Skocz do zawartości
FireWire

Pentagram Karakorum - Kilka Pytan

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec tak - mam zamiar schlodzic swojego C2D E7200 i chcialbym wymienic boxowe chlodzenie na Pentagrama Karakorum. Czytalem o nim i wszyscy go polecali i chwalili. Do tego mam zamiar kupic paste Zalman STG-1 przede wszystkim dlatego ze sie bardzo latwo naklada i b. dobrze chlodzi. I tu mam kilka watpliowsci:

1. Czy moge uzyc tej pasty z tym coolerem? ma podstawke miedziano-aluminiowa a cos slyszalem ze aluminium nie powinno kontaktowac z pasta...

2. Czy jezeli pasta mi sie wycisnie na boki to cos sie moze stac? Moze dojsc do zwarcia?

3. CZY TEN COOLER WEJDZIE NA PLYTE GIGABYTE GA-EP35-DS3???

4. Czy cooler jest w miare cichy? (jak bedzie cichszy od boxa to juz dobrze...)

Z gory dzieki za odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci tak jak chcesz tak podkrecic nie bierz Karakorum na moje jest on przereklamowany ja mialem go na E8400 i na max. obrotow chodzi jak suszara!!! A raczej na wolnych obrotach nie bedzie chodzil jezeli zamierzasz tak podkrecic. Polecam kupic Thermalright i do tego jakis Fander albo Scythe i bedzie duzo lepiej! Poza tym wykonanie Karakorum pozostawia duzo do zyczenia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co można wyczytać na necie to ten pentagram jest tym lepszy im wentyl ma wyższe obroty na wolnych obrotach to totalna słabizna.

Nie sztuką jest doj.... 1400 obr i mieć wydajny cooler.

Ciekawe, bo w porownaniu do freezer 7 pro na 1300 rpm, karakorum @ 1100 rpm ma w stresie temperatury nizsze o 10*C na procku z podpisu. Najlepiej naczytać się głupot i teoretyzować :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo, zrobiłeś z siebie idiotę.

dlaczego zrobil z siebie idiote, oczywiscie ze jest glosny na max obrotach, porownanie z suszarka moze bylo przesadzone ale jest glosny,

co do montowania bez wyciagania plyty to moze zalezy od wprawy badz od obudowy ale w moim przypadku (jak i kilku osob na tym forum czytajac posty) nie jest mozliwe zalozenie tego chlodzenia bez wymontowania plyty, przeszkadza radiator z chipsetu, oczywiscie jak ktos to zrobi na sile to moze i wejdzie ale ja balem sie ryzykowac ukruszenia rdzenia chipsetu i wolalem wyciagnac plyte,

co do wydajnosci to sie nie wypowiadam bo nie mialem okazji przetestowac z innym ale czytajac wypowiedzi na forum temp mam bardzo podobne do innych przy tych samych wartosciach napiec i MHz

edt:

zauwazylem tylko jedna rzecz: przedzial miedzy 1700-2100rpm nie daje znacznych spadkow temperatur, kwetsia 1-2 stopni ale chociaz przy 1700rpm halas jest znosny

jakos tez nie wierze w te 55 stopni w stresie na min rpm i takim napieciu

Edytowane przez peve

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty Palato nie ublizaj sam moze jestes idiota to nie znaczy ze ktos inny. Pokazmi screen z Everesta ile masz obrotow i screen z RealTempa z Twoim 30 w idle. To uwierze a kazdy broni swojego wiem co pisze bo mialem Karakorum!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty Palato nie ublizaj sam moze jestes idiota to nie znaczy ze ktos inny. Pokazmi screen z Everesta ile masz obrotow i screen z RealTempa z Twoim 30 w idle. To uwierze a kazdy broni swojego wiem co pisze bo mialem Karakorum!

Jezeli siedziales na 2000rpm a teraz piszesz ze to suszara to niestety nie sposób nie przychylić się do opinii Palato...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do montowania bez wyciagania plyty to moze zalezy od wprawy badz od obudowy ale w moim przypadku (jak i kilku osob na tym forum czytajac posty) nie jest mozliwe zalozenie tego chlodzenia bez wymontowania plyty, przeszkadza radiator z chipsetu, oczywiscie jak ktos to zrobi na sile to moze i wejdzie ale ja balem sie ryzykowac ukruszenia rdzenia chipsetu i wolalem wyciagnac plyte,

U mnie to demontaż kończył się plastrami na kciukach ;)

Edytowane przez Palato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój PDC2160 na 1.59v jest na minimum obrotów 24/7 i w idle stoi na 30 stopniach, w stresie dochodzi do 55.

Nowy pogromca ultry...

A wiesz ty ze pdc raczej ma nie najlepiej skalibrowane czujniki?

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "EOT"
http://forum.pclab.pl/t316975.html Zestawienie o/c i temperatur.

Edytowane przez PawloHT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jestem od wczoraj posiadaczem karakorum

-jest cichszy od boxa to napewno,

-wchodzi bez problem na gigabyte ga p31,

-nie trzeba demontowac plyty by go zamontowac

-miesci sie w obudowy ktore maja ok. 20 cm szerokosci

co do temperatur to sie nie wypowiem bo w innym temacie o podkrecaniu dual core to opisalem z nimi problem, w skrocie to przy 2,7ghz to temp mam takie jak na boxie, na 3,0ghz nie rosna dalej mam takie same.

zwiekszanie obrotow jakos nic nie daje przynajmniej u mnie, temperatury sa te same, max 2 stopnie roznicy

u mnie w kazdym razie na 3,0ghz w stresie radiator jest chlodny i lekko cieply przy samym procu (obroty na 1300).

i tyle jak na pierwsze wrazenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche odświeżę temat:

Jaki wentyl byście polecali na Karakorum ? Oryginalny z box-a od Pentagrama robi się głośny po podkręceniu. Czy jest szansa że większość 12x12 wejdzie ?

Zastanawiałem się nad:

1) SilentiumPC Zephyr 120 BlueLed - mam, juz go w budzie i nie narzekam, co prawda chodzi na min.

2) SCYTHE SLIP STREAM 120X120mm 500 rpm

3) SCYTHE KAMA PWM 120

4) czekam na sugestie :) cos do ok 45 złociszy max :)

Czy warto kupic jakis lepszy kontroler obrotów i samemu regulować czy może zaufac mobo i jej zostawic regulacje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zaufać mobo,ale wentyl musi być PWM.

Ja zapodałem sobie Xilence za trzy dychy i jest cichutko-pod obciążeniem obroty skaczą z 800 do 1400 i nadal jest cicho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każda standardowa 12-ka będzie pasowała.

Na moim chodził Noiseblocker, na codzień skręcony na minimum, a jak potrzebowałem więcej mocy to na maxa go ;)

Regulator może być, ale ja stosuję panel kontrolujący 6 wentyli od Zalmana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Gumis1983

kozystalem z tego chlodzenie moiim zdaniem poza wszystkimi zaletami ma sporo wad glosna praca wentylatora itp ogolnie nie polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi