endriuu Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) witam. jestem nowy takze witam szczególnie. wymieniam niektore el. w kompie i potrzebuje rady na temat WC. oto co mam: 1. obudowa: NZXT Lexa Classic Series. 2. HDD 2x500GB Barracuda 3. RAM 4x1GB Kingston HyperX zamowilem juz: 1. DFI_LanParty_LT_X48 2. Intel_Core2_Quad_Q9450 3. Radeon_4870_Gainward_512MB szt.2 bloki wodne na chipsecie, CPU i dwoch GPU. jakie elementy polecacie. mam do wydania 1300 na WC z odchyłka 200PLN. zdecydowanie wolabym aby wszystko weszlo do srodka, wzglednie chlodnica z tylu przytwierdzona do obudowy. bez wolnostojacych obok. z gory dzieki i czekam na propozycje ----------------------------------------------------------------- Wybralem taki zestaw" chłodnica: http://www.cooling.pl/black-water-ultimate...odukt,1813.html pompa: http://www.cooling.pl/swiftech-pompa-mcp35...ukt,157622.html rez: chcialbym jakis w miejsce napedu 5''. Thermaltake taki ma. czy lepszy bedzie ten: http://www.cooling.pl/swiftech-mcresmicro,produkt,1571.html blok CPU: http://www.cooling.pl/dtek-fuzion-v20-univ...ukt,550841.html blok NB: http://www.cooling.pl/swiftech-mcw30-blok-...odukt,1572.html blok GPU: http://www.cooling.pl/aquacomputer-aquagra...ukt,550915.html węże chyba Tygona. i jak to wyglada? czekam na rady Edytowane 6 Września 2008 przez endriuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoobcio540 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Maniakalny ma do sprzedania d-tek-a za 150zł więc zaoszczędziłbyś na węże i złączki i zmieniłbym chłodnicę na 3x120 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuu Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) czyli chlodnica: http://www.cooling.pl/black-water-ultimate...odukt,2014.html? nie jestem pewien czy pompka wydoli rownież? Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez endriuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) Na quada, 2 prądożerne radki i mostek chłodniczka 2x120 jest zdecydowanie za mała jeśli chcesz mieć dobre temperatury i niski hałas. Jeszcze dorzuciłbym nowy top na pompke, rez z tych dwóch to swiftecha - pamiętaj że im wyższy tym praktyczniejszy bo nie zasysa powietrza i ma większą rezerwę. Edit: Co do pompki to weź jeszcze pod uwagę mcp655, wyjdzie cenowo podobnie jak ddc/355+top. Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez Koen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuu Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 aha mcp655 wyglada zdecydoanie solidniej. opnie o niej tez sa lepsze. a takie banalne pytanie. ile weza kupic? mniej wiecej, a prawde mowic więcej... i płynu jaka ilośc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Przy jednej chłodnicy więcej jak 3 metry raczej nie będziesz potrzebował. Płynu 1 litr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuu Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 ok wybralem to: 2x EK Water Blocks EK-FC 4870 - Acetal 1x Swiftech pompa MCP355 12V (Laing 1T + ) 4x Szybkozłączka skręcana SM10/13 G1/4 - kątowa 4x Black Water FlexiTube 10/13 UV Blue 14x Szybkozłączka skręcana SM10/13 G1/4 - prosta 1x Aquacomputer cuplex XT di G1/4 775/478 1x Feser One 1L UV Blue 1x EK Water Blocks Multioption RES 150 rev 2.0 2x Black Water Ultimate 121 rev. 3.0 1x Swiftech MCW30 - blok NB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darusiak Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) na quada lepszy chyba będzie EK Supreme do pompki dorzuć top (EK, XSPC,) zamiast black water ultimate weź black water advanced lub thermochilla od maniakalnego(miał, nie wiem czy ma dalej) Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez Dar!ush Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 2x Black Water Ultimate 121 rev. 3.0 Dwie 1x120 to raczej nie dają rady quadowi i crossfire z 4870. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuu Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) zmiana: 2x EK Water Blocks EK-FC 4870 - Acetal......................................GPU 1x Swiftech Radbox MCB120 Black rev.2 1x Swiftech pompa MCP355 12V (Laing 1T + ).............................PUMP 1x EK Water Blocks EK-DDC X-Top Laing Acetal G1/4...................TOP 4x Szybkozłączka skręcana SM10/13 G1/4 - kątowa 4x Black Water FlexiTube 10/13 UV Blue 14x Szybkozłączka skręcana SM10/13 G1/4 - prosta 1x Aquacomputer cuplex XT di G1/4 775/478...............................CPU 1x Feser One 1L UV Blue 1x EK Water Blocks Multioption RES 150 rev 2.0...........................RES 1x Thermochill PA120.3 Triple Radiator.........................................RAD 1x Thermochill Grill PA120.3 Aluminium Czarny 1x Swiftech MCW30 - blok NB.......................................................NB 3x Akasa Quiet Fan 120x120x25mm - 17,5dB i zasilacz: Corsair 1000HX juz zamowione. dziekuje za rady wszystkim Edytowane 30 Sierpnia 2008 przez endriuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abnormal Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 (edytowane) Wez fuziona v2 zamiast Aquacomputer cuplex XT di. jest wydajniejsz, tanszy i ma zlaczki w komplecie. Zastanow sie tez nad blokami fc, sa one co prawda bardzo ladne i estetyczne oraz dobrze chlodza cala karte, ale za to sa bardzo nie praktyczne (po zmianie karty graficznej juz nic z nimi nie zrobisz - nawet sprzedac bedzie ciezko) i drogie.a co do chłodnicy to Feser Xchanger jest wydajniejszy od TC :> zmiana: 2x EK Water Blocks EK-FC 4870 - Acetal......................................GPU 1x Aquacomputer cuplex XT di G1/4 775/478...............................CPU 1x Thermochill PA120.3 Triple Radiator.........................................RAD juz zamowione. dziekuje za rady wszystkim Edit. przepraszam. nie zauwazylem, ze juz zamowione :) Edytowane 30 Sierpnia 2008 przez abnormal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuu Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 przepraszam. nie zauwazylem, ze juz zamowione hehe spoko. juz zlozone. cala noc siedzialem dzisiaj. wszystko smiga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abnormal Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 W takim razie czekamy na galerie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 a co do chłodnicy to Feser Xchanger jest wydajniejszy od TC :>A skąd takie info posiadasz ? Chłodnice Fesera nie są na razie opłacalne w zakupie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osa512 Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 hehe spoko. juz zlozone. cala noc siedzialem dzisiaj. wszystko smiga.No to pochwal się co zmajstrowałes :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuu Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 (edytowane) juz juz. porzadek z kablami jeszcze zrobie dzisiaj. znajac zycie to masa komentarzy bedzie pewnie: wszystko firmowe, nic wlasnej inwencji, zadnej nagrzewniczki... ale nic- nie uprzedzajmy faktow -nie dbam o to jedyny maly blad to węże Black Water. moglem brac 4x drozsze tygony. z black water trzeba robic duze pentle. ale nie wyglda najgorzej. zreszta duza ilosc pentli moze byc zaleta. ok jutro wrzuce fotki Edytowane 31 Sierpnia 2008 przez endriuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abnormal Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 (edytowane) A skąd takie info posiadasz ? Chłodnice Fesera nie są na razie opłacalne w zakupie... Witam. Generalnie napisałem tego posta analizując TĄ recenzję. Wiem, że porównanie quad radiatora do triple nie jest miarodajne ale różnica wydawała mi się na tyle duża, iż zaryzykowałem to stwierdzenie. Ale później zacząłem głębiej i znalazłem 2 porównania, oto one : pierwsze drugie. A co do cen to szczerze nie rozumiem tego argumentu. Przecież TFC jest tańszy. Porównując do TC odpowiednio : single 60zł double 10zł triple - ta sama cena na polskim rynku. Edit. Ale myślę, że to temat na osobny topic. Edytowane 31 Sierpnia 2008 przez abnormal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Bo Feser Xchanger Triple Radiator 360 jest chwilowo w promocji i to mnie zmyliło. Odnośnie wydajności to proszę bardzo: Test Malika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abnormal Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Różne testy, różne wyniki :) zawsze tak było. Fajnie byłoby zobaczyć więcej takich porównań. Póki co 2 do 1 dla Xcharger'a :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Olać Fesera endriuu poproszę o foty :P teksty typu brak własnej inicjatywy się skończyły kiedy osoby, które to mówiły kupiły markowe części :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartass13 Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 zapraszam do zerkniecia w moj temat. chciał bym zakupic wc i jakie dobrac komponenty. http://forum.purepc.pl/temat/chlodzenie-wo...obudowa/274750/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Bartass13 a ja zapraszam tu: http://forum.purepc.pl/forum/co-kupic-chlodzenie-wodne/90/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuu Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 (edytowane) wiec tak. procka udalo mi sie podkrecic na 3.44 (8x430)i chodzil stabilnie, RAM 1055 MHz (OCZ Raper 1066 2x2GB). wiecej jednak juz nie idzie. :mur: odpala sie komp ale zawiesza na prime`e czy orthos`ie. napiecia mam takie: CPU Core - 1.35 CPU VTT - 1.37 RAM - 2.3 (kosci wytrzymuja do 2.4) NB - 1.37 SB - 1.5 bez zmian timingi na 5 5 5 18 temperatury core temp wyrzuca takie po godzinie dzialania w max stresie: 0 - 60C 1 - 57C 2 - 57C 3 - 58C z tym ze ponoc core temp nie dziala poprawnie pod vista 64 i sporo zawyza dane. nie wiem czego uzyc zeby bylo wiarygodnie. jak biore na 460 x 8 to juz sie wywala przy tych napieciach. podnosic jeszcze voltaż? mysle ze 3.8 powinienem osiagnac na tej plycie z tym prockiem i pamieciami... Radki poszly na 860/2240. dalej nalezaloby zwiekszyc napiecie. w ogole zdenerwowalem sie okrutnie. okazuje sie iz riva tuner nowa, ktora obsluguje 4870 - nie obsluguje trybu crossfire! wystepuje blad polegajacy na tym , iz podkrecajac w rivie krecimy jedna karte, a druga w tym momencie ma obnizane taktowanie! pozostaje catalyst, ktory ma granice przy 790... jest program AMD specjany do tego ale tez ma mankament. ustawiajac raz taktowanie, przy ponownym odpaleniu kompa wraca do fabrycznych... shit 3D mark Vantage: 15134 pkt troche zdjec z montazu: Edytowane 7 Września 2008 przez endriuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 endriuu za długie węże oj i to bardzo skróć je o 2/3 ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 ile węży O_O tak pozatym na NB (moze tez na SB) pasowałyby bloczki aquacomputer cuplex ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuu Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 niestety krotsze odcinki zalamywaly sie. na krotsze polecam zdecydowanie Tygona. zreszta kompletnie mi nie przeszkadza ze sa dlugie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Wężowisko fajne, ale ja preferuje bardziej systematycznie poukładane. To to wygląda jak spaghetti. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 (edytowane) Sprzecik fajny, bloczki tez, ale jeszcze sporo pracy przed Toba. Jak dla mnie to kompletnie zle dobrales obudowe. Ta jest troszke za mala do takiej plataniny wezy, pomysl nad inna buda np Stacker, Lian Li albo cos w tym stylu. Popracuj nad kablami i skroc weze!!! Edytowane 7 Września 2008 przez mib Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuu Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 (edytowane) mi to jelita przypomina bardziej... wezy nie skroce bo sie zalamuja jak sa krotsze! przyczyny sa dwie: za mala obudowa (taka mialem z poprzedniego kompa i juz nie chcialem zmieniac) i weze Black water. jeszcze raz powtarza- mi ten nieład kompletnie nie przeszkadza. Edytowane 7 Września 2008 przez endriuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Problem nie jest firma a kolejność ułożenia... cpu>2 karty łączysz razem >nb a potem masz już porządek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...