Rosenberg Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Strzałka wszystkim Elo i wogóle :P To mój pierwszy post tu więc sorry jeśli jest nie w tym miejscu co trzeba. Otóż planuje wymienić swojego starego blaszaka (no,ma już kilka ładnych latek :P) i niestety kiepsko orientuję się w tym temacie. Po oparciu o zdobytą wiedzę złożyłem sobie mniej więcej taki zestaw komputerowy: Procek:Intel Core 2 Duo E8400 Płyta główna:DFI LanParty DK X48-T2RS (zastanawiam się jeszcze nad X38) Ram:GoodRAM DDRII 4GB/800 (2 x 2048MB) CL6 Twardy Dysk:Seagate Barracuda 7200.10 500GB Serial ATA/300 7200rpm 16MB cache NCQ (zapis prostopadły) Czytnik FDD:FDD 1.44MB - czarny panel przedni Nagrywarka:DVD +/- RW LiteOn DH-20A4H LightScribe OEM czarna Karta graficzna:Asus ATI Radeon HD4850 512DDR3 256bit PCI-E TV/2xDVI zasilacz:Chieftec 650W CFT-650-14C ATX PFC Obudowa:AIREN RedComp 6 czarno-czerwona Chłodzenie:cooler Pentagram FreeZone HP-120 AlCu Karokorum Do tego raczej XP'ek (No narazie,póki się jeszcze trzyma :-) Komp byłby o przeznaczeniu do gier.Planuje też z czasem dokupić drugiego Radosława i mieć Crossfire ale obecnie nie mam za bardzo kasy na drugiego :-) Z góry dziękuje za pomoc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 cpu e8400 mobo dfi lp dk x38 ram A-Data ee 800 cl4 2x2G hdd samsung f1 640G fdd daruj sobie dvd pioneer dvr215 gpu hd4850 psu corsair 650 , pentagram cav620 buda CM Elite 33x cooler pentagram karakorum + zalman stg1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosenberg Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Dzięki za zainteresowanie :D Co do Mobo to myślałem jeszcze nad Asusem ASUS P5E Socket 775 Co o tym myśli szanowne grono ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Pianka Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Spore grono entuzjastów podkręcania ceni sobie Mobo: Asus Rampage Formula Intel X48 oraz Asus Maximus Formula Intel X38 i osobiście bym wybrał jedną z nich, co do grafy, to jeśli masz zamiar później dokupić drugą kartę to przyoszczędź na czymś i kup hd4780. Ram - jeśli masz zamiar bawić się w kręcenie, a po kupnie coolera do procka domyślam się, że tak to lepiej pamięci kup z taktowaniem 1066, osobiście polecam Corsair Dominator. HDD - WD, Samsung, Segate - wszystkie te firmy teraz robią bardzo dobre dyski, jednak w testach trochę lepiej pod względem szybkości sprawują się dyski WD i Segate, natomiast Samsungi wypadają lepiej jeśli chodzi o kulturę pracy, wybierz co Ci bardziej odpowiada ;) FDD - jak poprzednik, bez sensu, wszystko możesz teraz bootować z pendriva chociażby. DVD - niezbyt się na tym znam. GPU - napisałem na początku moją sugestię. Zasilacz - spore grono osób chwali sobie Corsaira 650W, więc z pewnością jest to produkt godny polecenia, zarówno pod względem głośności jak i reszty. Buda - kwestia gustu, byle nie za mała. Chlodzenie na proc - w tej cenie chyba nic lepszego nie znajdziesz, jednak paste bym polecał Coollaboratory Liquid Pro. P.S. Dziwne jest dla mnie sugerowanie komuś jaki sprzęt powinien wybrać bez podania jakiejkolwiek argumentacji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 @Pan Pianka mobo fajne płyty , tylko po co , ten dfi co podałem albo asus p5e to wystarczające modele ram za corsairy to bym podziękował , nie opłaca się dopłacać , a-daty 800 , jak już by się uparł to 1066 , ale to i tak nad normę hdd od kiedy to modele seagate'a są najszybsze , odkąd samsung wprowadził modele f1 (320 ,640 i 1T) wyszedł na prowadzenie(cisza , wydajność) a seagate nie pokazał nic nowego. pasta tak coollabotary liquid pro do karakorum , to może od razu go przyspawasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 @Pan Pianka ram za corsairy to bym podziękował , nie opłaca się dopłacać , a-daty 800 , jak już by się uparł to 1066 , ale to i tak nad normę Da, zgadza się. @Pan Pianka hdd od kiedy to modele seagate'a są najszybsze , odkąd samsung wprowadził modele f1 (320 ,640 i 1T) wyszedł na prowadzenie(cisza , wydajność) a seagate nie pokazał nic nowego. Racja, na purepc.pl był test samsungów F1, WD i Seagate'ów. Poszukaj i poczytaj ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupik Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) Moze zamiast maximusa wez ? Asus Intel P5E x38 ? Zaoszczedzisz dosc sporo i bedzie na radka 4870 :D. Z plyta nie mam problemow. Dobrze sie kreci :) . Tylko Karokorum nie wchodzi na plyte, zbyt rozbudowane chlodzenie na plycie :P Co do budy : Antec 300 - seria gamer. Idealne chlodzenie. Cicha, ladna. Tylko kup jakis dobry wiatraczek na przod - koszt 40zl. Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez Jupik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Rady ode mnie: - ram: nie bierz CL6. W ogóle weź coś co nie utrudni Ci oc, a z tymi goodramami może być ciężko. -dysk: weź coś z talerzami 330GB: Samsung F1 640GB Chyba "642JJ" się nazywa albo WD 6400AAKS oba będą dobre -nagrywarka: nie tykaj lite-ona bo to szajs. Polecam: Samsunga, LG i Pioneera. Pamiętaj żeby był to model na SATA -zasilacz: moim zdaniem wystarczy dobre 400W a 450W to maksimum (Mówiąc to biorę pod uwagę OC i drugą kartę, wiem że może Ci być ciężko w to uwierzyć, ale tak jest. :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Z tym zasilaczem to trochę przesadziłeś , podaj mi model zasilacza 400W który udźwignie e8400 po oc i CF z 4850 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) każdy porządny. W dziale zasilacze masz temat o tym. Koleś zmierzył ile jego cały wypasiony zestaw z e8xxx i 8800gt po oc zużywa prądu w stressie i mu wyszło... 160w. ;-) Mogę się założyć że mój huntkey "350W" by pociągnął coś takiego. (Tylko musiałbym kupić rozgałęzienie do gniazdka 6-pin.) Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 1. 88gt ma pobór w stresie rzędu 70W 2. pojedynczy 4850 to wartość rzędu 100W 3. może i twój huntkey dałby radę tyle że było by duże prawdopodobieństwo że odleci z obudowy (wartości bliskie 90% max mocy nie służą ani odpowiedniej temp , co za tym idzie żywotności , ani cichej pracy) 4. najlepiej jak zasilacz ma pobór w okolicach 60-70% max mocy , wtedy jest cichy 5. nie tylko Waty się liczą ale też Ampery , do CF z 4850 potrzeba zasilacza który ma z 30-35A na linii 12V a żadna 400W tego nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einar Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 jednak paste bym polecał Coollaboratory Liquid Pro.Nie nie nie, reaguje ona z aluminium. Musi być typowo miedziana podstawka a Karakorum takowej nie ma. I nie żaden Seagate tylko Samsung, ewentualność do WD z seri AAKS, ale to juz chyba ktoś napisał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosenberg Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) Faktycznie,ram z Cl6 to raczej przegięcie więc poszukałem czegoś innego. Niestety,moje miasto to straszna wiocha i żadnego Ramu firmy A data nie mają :( . Znalazłem jedynie jakieś w miarę optymalne z Cl5:Kingston DDRII 4GB/667 (2 x 2GB) CL5 Niestety z CL4 są co pradwa ale jakoś nie mam przekonania do tej firmy która je oferuje. Co do twardziela to jeszcze nie wiem.Jeden znajomy polecał mi właśnie Segate zaś drugi znajomy Samsunga F1 więc teraz nie wiem za bardzo który wybrać. Nagrywarkę mam obecnie LG'ka i przyznam nieźle się sprawuje.Tyle że jak ją zamontowałem i instalowałem PowerDVD siadł mi głos xD zostanę jednak przy Radosławie 4850 ponieważ za te kasę za którą kupiłbym jednego 4870 mogę zrobić CF z 2 4850 przez co uzyskam obecnie chyba jak za te pieniądze "niezłą grafę" i niewiele (Aczkolwiek zawsze) lepszą wydajność. Niestety monitor też stary (przydałby sie jakiś 22 calowy a jest 17 :D ) wiec uważam że spokojnie jeden Radek 4850 wystarczy,a po wymianie monitora pomyślimy nad Drugim. W żadne tam jakieś pasty termiczne raczej nie mam zamiaru się bawić.(cóż...Laikiem jestem :D ) A zasilacz ? Do chiefteka mam jakie takie zaufanie bo już z jednego korzystam :) Pozdrawiam. Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez Rosenberg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Pianka Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 pasta tak coollabotary liquid pro do karakorum , to może od razu go przyspawasz Hihi, faktycznie tego nie przewidziałem xD btw. uśmiałem się jak to przeczytałem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3NV3R Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Spore grono entuzjastów podkręcania ceni sobie Mobo: Asus Rampage Formula Intel X48 oraz Asus Maximus Formula Intel X38 i osobiście bym wybrał jedną z nich... W tym problem, że fizycznie to Asus P5E (mój znajomy pod naklejką "P5E" miał napis "Maximus Formula"). Zmiana BIOS'u i z w miarę taniego P5E mamy Rampage... A najszanowniejsze grono mimo wszystko ceni tercet: - ASUS Blitz Extreme - DFI LanParty LT P35 - ASUS P5Q Pro i wyższe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosenberg Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) Ech...Też zastanawiałem się nad tym asusem jednak los chciał i go w sklepie nie mają...Tak samo jak DFI LT P35 :) Chyba kupie raczej tego DFI Lanparty DKx38 t2rs Jednak chciałbym jeszcze poznać ogólne komentarze o owej płycie :D Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez Rosenberg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Musisz kupować na miejscu? Nie lepiej dopłacić te 15zł za kuriera ? (esc.pl) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosenberg Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) Raczej wolałbym na miejscu bo raczej sobie tego do kupy nie złoże ;/ Prawdę mówiąc nie widzę wielkiej różnicy pomiędzy tym Asusem P5E a DFi które zasugerowałem.(no może prócz ceny.) A większość posiadaczy DFI jest raczej zadowolona :D Dodatkowo mam małe pytanie: Czy prawdą jest to że przy CF należy podkręcać kompa ? Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez Rosenberg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 W Apollo i esc.pl przyślą ci złożony komputer, jeżeli tego chcesz. Problem w tym, że Apollo ma spore braki w magazynie [czyt. prawie pusty] i dowożenie elementów (takie, jakie mam w sigu) zajęło ponad 8 dni roboczych. Uważa się, że procesor jest w stanie obsłużyć w pełni 2 nowoczesne karty graficzne przy taktowaniu ok. 3.5 GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosenberg Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Uważa się, że procesor jest w stanie obsłużyć w pełni 2 nowoczesne karty graficzne przy taktowaniu ok. 3.5 GHz.A jeśli powiedzmy zrobiłbym CF na niepodkręconym E8400 jakie miałoby to konsekwencje ? (wiem że to głupie pytanie ale nie ukrywam tego że czuje że przy podkręcaniu prędzej spale kompa niż zwiększę częstotliwość taktowania :D i chyba się nawet nie dziwie bo akurat słabo interesuje sie komputerami :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Komputera napewno nie spalisz :) Też tak myślałem, do czasu ;) Na niepodkręconym E8400 miałbyś kilkanaście procent mniej wydajności w grach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosenberg Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 no i po wielu trudnych wyborach (oraz nie wszystkich pewnych :P ) złożyłem sobie takie cudo :D http://img253.imageshack.us/img253/5403/kompikgn6.png Dodatkowo rozważam jeszcze pomysł zakupu Sound blastera audigy :P Do wyboru mam w sumie dwa: http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...reme_Audio.html I jeszcze to "coś" :D http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...SE_PCI_BOX.html Ewentualne zastrzeżenia ? Porady ? pomoc ? jestem zawsze otwarty na każdego rodzaju uwagi :D Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Rozumiem, że dalej sie trzymasz planu kupna drugiego Radka? DFI mobo rozumiem, że OC będzie niezłe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosenberg Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 (edytowane) Ano, trzymam się trzymam do i to mocno do zrobienia tego "Wesołego Krosfajera" Co do Mobasa myślałem jeszcze nad Asusem P5E i tu jeszcze nie padł właściwie wybór :( Ps.Prosiłbym o jakieś sugestie do tych sound blasterków :D Edit:Wybór Budy padnie chyba na tę: http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...P_ATX_czar.html Edytowane 24 Sierpnia 2008 przez Rosenberg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosenberg Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) Ogólnie to chciałbym poznać jeszcze zdanie co do myszy bo wg. niektórych jest to dość "kontrowersyjny wybór" :P Ogólnie to myszka mi się podoba i byłaby w sam raz pod moją łapę :P Ale słysząc wiecznie o tym że to shit chciałbym poznać zdanie o owym Lachesis'ie :P Edytowane 25 Sierpnia 2008 przez Rosenberg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kronox55 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 nie zapomnij o paście termoprzewodzącej ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 1. po co Ci ffd , daruj sobie 2. trochę drogi ten radek , za 20zł więcej można dostać wersję toxic od sapphire 3. ta nagrywarka ma zmieniarkę płyt że taka droga ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einar Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Ja tam sie spytam jak się spisuje ten zasilacz, chodzi o głośność - subiektywne udczucia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosenberg Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Pastę chyba wezmę taką: http://www.sirius.pl/komputery/towar_wyszu...an_ZM-STG1.html @BLiT:A lepsza jest ta wersja od Sapphire ? (Tzn. pod względem wykonania żeby wymieniać nie trzeba było :P ) ASUS chyba dobre grafiki robił.A niestety w Siriusie różnica jest większa bo prawie o 80 zł. DVD ma chyba dobre osiągi (tak mi się wydaje :P ) Link do danych: http://www.sirius.pl/komputery/towar_wyszu...BOX_czarna.html @Einar: Ano zasilacz trochę głośno idzie,bo pobiera się od niego max dostępnej mocy więc dziwić się co nie ma. :P Ale ogólnie,wymieniać nie musiałem. :) Pozdrawiam. Ps.Czy może ktoś coś pomóc przy tych sound blasterkach i tej myszce ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einar Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 @Einar: Ano zasilacz trochę głośno idzie,bo pobiera się od niego max dostępnej mocy więc dziwić się co nie ma. Ale ogólnie,wymieniać nie musiałem.Nie no bez przesady, ten zestaw bierze 350W w porywach więc nie całą moc zasilacza, a myślałem że ta seria Chiefteców jest cicha, no nic trudno, ważne by dobrze napięcia trzymał, ale z tym to napewno problemów mieć nie będzie. A na dzwiękówkach się nie znam;) to nie pomoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...