adsar30 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Proszę o poradę w następującej kwestii: musiałem przeinstalować system (W XP+SP2) w laptopie (Acer Aspire 3680). Proces ruszył,ale po chwili... katastrofa. Komputer przestał reagować na obecność płyty - wyświetla się tylko komunikat: Nie można uruchomić systemu Windows,ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony: <katalog główny Windows>\system32\hal.dll Zainstaluj ponownie kopię tego pliku. Najgorsze,że W OGÓLE nie bootuje z płyty! W kółko ten sam komunikat i restart kompa. Nic też nie daje wywołanie przez F12. Oczywiście w biosie jest ustawione cd jako pierwsze. I ciekawostki: 1.płyta jest ok,bo już raz z niej instalowałem,teraz też na innym kompie bootuje 2.nie rusza nawet instalacja Linuxa,ani pożyczonej Windy98 3.wyłączałem laptopka, wyciągałem na kilka godzin baterie,żeby dać mu odpocząć... nic. Dziś rano,po włożeniu płytki zabawa się powtarza, nastąpiła jednak zmiana- wyskakuje komunikat SYSTEM NOT FOUND. I dalej nic. PROSZĘ O POMOC co z tym fantem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 problem z komunikatem, który opisujesz nie ma nic wspólnego z botowaniem CD/DVD laptop uparcie straruje Ci z dysku, który ma uszkodzoną instalację systemu a czemu Ci nie bootuje - przyczyny widzę dwie w biosie masz ustawioną jeszcze jakąś opcję poza botowaniem z CD jako pierwszego na disabled. Np zakładka security, przejrzyj wszystko na spokojnie, przywróć ustawienia fabryczne. Jak robisz F12 pojawia się lista dostępnych nośników? śmieszne, ale kto płyta nie błądzi - jeżeli jest zainstalowany jakiś sytem to żeby ruszyła instalka trzeba w ciągu kilku sekund przycisnąć dowolny klawisz - pojawia się taki komunikat B-) druga przyczyna - jak na Acera przystało :rolleyes: zaliczyłeś podwójną asystę i umarł Ci napęd CD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adsar30 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) W biosie mam ustawione bootowanie tylko z płyty (z twardziela ustawiłem na excluded) W security nic nie ma- żadnych haseł nie ma ustawionych. Przy uruchamianiu wyskakuje jak zwykle okienko z wejściem do biosu, po wciśnięciu F12 pojawia się opcja z CD (jako jedyna,tak jak ustawiłem) i kiszka. Następnie słychać,że cd chodzi,ale na ekranie tylko SYSTEM NOT FOUND. Nic więcej. Czyli Twoim zdaniem problem dotyczy CD ROM`u? Jak zaradzić? Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez adsar30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) wykręcasz dysk z lapka kupujesz najtańszy adapter http://allegro.pl/item416845674_aa290_usb_...5_zasilacz.html przegrywasz uszkodzony plik dll http://www.poradykomputerowe.pl/awarie_win...al.dll-177.html mając system, sprawdzisz co z CDikiem inne kombinacje do przejściówki podłączasz starego CDka od stacjonarnego i instalujesz system lub za 115zł kupujesz nowy napęd do Laptopa - ja Ci jednak telepatycznie nie dam gwarancji,że ten jest uszkodzony poza tym jeżeli chcesz mieć ten adapter na przyszłość kup droższy za 45zł - na pewno się przyda - bo ten za 15zł to straszna tandeta polecam taki - mam go już rok w pracy http://allegro.pl/item415950227_adapter_us...5_3_5_gw12.html PS. ZAKŁADKA SECURITY TO BYŁ PRZYKŁAD. tam gdzie kolejność bootowania powinne być jeszcze inne opcje: wyłączenie botowania z LAN,CD, OTHERS - SPRAWDŹ WSZYSTKO DOKŁADNIE, PRZYWRÓĆ USTAWIENIA FABRYCZNE bo coś mi śmierdzi w tym biosie ;) Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez Burns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adsar30 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) No i zmartwię Cię. Wrzuciłem płytkę do zewnętrznego cd-romu. NIC! Komunikat: Operating system not found. I CO TERAZ? :mur: (w biosie wyłączyłem wszystko bootowanie poza tym cd romem zewnętrznym). EDIT: przed chwilą znalazłem samą konsolę odzyskiwania wypaloną (iso) - z niej komp ruszył! A więc z cd romem wszystko gra. Już myślałem,że będzie dobrze,ale nie mogę w konsoli dużo zrobić :mur: 1. przy bootcfg /rebuild pojawia się komunikat: "nie można skanować w poszukiwaniu instalacji... Ten błąd może być spowodowany uszkodzeniem systemu plików,które uniemożliwiają programowi bootcfg pomyślne skanowanie. Użyj chkdsk" 2. użyłem chkdks i... nie można zlokalizować AUTOCHKDSK.EXE ani w katalogu startowym ani na cd-rom ratunku :sad: Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez adsar30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 1.płyta jest ok,bo już raz z niej instalowałem,teraz też na innym kompie bootuje 2.nie rusza nawet instalacja Linuxa,ani pożyczonej Windy98 chcesz mnie zmartwić? czy raczej załamać!!! podsumowałeś się tak, że masz 3 płyty z[ciach!]e - no wybacz, ale o czym my w takim razie mówimy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adsar30 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) Płyty są w porządku! Wrzucałem po kolei do stacjonarnego kompa i instalacja ruszała. Any ideas? jak mawiali Rzymianie? EDIT: miałem rację,z płytami i napędem wszystko było w porządku. Posprzątałem całość Ranishem i płyta ruszyła. Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez adsar30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Weź jakoś sensownie opisz swój problem. Ja po przeczytaniu twoich postów za cholerę nie wiem o co w nich chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3333 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2013 ja też mam taki problem tylko ja nie mam żadnego systemu na dysku i nie czyta mi płyty z systemem na wszystkie sposoby próbowałem i nic pomocy!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekr89 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2013 (edytowane) a może spróbuj zrobić bootowalnego pendrive'a Edytowane 13 Grudnia 2013 przez bartekr89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2013 ja też mam taki problem tylko ja nie mam żadnego systemu na dysku i nie czyta mi płyty z systemem na wszystkie sposoby próbowałem i nic pomocy!!! 1. Ustaw w biosie bootowanie z cd/dvd w pierwszej kolejności, 2. Użyj bootowalnego nośnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Przede wszystkim podaj model notebooka, laptopy w trybie UEFI mogą nie bootować z napędu. Związane jest to z tym że dopiero w Winowsie 8 wprowadzono bootowanie zgodne z trybem UEFI, przy starszych systemach nie uruchomi się instalator. Należy wówczas zmienić w ustawieniach UEFI bootowanie w tryb Legacy BIOS lub CSM: Edytowane 14 Grudnia 2013 przez KoVol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...