hardy99 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Witam, Składam dość ciekawy zestaw komputerowy. Ma być przeznaczony dla dziewczyny, jednak ma ona dość konkretne wymagania : 1. Komputer ma być jak najcichszy. Najlepiej jakby go wogule nie było słychać. I to jest absolutnym priorytetem. 2. Nie musi być to mega wydajna maszyna, grane będzie bardzo sporadycznie – jedynie Simsy i czasami jakaś przygodówka 3. Ogólnie komp będzie wykorzystywany do oglądania filmów – stąd monitor 22’, internetu, słuchania muzyki, worda, itp. 4. Wielkość obudowy nie gra zbyt dużej roli, ale im mniejsza tym lepsza. Myślałem nad microATX, ale to chyba nie ma większego sensu. 5. Suma to max 3000 zł 6. Komputer ma być kupiony w tym sklepie Moja propozycja: Intel Core2 Duo E7200 2.53 GHz (360 zł) + Karakorum (78 zł) – na minimalnych obrotach Karakorum wydaje się, że będzie cichy, a i proca powinno się udać wtedy puścić na 3.16 GHz, co będzie wystarczającą wartością. Z drugiej strony myślę nad zdjęciem z Karakorum wentylatora przy procu na domyślnym taktowaniu. Gigabyte GA-EP35-DS3L (260 zł)– tania płyta na P35, z nie najgorszą kartą muzyczną (ALC888) gdyż nie mam ochoty dokładać oddzielnej. Razem z X-230 powinna grac dość dobrze. 2 GB Patriot 800 MHz CL5 (125 zł) – wystarczy, a jak będzie potrzeba to się dokupi drugą kość. Gigabyte GF8600GT 256 MB (212 zł) – karta wydajnościowo wystarczy, tylko nie wiem czy da rade jej pasywne chłodzenie. Może coś innego pasywnego, co by miało podobna wydajność, nie grzało się i kosztowało ok. 200 zł. Pentagram 430 -P12S (125 zł) – zasilacz trochę na wyrost, ale przez to jego wentylator powinien pracować na najniższych obrotach. Oczywiście jestem otwarty na wszelkie sugestie na ten temat – cisza i tylko w tym sklepie co podałem. Dysk i napęd – tu jestem otwarty na wszelkie sugestie - wymagania tak jak w przypadku zasilacza – cisza i możliwość kupna w sklepie z linku i 500 GB w przypadku dysku wystarczy. Asus TA-883 (77 zł) – podoba jej się i jest dość tania, ma możliwość jednak instalacji jedynie wentylatorów 80 mm, ale wydaje mi się jeden taki wentyl z przodu puszczony na minimalnych obrotach powinien być cichy, rolę tego co wyciąga powietrze chcę by pełnił ten w zasilaczu. Czyli razem komp będzie miał 3 wentylatory - 120 mm na Karakorum, 80 mm z przodu i 120 mm w zasilaczu. Wystarczy ? Czy może lepiej jakaś obudowa ze 120 mm wentylatorem. Dodatkowo: Karta TV Leadtek Winfast TV 2000XP Expert – 106 zł Drukarka Brother DCP-135C – 180 zł Monitor LG W2252TQ-PF 22'' – 732 zł Głośniki Logitech X-230 – 150 zł Klawiatura + mysz Cordless Deluxe 660 Desktop Black – 90 zł Razem niecałe 2800 zł z dyskiem i napędem których tu nie podałem (- 100-150 zł upustu jak dla mnie) Proszę o jakieś komentarze odnośnie tego zestawu i propozycje zmian. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zamiast 8600GT w tej cenie kupilbym na twoim miejscu Radeona 3850, ktory kosztuje z 10zl drozej, ewentualnie 8800GS. Reszta w porzadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Sorry ale tam ma żadnego sensownego pasywnego HD3850/8800GS. A 8600GT wydajnościowo wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 A musi być ten sklep?? Bo strasznie droga tam mają.... W takim Agito.pl albo Apollo.pl wyszłoby sporo taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Musi być bo to najtańszy sklep w moim mieście, ale tak jak pisałem będzie jak dla mnie trochę upustu. I ma być tam cały zestaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) Są wersje pasywne od sapphire 3850 ultimate . Jeżeli 8600gt wystarczy to ewentualnie zobacz także oferty 9500gt (to ta sama karta). Widziałem jakis model MSI pasywny, Zawsze możesz kupić powiedzmy 9600gso + accelero S1 Procka kupiłbym e2200 lub 2220, a różnice w cenie lepiej dołozyc do dobrej budy i wentyli. buda np. http://www.cooling.pl/antec-nsk4480bec-cza...dukt,26097.html jest tam całkiem dobry i cichy zasilacz. Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 (edytowane) Dobra, a co z dyskiem i napędem ? Wymagania dysku to 500 GB i jak najcichszy. Nagrywarka może być jakakolwiek byleby cicha i w miarę sensownej cenie. PS. Wybierajcie tylko z oferty tego sklepu. I bierzcie pod uwagę za każda część będzie dla mnie trochę tańsza. Np. zamiast 250 zapłacę 230 zł. Edytowane 18 Sierpnia 2008 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Samsung F1 640GB Pioneer dvr-215BK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 ram http://progis-pclweb.systemb2b.com/priceli...px?PID=C4310108 (wiem że zapycham dwa sloty , ale i tak bierzesz p35 więc to nie problem ,a patrioty lubią się sypać) psu http://progis-pclweb.systemb2b.com/priceli...px?PID=C8300219 (niższe serie pentagrama są takie sobie , tylko cav'y są naprawdę dobre) hdd http://progis-pclweb.systemb2b.com/priceli...px?PID=C7800581 dvd nie mają pioneera więc wybierz sobie jakiegoś LG Jak ma być cicho to jeszcze by się przydał inny wentylator na karakorum (np fander) i pasowałoby podmienić pastę termoprzewodzącą (zalman stg1 arctic silver 5 ) , ale nie mają na stanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Samsung F1 640 GB ok - rozumiem, że jest cichy Napęd - co z LG będzie ciche, bo ten co mam w sygnaturze jest bardzo głośny. Jeśli nikt nic nie wybierze to zamówi się tego Pioniera najwyżej w innym sklepie. Zasilacz - czy ten Modecom jest cichszy od Pentagrama 430W ? Wentylatory i chłodzenie proca - tu pełna dowolność gdzie będę kupował. Ale czy Fander będzie o wiele cichszy od tego na Karakorum przy 1000 obrotów ? Jaki 80 mm będzie najcichszy tak za ok 30 zł ? Myślę nad tym. Z pastą tez nie ma żadnego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Hmm. Ja mam samsunga F1 320GB (to samo tylko z 1 talerzem a nie 2) i słyszę stukanie głowicy całkiem wyraźnie. Pomyślałbym nad WD 6400AAKS, choć tak naprawdę nie mam pojęcia czy jest lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Starsze zasilacze pentagrama były głośne ale ich główną bolączką jest nie trzymanie napić w stresie. Odnośnie karakorum , jeśli chcesz skręcić wentyla na 1000 to nie ma sensu wymieniać , tamten fander ma po prostu TC Samsungi f1 czasami mają przypadłość że wprawiają w drgania obudowę , więc jak jest tandetna to może być głośno , ale można ten problem rozwiązać kładąc go luzem w obudowie (na jakiejś gąbce) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) No więc jak z tym dyskiem - co jest w tej chwili najcichsze ? Nie licząc oczywiście dysków SSD. edit: No ten Asus wyjątkowy to raczej nie jest. A może coś co ma możliwość instalacji 120 mm wentyla, np. Cooler Master Elite 333. Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez hardy99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Dodam coś od siebie: 1. Ja odrazu kupił bym 4Gb ramu chyba że bedziesz uzywać Windowsa XP to ew. możesz kupic 3gb jesli chcesz troche zaoszczędzić. Dlaczego tyle ramu? Mając 4gb można wyłączyć plik wymiany przez co dysk nie mieli więc jednocześnie jest troche ciszej. 2. Chłodzenie procesora mam w obudowie 2 wentylatory takie jak w Karakorum i są one wmiare ciche ale na 5v na 7v już są nie do zniesienia. 3. Dysk cichy i wydajny Samsung F1 w zaleznosći od potrzeb 320,640 badz 1TB. 4. Karta graficzna: lepiej brac 9600 niz 8600 a to ze względu na mniejszy proces technologiczny a więc i mniejszą temperaturę pracy ale jesli chcesz miec cichego pc to nie ma co się oszukiwać. Nalezało by zmienic chłodzenie np. na arctica s1/s2 + wentyl 12x12 5v. 6. Ta obudowa Asusa(tandeta jak tracer itd.) jak i inne o podobnym wykonaniu nie nadaja się do budowy chichego kompa. Proponował bym coś innego ale solidniejszego chociażby ANTEC NSK4000EU lub ANTEC THREE HUNDRED ale oczywiscie wentyle puszczone na 5v i nie więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 1. Ja mam 2 GB, pliku wymiany nie mam, trochę gram i jeszcze żadna gra nie przekroczyła tej wartości. Tym bardziej do normalnej pracy 4 GB nie ma nawet najmniejszego sensu. 2. Co rozumiesz przez pojecie w mare ? Mi potrzeba czegoś jak najcichszego. Słyszałem, ze ten jest jednym z najcichszych. 3. Oki 4. Nie ma potrzeby kupowania 9600GT, 8600GT będzie za mocna. Nie będę się tez bawił w zmianę chłodzenia, potrzebne mi takie pasywne już zamontowane, które się sprawdzi. 5. A Cooler Master Elite 333 nie wystarczy ? Mój kolega właśnie taką kupił i wygląda na dość solidną konstrukcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 1.Odnosnie ramu to była moja sugetia. Przynajmniej w moim wypadku nie styka 2Gb ramu. 2.Jesli chodzi o wentylatory to chodziło mi o to że ustawione na 5v nie słychać za bardzo pracy łożysk ani świstu/terkotania wytwarzanego przez wentylatory, w przypadku moich egzemplazy na 12v bardzo głośno terkoczą... 4.Co do karty może się zle wyraziłem bądz nie do końca zrozumiałem twojego posta;) Oczywiscie najlepiej jakąs pasywną, chociaż żeby ogolna praca kompa była cichsza może być przydatne danie jakiegos nadmuchu na nią jakimś wentylem na 5v. 5. Obudowa przyznam szczerze ze budy ani kompa w budzie cooler master 333 nie widziałem na żywo i nie chcę się o niej wypowiadać. napisałem o tym co miałem okazję widzieć/słyszeć na zywo:) Z racji tego iż to ma być komputer dla dziewczyny a wiadomo jak to dziewczyny musi im sie coś podobać;) To proponuję wyszukać jakiś kilka modeli które nie zrujnują portfela a jednoczesnie będą stabilne i solidnie wykonane a nastepnie dać wybór kobietce;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupik Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Wentylatory i chłodzenie proca - tu pełna dowolność gdzie będę kupował. Ale czy Fander będzie o wiele cichszy od tego na Karakorum przy 1000 obrotów ? Jaki 80 mm będzie najcichszy tak za ok 30 zł ? Myślę nad tym. Z pastą tez nie ma żadnego problemu. Tak, wez tego xthermala mam taki tylko 120mm . W ogole go nie slychac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Witam, Składam dość ciekawy zestaw komputerowy. Ma być przeznaczony dla dziewczyny, jednak ma ona dość konkretne wymagania : 1. Komputer ma być jak najcichszy. Najlepiej jakby go wogule nie było słychać. I to jest absolutnym priorytetem. ... Jeśli komputer ma być cichy to nie tylko wszystkie elementy muszą być ciche ale również powinny wydzielać jak najmniej ciepła bo cale ciepło będzie musiało być odprowadzone z komputera aby nie nawalał. Przykładowo pasywnie chłodzona karta 8600GT to niezła grzałka i jeśli jest za mocna to trzeba ją wywalić z zestawu zastępując czymś tańszym i "zimniejszym" płyta z P45/P43 zamiast P35 E5200 raczej zamiast E7200 Cichy zasilacz do tego to może: http://zenfist.pl/enermax-pro82-epr385awt-...85w-p-2095.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...