona na nim jest nie możliwa do demontażu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to super:)

Jutro wybioram się na zakupy i mam nadzieję że upoluję tę kartę w znośnej cenie.

Też mam zamiar założyć Accelero S2 ale najpierw zobaczę jak sprawuje się stockowe chłodzenie. Miałem już do czynienia z hd4670 od Asusa - zamontowany na tej karcie wentylator nieźle szumi... choć podczas grania nie przeszkadzał az tak bardzo. Zobaczymy jak będzie z chłodzeniem Gigabyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stockowe chłodzenie jest głośne i nie kontrolowane, chyba że coś trzeba ustawić?

Apropo demontażu - mimo rozgrzania karty - było dość ciężko, albo po prostu dawno tego nie robiłem ;)

Ponawiam pytanie: jest możliwość odblokowania limitu OC w sterownikach? --> Nie ważne; to całe CCC zjada za dużo ramu...

Jeżeli HD2600XT jest wydajnościowo zbliżona do 7900GS to jest duża różnica.

Do tej pory myślałem, że 8600GT był mniejszym/chłodniejszym odpowiednikiem 7900GS :P

Edytowane przez Aran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się podepnę, mam takie pytanko. Bo kupiłem sobie Radeonka (First in my life) 4670 (ASUS) - generalnie chodzi mi o to jakie sterowniki powinienem zainstalować? Na stronie http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst...p=xp/radeonx-xp mam dwie opcje sterowników do wyboru. Jeden z jakimiś dodatkami a jeden to zupełnie pojedynczy sterownik. Obie opcje są w wersji 8.10. Znowu na stronie http://support.asus.com/download/download....SLanguage=pl-pl jest wersja 8.523. Chciałbym podłączyć mój telewizor LCD poprzez złącze HDMI. Którego sterownika powinienem użyć? I czy po jego zainstalowaniu moja karta będzie przesyłać już dźwięk do TV? W NVIDI było jakoś prościej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OC ciąg dalszy...

...Ale 800->850 coś mało dało :unsure:

Chyba czas zmienić procka.

Dołączona grafikaDołączona grafika

Max temp. to 50 stopni na prawie pasywnym S2 :)

Poprzedni wynik (8586) był na pamięciach 1200, a nie 1100.

@daemonaray

Wgraj najnowszy Catalyst Software Suite, potem ze strony Realteca - ATI HDMI Audio Device - nie mam jak sprawdzić czy działa, ale po tym zabiegu zniknęło nieznane urządzenie HD Audio z menadżera urządzeń.

Następnie przestawić odpowiednio...

Dołączona grafika

Edytowane przez Aran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz dokładnie procek ? Bo widzę tylko dual core cpu i 3 ghz , jak mam e2160 3ghz i na 810/2220 mam 9132 w smarku .

Tak se zrobiłem : Porównanie caty 8.8

Score

9132 3DMarks

SM 2.0 Score

3474

SM 3.0 Score

4416

CPU Score

2573

caty 8.10 identyczne ustawienia

3DMark Score

9045

SM 2.0 Score

3454

SM 3.0 Score

4340

CPU Score

2574

O ile w marku różnica mała to w niektórych grach jak np grid, spellforce 2 ogromny spadek wydajności na 8.10. vs 8.8 Nie wiem ocb bo np fc2 bench identyko.

Ależ mnie wkurza , że tak mało info o tej karcie w necie jest , że nie ma programów podnoszących v-gpu bo juz przy 820 na rdzeniu mam freezy w markach.

Edytowane przez feluś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupilem dzis Gigabyt-a 4670. Co moge o nim powiedzic, strasznie glosny jak juz ktos wczesniej napisal jak suszarka. Na szczesnie mam osobny regulator obrotow (automatycznie karta nie daje takiej mozliwosci) wiec po problemie . Temperatury idle/stres 32/60. Podkrecilem tylko na 778/2280 bo tylko na tyle sterowniki pozwalaja i na tym dziala bez przeszkod. Wynik marka 06 to ok 8409pkt. Reszte jak znajde czas to sie pobawie i napisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już odpalisz, to napisz jak się sprawuje.....

sry, że tak późno, ale były problemy z dostawą części (ech miałem kupić wszystko w apollo.pl, czekałem 2 tygodnie na części i w końcu nie wszystkie były - monitor i pamięci kupiłem w pc projekt, zamówienie zostało źle zrealizowane - mieli jeden dysk zamiast czterech, w końcu kupiłem dwa dyski i to nie takie jak chciałem z czego jeden z nich nie żyje, kurier rozwalił chłodzenie na procesor itd itp ogólnie nie polecam zamawiania w apollo.pl czegoś czego nie mają na stanie). teraz męczę się z vistą hp 64bit.

ztcp miałem 8690 pkt w 3dmark06 na 800/ 1050 (bo tylko tyle mi ccc pozwala). sprzęt e8400, 8gb a-data ee 800+ @ cl5 (nie zmieniałem - takie ustawienia są defaultowe, myślałem że będzie cl4 skoro tak podaje producent), vista hp 64bit (bez swapa). nic nie kręcone bo jeszcze nie mam w tym doświadczenia, a nie mam dużo czasu teraz. może za dwa tygodnie.

edit:

aaa, no i jeszcze muszę dodać, że his ma cichutkie chłodzenie ;)

Edytowane przez piotrek%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym się dowiedzieć czy ta 4670 karta da radę w 1280x1024 ? Chodzi mi o gry z full detali.(Fallout 3 , Cod 4) itd. Mam teraz 1950 pro.

Jeśli chodzi o testy w sieci to tam stosują troszkę mocniejszy sprzęt z tą kartą

http://www.allegro.pl/item476422006_his_ic...x10_1_hdmi.html

Edytowane przez Tank_26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak , ja miałem 1950 pro przeszedłem na 4670 i wzrost wydajności jest spory. W coda4 pocinam w 1440x900 wszystko na max włączone aa i af i jest git. Karta daje radę na razie we wszystkich tytułach które testowałem tzn chodzi płynnie w 1440x900 z aa i af (testowałem cod4, grida, spellforce 2 , wiedźmina, king bounty, aoe3, brakuje trochę już mocy w fc2)

Edytowane przez feluś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ,również czekam na jakąś seryjną pasywkę i nic.Najchętniej widziałbym coś w stylu chłodziwa Gigabyte("multi core" cośtam).

Zastanawiam się jeszcze nad zaadoptowaniem pasywki z GF6600 od GB ,który wala się w szufladzie.

Jeśli do stycznia nic się nie ukarze to wezmę His Ice-q.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm mam pytanko poniewaz w necie znajduje sprzeczne informacje. Posiadam plyte glowna Asrock Conroe 667 oraz Radeon 2600 pro. Chcialbym zmienic grafike na HD 4670 i teraz moje pytanie - czy ta karta na 100% wejdzie na moja plyte. Tzn chodzi mi o złacze PCI Express - karta ma 2.0 a plyta obsluguje 1.0. Czy karta PCI Express 2.0 bedzie kompatybilna z plyta glowa 1.0??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi