Skocz do zawartości
Hikari

Kto Poleci Mi Tranzystorek?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Sprawa jest dosc prosta (mam nadzieje). Posiadam panel LCD Matrix Orbital, ktory ma funkcje PWM dla 4 linii oraz wlacz/wylacz dla 3. Oczywiscie wszystkie one sa wykrzystywane, ale istotne jest to, ze do jednej z nich mam podlaczonego mocnego papsta 172mm. Zeby nie spalic panelu to wentylator jest podlaczony za pomoca przekaznika, tj.

LCD > przekaznik > wiatrak

Przekaznik wlacza badz wylacza 12V z zasilacza, ktore idzie na wiatrak.

Wszystko byloby fajnie, gdyby nie fakt, ze czesto mialem problem z panelem podczas wlaczania kompa. Panel potrafil sie wylaczyc, badz mylic standardowej ustawienia (powiedzmy ustaw 1 linie PWM na 50%, a ten albo ja wlaczy, albo wylaczy albo sam nie wiem co). Okazalo sie, ze jest to wina tego PAPSTA i przekaznika. Jesli odlacze ten patent od panelu to wszystko dziala idealnie.

Wniosek dla prostego czlowieka jest taki, ze podczas wlaczania panel nie wytrzymuje zaklocen, ktore generuje przekaznik (linia ma 1A max. ale widac, ze to jakas kicha) i trzeba mu jakos dopomoc. I tu prosze Was o pomoc.

Moj pomysl byl taki, zeby miedzy LCD i przekaznik dac prosty tranzystorek, ktory wzmocni sygnal i tym samym zabezpieczy LCD (jesli sie myle to sorry, ale nie jestem specem w takich rzeczach). Jesli pomysl jest ok to co mam kupic? Macie jakies inne pomysly?

P.S.

Jesli to ma jakies znaczenie to PWM w tym panelu jest dosc dziwne bo dziala na masie, a nie na plusie. Mimo wszystko nie powinno to byc problemem, bo dla przekaznika uzywam opcji wlaczony/wylaczony bez zadnych wartosci posrednich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może wstawienie w obwód z przekaźnikiem diody coś pomoże. Wprawdzie ma ona za zadanie ochronę źródła zasilania przy wyłączaniu przekaźnika (cewka indukuje wysokie napięcie) ale może warto spróbować.

Poszukaj tematów o synchronicznym włączniku pompki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj pomysl byl taki, zeby miedzy LCD i przekaznik dac prosty tranzystorek, ktory wzmocni sygnal i tym samym zabezpieczy LCD (jesli sie myle to sorry, ale nie jestem specem w takich rzeczach). W tym celu chce wykorzystac BD140-16 (juz wykorzystalem 2 takie, zeby dopomoc temu panelowi). Jedna uwaga jest taka, ze panel wlacza lub wylacza linie za pomoca masy a nie "plusa".

Moj pomysl przedstawiam w zalaczniku. Problemy sa 2:

1. Co zle robie, ze nie mam napiecia 5V miedzy zaznaczonymi miejscami?

2. Jak przystosowac uklas to 12V (tj. 12V do sterowania przekaznikiem). Domyslam sie, ze trzeba zmienic rezytorek, ale na jaki?

Z gory dziekuje za pomoc!

post-12925-1219494427_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi