FireWire Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 No wiec tak - mam zamiar schlodzic swojego C2D E7200 i chcialbym wymienic boxowe chlodzenie na Pentagrama Karakorum. Czytalem o nim i wszyscy go polecali i chwalili. Do tego mam zamiar kupic paste Zalman STG-1 przede wszystkim dlatego ze sie bardzo latwo naklada i b. dobrze chlodzi. I tu mam kilka watpliowsci: 1. Czy moge uzyc tej pasty z tym coolerem? ma podstawke miedziano-aluminiowa a cos slyszalem ze aluminium nie powinno kontaktowac z pasta... 2. Czy jezeli pasta mi sie wycisnie na boki to cos sie moze stac? Moze dojsc do zwarcia? 3. CZY TEN COOLER WEJDZIE NA PLYTE GIGABYTE GA-EP35-DS3??? 4. Czy cooler jest w miare cichy? (jak bedzie cichszy od boxa to juz dobrze...) Z gory dzieki za odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 3. CZY TEN COOLER WEJDZIE NA PLYTE GIGABYTE GA-EP35-DS3??? TAK COOLER TEN WEJDZIE NA PLYTE GIGABYTE EP-35-DS3 4. Czy cooler jest w miare cichy? (jak bedzie cichszy od boxa to juz dobrze...) tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoobcio540 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 1. możesz 2. jeśli boisz się zwarcia kup pastę ocz freeze 3. tego nie wiem 4. na pewno cichszy od box-a a mocno będziesz podkręcał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 na plyte wejdzie ale zeby zalozyc bedziesz musial wyciganac ja z obudowy, co do glosnosci to zalezy na jakich obrotach bo na max na pewno nie jest cichszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireWire Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) A czy ocz freeze jest gorsza od tego Zalmana? I czy latwo sie naklada? Podkrece do 3,8 GHz, raczej nie wiecej. Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez FireWire Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 na plyte wejdzie ale zeby zalozyc bedziesz musial wyciganac ja z obudowy, co do glosnosci to zalezy na jakich obrotach bo na max na pewno nie jest cichszy Nie będzie musiał, ja nie musiałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość e7us Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Powiem Ci tak jak chcesz tak podkrecic nie bierz Karakorum na moje jest on przereklamowany ja mialem go na E8400 i na max. obrotow chodzi jak suszara!!! A raczej na wolnych obrotach nie bedzie chodzil jezeli zamierzasz tak podkrecic. Polecam kupic Thermalright i do tego jakis Fander albo Scythe i bedzie duzo lepiej! Poza tym wykonanie Karakorum pozostawia duzo do zyczenia :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 na max. obrotow chodzi jak suszara!!! Brawo, zrobiłeś z siebie idiotę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Z tego co można wyczytać na necie to ten pentagram jest tym lepszy im wentyl ma wyższe obroty na wolnych obrotach to totalna słabizna. Nie sztuką jest doj.... 1400 obr i mieć wydajny cooler. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Mój PDC2160 na 1.59v jest na minimum obrotów 24/7 i w idle stoi na 30 stopniach, w stresie dochodzi do 55. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Z tego co można wyczytać na necie to ten pentagram jest tym lepszy im wentyl ma wyższe obroty na wolnych obrotach to totalna słabizna. Nie sztuką jest doj.... 1400 obr i mieć wydajny cooler. Ciekawe, bo w porownaniu do freezer 7 pro na 1300 rpm, karakorum @ 1100 rpm ma w stresie temperatury nizsze o 10*C na procku z podpisu. Najlepiej naczytać się głupot i teoretyzować :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) Brawo, zrobiłeś z siebie idiotę. dlaczego zrobil z siebie idiote, oczywiscie ze jest glosny na max obrotach, porownanie z suszarka moze bylo przesadzone ale jest glosny, co do montowania bez wyciagania plyty to moze zalezy od wprawy badz od obudowy ale w moim przypadku (jak i kilku osob na tym forum czytajac posty) nie jest mozliwe zalozenie tego chlodzenia bez wymontowania plyty, przeszkadza radiator z chipsetu, oczywiscie jak ktos to zrobi na sile to moze i wejdzie ale ja balem sie ryzykowac ukruszenia rdzenia chipsetu i wolalem wyciagnac plyte, co do wydajnosci to sie nie wypowiadam bo nie mialem okazji przetestowac z innym ale czytajac wypowiedzi na forum temp mam bardzo podobne do innych przy tych samych wartosciach napiec i MHz edt: zauwazylem tylko jedna rzecz: przedzial miedzy 1700-2100rpm nie daje znacznych spadkow temperatur, kwetsia 1-2 stopni ale chociaz przy 1700rpm halas jest znosny jakos tez nie wierze w te 55 stopni w stresie na min rpm i takim napieciu Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez peve Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość e7us Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Ty Palato nie ublizaj sam moze jestes idiota to nie znaczy ze ktos inny. Pokazmi screen z Everesta ile masz obrotow i screen z RealTempa z Twoim 30 w idle. To uwierze a kazdy broni swojego wiem co pisze bo mialem Karakorum! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Ty Palato nie ublizaj sam moze jestes idiota to nie znaczy ze ktos inny. Pokazmi screen z Everesta ile masz obrotow i screen z RealTempa z Twoim 30 w idle. To uwierze a kazdy broni swojego wiem co pisze bo mialem Karakorum! Jezeli siedziales na 2000rpm a teraz piszesz ze to suszara to niestety nie sposób nie przychylić się do opinii Palato... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 moj karakorum idzie caly czas na minimum i jest cicho a roznica temperatur miedzy min obrotami a max wynosi 2-3 stopnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) co do montowania bez wyciagania plyty to moze zalezy od wprawy badz od obudowy ale w moim przypadku (jak i kilku osob na tym forum czytajac posty) nie jest mozliwe zalozenie tego chlodzenia bez wymontowania plyty, przeszkadza radiator z chipsetu, oczywiscie jak ktos to zrobi na sile to moze i wejdzie ale ja balem sie ryzykowac ukruszenia rdzenia chipsetu i wolalem wyciagnac plyte, U mnie to demontaż kończył się plastrami na kciukach ;) Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez Palato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proofit Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Ja na podkreconym E8400 @3.6GHz i napieciu ustawionym w biosie na poziomie 1.275V, mam 50 stopni w idle @1000rpm, a w stresie tempy rosna o okolo 10 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) Mój PDC2160 na 1.59v jest na minimum obrotów 24/7 i w idle stoi na 30 stopniach, w stresie dochodzi do 55.Nowy pogromca ultry... A wiesz ty ze pdc raczej ma nie najlepiej skalibrowane czujniki? » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "EOT" http://forum.pclab.pl/t316975.html Zestawienie o/c i temperatur. Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez PawloHT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość e7us Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Palato pokaz screena czy tylko gadac i wyzywac umiesz? Dobrze ze na minusie nie masz! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Krotka pilka - ktos chce poleciec na tydzien wolnego od konta? :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianos Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 ja jestem od wczoraj posiadaczem karakorum -jest cichszy od boxa to napewno, -wchodzi bez problem na gigabyte ga p31, -nie trzeba demontowac plyty by go zamontowac -miesci sie w obudowy ktore maja ok. 20 cm szerokosci co do temperatur to sie nie wypowiem bo w innym temacie o podkrecaniu dual core to opisalem z nimi problem, w skrocie to przy 2,7ghz to temp mam takie jak na boxie, na 3,0ghz nie rosna dalej mam takie same. zwiekszanie obrotow jakos nic nie daje przynajmniej u mnie, temperatury sa te same, max 2 stopnie roznicy u mnie w kazdym razie na 3,0ghz w stresie radiator jest chlodny i lekko cieply przy samym procu (obroty na 1300). i tyle jak na pierwsze wrazenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Na 1300 to dużo. Mógłbyś sprawdzić ile by było stopni na 700rpm ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 to moj karakorum na minimum obrotow, po 4 godzinach testu temp nie zmienia sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianos Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Na 1300 to dużo. Mógłbyś sprawdzić ile by było stopni na 700rpm ? nie da sie najmniej to 1000 ja mam na 1000 prawie identyczne temp. cchyba czujniki walniete. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu1983 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Troche odświeżę temat: Jaki wentyl byście polecali na Karakorum ? Oryginalny z box-a od Pentagrama robi się głośny po podkręceniu. Czy jest szansa że większość 12x12 wejdzie ? Zastanawiałem się nad: 1) SilentiumPC Zephyr 120 BlueLed - mam, juz go w budzie i nie narzekam, co prawda chodzi na min. 2) SCYTHE SLIP STREAM 120X120mm 500 rpm 3) SCYTHE KAMA PWM 120 4) czekam na sugestie :) cos do ok 45 złociszy max :) Czy warto kupic jakis lepszy kontroler obrotów i samemu regulować czy może zaufac mobo i jej zostawic regulacje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Możesz zaufać mobo,ale wentyl musi być PWM. Ja zapodałem sobie Xilence za trzy dychy i jest cichutko-pod obciążeniem obroty skaczą z 800 do 1400 i nadal jest cicho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Każda standardowa 12-ka będzie pasowała. Na moim chodził Noiseblocker, na codzień skręcony na minimum, a jak potrzebowałem więcej mocy to na maxa go ;) Regulator może być, ale ja stosuję panel kontrolujący 6 wentyli od Zalmana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gumis1983 Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 kozystalem z tego chlodzenie moiim zdaniem poza wszystkimi zaletami ma sporo wad glosna praca wentylatora itp ogolnie nie polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...