Skocz do zawartości
dropsik

Podróże w czasie

Czy wierzysz w podroze w czasie?  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wierzysz w podroze w czasie?

• Tak, to jest mozliwe
      35
    • Nie dla mnie te bajki
      9
    • Ja przybylem z przyszlosci!!! ;)
      23

Rekomendowane odpowiedzi

Tak tak a świstak... latanie czy inne "nowoczesne techniki" to nie to samo co podróże w czasie które są NIEMOŻLIWE nawet gdyby z naukowego/ fizycznego punktu widzenia tak. To są tylko teorie pozatym musiała by istnieć nieskończona liczba światów równoległych a to jest conajmniej nieprawdopodobne, jeżeli już to tylko (jak już niektórzy zauważyli) w przyszłość i to bez powrotu (coś jak przyspieszanie czasu), zresztą już to jest możliwe -> długotrwałe podróże kosmiczne.  

A co do innych cywilizacji to napewno im zawdzięczamy np. komputery BIG BIG LOL :lol:

Tak najlatwiej ograniczonemu umyslowi prawda ? Nie umiesz pojac czegos, czego nie umiesz dotknac, mowiac krotko twoja wyobraznia jest porownywalna z wyobraznia malpy.

Niemozliwe, bo ty tak mowisz ? wszyscy najwieksi naukowcy sie myla tak ? No wybacz, dla takich ludzi jak ty to ja nie mam najmniejszego szacunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tak a świstak... latanie czy inne "nowoczesne techniki" to nie to samo co podróże w czasie które są NIEMOŻLIWE nawet gdyby z naukowego/ fizycznego punktu widzenia tak. To są tylko teorie pozatym musiała by istnieć nieskończona liczba światów równoległych a to jest conajmniej nieprawdopodobne, jeżeli już to tylko (jak już niektórzy zauważyli) w przyszłość i to bez powrotu (coś jak przyspieszanie czasu), zresztą już to jest możliwe -> długotrwałe podróże kosmiczne.  

A co do innych cywilizacji to napewno im zawdzięczamy np. komputery BIG BIG LOL :lol:

Tak najlatwiej ograniczonemu umyslowi prawda ? Nie umiesz pojac czegos, czego nie umiesz dotknac, mowiac krotko twoja wyobraznia jest porownywalna z wyobraznia malpy.

Niemozliwe, bo ty tak mowisz ? wszyscy najwieksi naukowcy sie myla tak ? No wybacz, dla takich ludzi jak ty to ja nie mam najmniejszego szacunku.

problem podrozy w czasie to nie tylko sam problem techniczny, bo dawno juz kilka osob zauwazylo pewne prawa ktorymi zadzi sie twz "nauka". chodzi mi o paradygmaty i reakcje naukowego "establiszmentu" na nie gdy ktos prubuje je podwazac. tak bylo z elektrycznoscia, maszynami latajacymy ciezszymi od powietrza, teoria budowy atomu, podrozami w kosmos ... teraz (druga polowa 20 wieku) pojawilo sie ceti i paradoksy zwiazane z jej paradygmet i problem ufo z niego wylaniajacy sie. kto wie czy podroze w czasie nie podziela (a wedlug teori rozwoju nauki powinny) losu innych przelomowych odkryc ale na to chyba jeszcze jest za wczesnie i temat jest cokolwiek zbyt tajemniczy. mowiac prosciej jest tak samo oficjalnie "olewany" przez oficjalna nauke jako niemozliwy/nigdy niewykonalny, podobnie jak zjawiska okreslane przez nia mianem "metafizyka".

to smieszne, ale czas pokaze jak to dalej bedzie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1: trzeba sobie uswiadomic ze juz od dawna ludzie astralnie podrozuje w czasie i nie tylko w czasie

po 2: liczba umyslow ludzkich jest we wszechswiecie ograniczona - reinkarnacja

----------

chcecie sie o tym przekonac - prosze wybrac sie do specjalisty od hipnozy i sprobowac regresji czyli wedrowki do poprzednich wcielen :)))

swiat nasz jest na tyle urozmaicony ze podroze w czasie to tylko mala czesc jego mozliwosci a wogle nie mamy pojecia co jeszcze kryje (co jeszcze da sie robic)

ja te zasady uznalem jako pewnik i sie ich trzymam - mam na ich poparcie bardzo wazny dowod - mnie samego - wlasne doswiadczenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. wy rozwazacie podroze w czasie cialem fizycznym a to jest bardzo utrudnione poniewaz 4 wymiarowa przestrzen jest strasznie ograniczona - jesli byscie chcieli to zrobic to musialo by cialo posiadac niesamowicie przegiete wlasciwosci co wymaga zbyt duzej ilosci energii

cialo astralne natomiast nie podlega juz ograniczonym prawom fizyki

BTW. wiecie ile wazy cialo astralne???? 46 gramow - rowniez udowodnione naukowo :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. wy rozwazacie podroze w czasie cialem fizycznym a to jest bardzo utrudnione poniewaz 4 wymiarowa przestrzen jest strasznie ograniczona - jesli byscie chcieli to zrobic to musialo by cialo posiadac niesamowicie przegiete wlasciwosci co wymaga zbyt duzej ilosci energii

BTW. wiecie ile wazy cialo astralne???? 46 gramow - rowniez udowodnione naukowo :)))

a kto tak naprawde udowodnil ze jest tylko 4 wymiarowa ?

polecam ksiazeczke hiperprzestrzen niejakiego Michio Kaku, a o rozgraniczeniu (ostrym) metafizyki od nauki pisalem wyzej. doswiadczen z tym pierwszym nie mialem tym niemniej nie neguje, i nie oceniam, ale teorie (naukowe) wielowymiarowej przestrzeni sa ciekawe i mozna nimi "zalatwic" wiele zjawisk niewytlumaczalnych na gruncie nauki instytucjonalnej ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie dobrze idzie. Większość głosuje na TAK :). Ja sam też zaczynam coraz bardziej wierzyć w podróże w czasie :D. Może kiedyś... Ale jak to ja zbuduje wehikuł czasu, to zrobie tak, żebym był najlepszym uczniem w mojej budzie, no i zebym mial w cholere kasy na nowego kompa :D. I to bedzie jazda :!: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1: trzeba sobie uswiadomic ze juz od dawna ludzie astralnie podrozuje w czasie i nie tylko w czasie

----------

chcecie sie o tym przekonac - prosze wybrac sie do specjalisty od hipnozy i sprobowac regresji czyli wedrowki do poprzednich wcielen :)))

swiat nasz jest na tyle urozmaicony ze podroze w czasie to tylko mala czesc jego mozliwosci a wogle nie mamy pojecia co jeszcze kryje (co jeszcze da sie robic)

ja te zasady uznalem jako pewnik i sie ich trzymam - mam na ich poparcie bardzo wazny dowod - mnie samego - wlasne doswiadczenie...

Trzeba sobie tutaj zadac zasadnicze pytanie, czym jest OBE, a wtedy mozna wysnuwac wnioski. Oczywiscie najprosciej, od ciala oddziela sie "dusza" jest swego rodzaju punktem wsyzstkowidzacym i wszystkowiedzacym i wszystkomogacym. Ale gdzie ten punkt podrozuje ? Nigdy OBE nie mialem, to moze ty mi powiesz, widziales kiedys kogos zywego (nie inna osobe ktora akurat ma OBE) ? Czy wszystko bylo takie samo jak nazwijmy to "normalnie" ?

Z tego co mi wiadomo, to mozna stworzyc kazda rzecz, widoczna pozniej w OBE, wystarczy o niej bardzo dlugo i bardzo czesto myslec. Tak wiec nie jest to taka prosta sprawa, ze bedac w OBE jestesmy "u nas"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam ksiazeczke hiperprzestrzen niejakiego Michio Kaku, a o rozgraniczeniu (ostrym) metafizyki od nauki pisalem wyzej. doswiadczen z tym pierwszym nie mialem tym niemniej nie neguje, i nie oceniam, ale teorie (naukowe) wielowymiarowej przestrzeni sa ciekawe i mozna nimi "zalatwic" wiele zjawisk niewytlumaczalnych na gruncie nauki instytucjonalnej ...

do kogo to mowisz - ta ksiazke przeczytalem pare razy :))) juz dawno temu - fakt niektore rzeczy sa ciekawe ale nauka poszla od tego czasu troche dalej a niektore rzeczy w tej ksiazce sa nieprawdziwe bo ograniczone przez nauke (fizyke, kosmologie itp.) :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

----------

Trzeba sobie tutaj zadac zasadnicze pytanie, czym jest OBE, a wtedy mozna wysnuwac wnioski. Oczywiscie najprosciej, od ciala oddziela sie "dusza" jest swego rodzaju punktem wsyzstkowidzacym i wszystkowiedzacym i wszystkomogacym. Ale gdzie ten punkt podrozuje ? Nigdy OBE nie mialem, to moze ty mi powiesz, widziales kiedys kogos zywego (nie inna osobe ktora akurat ma OBE) ? Czy wszystko bylo takie samo jak nazwijmy to "normalnie" ?

Z tego co mi wiadomo, to mozna stworzyc kazda rzecz, widoczna pozniej w OBE, wystarczy o niej bardzo dlugo i bardzo czesto myslec. Tak wiec nie jest to taka prosta sprawa, ze bedac w OBE jestesmy "u nas"

jasne - ze widac inne osoby podrozujace i te ktore zyja akurat normalnie - poczytaj o tym ksiazki bo ja tu na forum sie nie bede rozpisywal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kufa, podróże w przyszłość są możliwe, natomiast w ten sam sposób nie można wrócić do przeszłości. Już to udowadniali na przykładzie dwóch astronautów czy dwóch atomowych zegarów (jeden na Ziemi a drugi ją oblatywał - i były dość duże, jak na takie zegary, różnice w czasie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niech tak oświecony i otwarty umysł jak twój mnie oświeci :x może wiesz coś czego nie wiedzą inni, może jesteś jakimś guru i myślisz że świat jeszcze o tobie usłyszy, a możę już skonstrułowałeś maszynę czasową i podróżujesz sobie tam i spowrotem. Mógłbyś przynajmniej jakieś agumenty przytoczyć a nie tylko zwykły bełkot :x .

Jakich to największych naukowców masz na myśli? Einsteina? Tak się składa iż teorie naukowe mają to do siebie że nie zawsze da sie je zastosować w rzeczywistości i uważam że tak jest w tym przypadku, zresztą już o tym wspominałem (i inni też) że jeśli kiedykolwiek takie podróże będą możliwe to tylko w przyszłość i bez możliwości powrotu (ponieważ czas jest ciągły, i bez powrotny), a i do takich "podróży" potrzeba ogromnej ilości energi (której narazie nie mamy jak osiagnąć) a takżę ciało ludzkie prawdobodobnie nie będze wstanie tego znieść (ogromana prędkość a co za tym idze przeciążenie), ect, ect.

Niektóży jadnak jak ty wolą żyć w świecie fantazji i ułudy zamiast spojrzeć na sprawę racjonalnie. Więc żyj dalej fantaziami, obeżyj sobie jeszcze parę filmów i seriali sf i wież że możę kiedyś się uda :evil:.

PS. Ja szanuję ludzi którzy mają inne pogledy niż ja, widzę jednak że ty jesteś zbyt, nawet na to ograniczony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... podróże będą możliwe to tylko w przyszłość i bez możliwości powrotu (ponieważ czas jest ciągły, i bez powrotny) ...

wedlug obecnego stanu wiedzy. podchodzisz do problemu tak jak inni naukowcy wspolczesni Newtonowi do jego teorii, tak jak przeciwnicy teori Galileusza, itd. przykladow mozna mnozyc. kto powiedzial ze teoria wzglednosci Einsteina jest "ostateczna" ze teoria kwantowa tez jest ostateczna, ze nigdy wiecej nie bedzie innej fizyki ? wszystkoj juz wymyslono i naukowcy moga spokojnie rozejsc sie do domow ? nie wydaje mi sie ...

a i do takich "podróży" potrzeba ogromnej ilości energi (której narazie nie mamy jak osiagnąć)

no wlasnie : "narazie nie mamy jak osiagnac"

a takżę ciało ludzkie prawdobodobnie nie będze wstanie tego znieść (ogromana prędkość a co za tym idze przeciążenie

a o przyspiesznie w "porcjach" (takim przerywanym z ogromnymi czestotliwosciami slyszales ?) - w tym wypadku organizmy zywe sa wstanie zniesc bardzo duze g, a gdyby tak pozbyc sie problemu przyspieszen likwidujac grawitacje (jonoloty, naped anty-grawitacjyny i td.) ?

nikt nie jest w stanie powiedziec co bedzie w przyszloci tej bliskiej jak i tej dalekiej, i jak bedzie wygladala nauka za jakis czas. to jest bardzo ciekawe i trche ... przerazajace .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie spokojnie :) teoria strun np prosze ją przeczytać lub nie zacznijcie od teori względności :) nie poznaliśmy gdzie sie znajduje ok 75% materi w kosmsie a wam sie maży podróż w czasie a co paradoksów dziadka to teoria strun tłumaczy jak to możliwe :) wide wszechświaty rónoległe ale i tutaj one mogą się bardzo różnić od naszego :) proponuje przeczytać świat nauki z tego miesiąca a co do teleportacji wiązki lasera spx ale to są tylko fotony pomyślce sobie byt ludzki ??? czy miałby tą samą świadomość a jak jakieś zakłócenie by wystąpliło ?? czarne dziury a kto wie co w nich jest w środku jej w tak zawanym dziwadełku (osobliwość jak kotś woli prawa fizyki sie załamują 8O ) poczekajmy na sławną unifikacje fizyki kawantowej i makroskopowej :) ciekawy temacik a gościa można przeegzaminować kłamswto samo wyjdzie na jaw :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilkadziesiąt lat temu niemożliwe wydawało sie pokonanie barirery dzwięku czy latanie. Wszystko da się zrobić, a biorąc pod uwage że ludzie jako cywilizacja rozwinięta są raczej w stadium technologicznego dzieciństwa to tylko kwestia czasu, wielu przed nami twierdziło że coś jest niemozliwe i okazywała się że jest inaczej , ziemia też kiedyś była płaska :P  A wariat nie zarobiłby 350 mln dolarów inwestując 800 dolarów.

Ja osobiście głęboko wierze, że można osiągnąć prędkość światła jak i w to, że podróże w czasie są możliwe, jestem też przekonany, że nie jesteśmy sami we wszechświecie dowody można by mnożyć i nie mówię tu o latających talerzach tylko o namacalnych rzeczach jak choćby procesory czy elektronika zobaczcie jak rozwijała się technologia do lat 50 naszego wieku a od tego momentu wszystko wystrzeliło jakby z procy w ciągu ostatnich 50 lat technika poszła tak do przodu jak nigdy wcześniej i nie wydaje mi się żeby wynikało to tylko z potencjału umysłowego ludzkości, ktoś lub coś maczało w tym palce.

Podanie przykładów jak latanie czy pokonanie bariery dzwięku miało uzmysłowić tylko że czy coś jest możliwe czy nie zależy jedynie od posiadanej wiedzy, a tak na marginesie jeśli jest coś możliwe teoretycznie to niewiele brakuje by stało się możliwe praktycznie, to tak jak z (znowu) z lataniem dawno dawno temu pewien znany malarz tez rozważał TEORETYCZNIE że latanie jest możliwe , ale nie dysponował odpowiednia wiedzą by te teoretyczne rozważania zastosować w praktyce, teleportacja tez wydawała się niemożliwa a jednak jej dokonano, co do tego ze komputery zawdzięczamy obcym to widać niezbyt uważnie czytałeś to co napisałem, chodziło raczej o pokazanie jak niesamowity skok technologiczny nastąpił w bardzo krótkim czasie, inaczej mówiąc jeśli porównasz rozwój cywilizacji do 1950 roku to zobaczysz że pomimo różnych wynalazków technika raczej rozwijała się w ślimaczym tempie nigdy nie było takiego przełomu w takim czasie, a tu bach i masz 50 lat wystarczyło żeby z prymitywów używających liczydeł przemienić się w cywilizacje latająca w przestrzeń kosmiczna i używająca sprzętu który potrafi rozkodować ludzki genom.

zresztą już o tym wspominałem (i inni też) że jeśli kiedykolwiek takie podróże będą możliwe to tylko w przyszłość i bez możliwości powrotu (ponieważ czas jest ciągły, i bez powrotny), a i do takich "podróży" potrzeba ogromnej ilości energi (której narazie nie mamy jak osiagnąć) a takżę ciało ludzkie prawdobodobnie nie będze wstanie tego znieść (ogromana prędkość a co za tym idze przeciążenie), ect, ect.

I widzisz jeszcze rok temu powszechnie uważano ze wszechświat jest kula która obecnie się rozszerza, a teraz rozważa się czy aby nie jest to walec ze stożkami (jakoś się taka figura nazywa), i są na to coraz mocniejsze dowody. Zresztą to co podaje się do publicznej wiadomości to ułamek tego co opracowywują naukowcy na całym świecie, wiec wiedza jaka posiadamy my szarzy obywatele i znakomita większość naukowców jest delikatnie mówiąc nikła w porównaniu z elita która może właśnie teraz wysyła kogoś w inny wymiar :)

PS

Nie twierdze że to co pisze to bezsprzecznie prawda może to Ty masz racje a ja nie choć osobiście wolałbym to być ja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnym rodzajem podruzy w czasie jest hibernacja. Disney jest zahibernowany ( bo choruje na narazie nie uleczalna chorobe ) i maja go "odmrozic" jak :

1.Bedzie mozliwe "odmrozenie"

2. Jego choroba bedzie uleczalna.

Kiedy to bedzie nie wiadomo ale jesli za np 100 lat to dl niego bedzie to swoista podroz w czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby kiedys wymyslili wechikul czasu to obecnie bylibysmy zasypywani turystami z przyszlosci a takowych nie widac wiec nie bedzie to mozliwe.

Widzisz bakterie albo wirusy????? Nie widzisz, ale nie oznacza to ze ich niema.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niech tak oświecony i otwarty umysł jak twój mnie oświeci :x może wiesz coś czego nie wiedzą inni, może jesteś jakimś guru i myślisz że świat jeszcze o tobie usłyszy, a możę już skonstrułowałeś maszynę czasową i podróżujesz sobie tam i spowrotem. Mógłbyś przynajmniej jakieś agumenty przytoczyć a nie tylko zwykły bełkot :x .

Jakich to największych naukowców masz na myśli? Einsteina? Tak się składa iż teorie naukowe mają to do siebie że nie zawsze da sie je zastosować w rzeczywistości i uważam że tak jest w tym przypadku, zresztą już o tym wspominałem (i inni też) że jeśli kiedykolwiek takie podróże będą możliwe to tylko w przyszłość i bez możliwości powrotu (ponieważ czas jest ciągły, i bez powrotny), a i do takich "podróży" potrzeba ogromnej ilości energi (której narazie nie mamy jak osiagnąć) a takżę ciało ludzkie prawdobodobnie nie będze wstanie tego znieść (ogromana prędkość a co za tym idze przeciążenie), ect, ect.  

Niektóży jadnak jak ty wolą żyć w świecie fantazji i ułudy zamiast spojrzeć na sprawę racjonalnie. Więc żyj dalej fantaziami, obeżyj sobie jeszcze parę filmów i seriali sf i wież że możę kiedyś się uda :evil:.

PS. Ja szanuję ludzi którzy mają inne pogledy niż ja, widzę jednak że ty jesteś zbyt, nawet na to ograniczony.

Jak widze, tym yslisz, ze mozliwe jest i bedzie tylko to, co juz zostalo zrobione - i to dla mnie jest ograniczanie umyslu.

Argumenty przytaczaja inni uzytkownicy, nie mam w zwyczaju odpisywac "tez tak mysle"

Po pierwsze, teoria tez nie zawsze jest idealna. Po drugie, a ty kim jestes, zeby mowic iz podroze w czasie beda mozliwe tylko w przyszlosc ? Kto mowi tutaj o ogromnej energii ? Co ty sobie wyobrazasz, ze ktos kto bedzie chcial podrozowac w czasie wsiadzie w rakiete, ktora nabierze predkosci swiatla i ze tylko tak mozna podrozowac w czasie ? To tez jest ograniczanie umyslu.

Dla niektorych po prostu ziemia nadal jest plaska i wszystko kreci sie wokol niej. Gdyby wszyscy patrzeli racjonalnie, to teraz zapewne polowalbys na niedzwiedzie.

Ps. Nie ogladam raczej filmow sf. Szanuje poglady innych jesli maja jakies poparcie. Ale nie szanuje pogladow typu "wszystko kreci sie wokol ziemi i ziemia jest centrum wszechswiata" dla czasow kopernika, albo tez identyczne "podroze w czasie nie sa mozliwe, a nawet jesli to tylko w jedna strone" dla czasow nam obecnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baltazaar, ok może kiedyś te problemy i ograniczenia obecne uda się pokonać, ale dalej jak Rejtan będę bronił myśli iż czas jest ciągły i nie odwracalny (więc podróże w przeszłość nie będą możliwe).

MF z tymi komputerami to tylko taki przykład, uważam że to trochę absurdalne i mało prawdopodobne abyśmy obecny rozwoj techniki zawdzieczli obcym (co nie znaczy że uważam że nie jest możliwe istnienie życia poza Ziemią), poprostu osiągneliśmy taki rozwój technologiczny że te zmiany zachodzą szybciej.

Jak widze, tym yslisz, ze mozliwe jest i bedzie tylko to, co juz zostalo zrobione - i to dla mnie jest ograniczanie umyslu.

(...)  

Po drugie, a ty kim jestes, zeby mowic iz podroze w czasie beda mozliwe tylko w przyszlosc ?  

(...)

Ps. Nie ogladam raczej filmow sf. Szanuje poglady innych jesli maja jakies poparcie. Ale nie szanuje pogladow typu "wszystko kreci sie wokol ziemi i ziemia jest centrum wszechswiata" dla czasow kopernika, albo tez identyczne  "podroze w czasie nie sa mozliwe, a nawet jesli to tylko w jedna strone" dla czasow nam obecnych.

Widzisz nie zrozumiałeś mnie (a pozatym mnie nie znasz) otóż dopuszczam możliwość osiągnięcia przez ludzi różnych obecnie nieprawdopodobnych/ nieosiągalnych rzeczy jak choćby podróży między galaktycznych, ect. niemniej jednak są takie, które uważam za niemożliwe (m.in. podróże w czasie - w przeszłość).

Kim jestem żeby mówić? nikim tak samo jak ty, mam swoje zdanie i opieram je na posiadanej przez siebie wiedzy z fizyki i co równie ważne z filozofi.

Poglądy moje mają poparcie (swoje argumenty przytoczyłem), prędzej już twoje są bez poparcia bo obecny stan nauki na to nie pozwala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baltazaar, ok może kiedyś te problemy i ograniczenia obecne uda się pokonać, ale dalej jak Rejtan będę bronił myśli iż czas jest ciągły i nie odwracalny (więc podróże w przeszłość nie będą możliwe).

sorrki ale nie widzisz w tym co mowisz logicznej sprzecznosci ?

może kiedyś te problemy i ograniczenia obecne uda się pokonać

vs

więc podróże w przeszłość nie będą możliwe

http://picserver.student.utwente.nl/getpicture.php?id=86813

jest takie powiedzonko : "nigdy nie mow nigdy..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorrki ale nie widzisz w tym co mowisz logicznej sprzecznosci ?

może kiedyś te problemy i ograniczenia obecne uda się pokonać

vs

więc podróże w przeszłość nie będą możliwe

http://picserver.student.utwente.nl/getpicture.php?id=86813

jest takie powiedzonko : "nigdy nie mow nigdy..."

Nie nie widzę bo pominąłeś istotny fragment.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. wy rozwazacie podroze w czasie cialem fizycznym a to jest bardzo utrudnione poniewaz 4 wymiarowa przestrzen jest strasznie ograniczona (...)

A no nie udalo mi sie znalezc takiego dowodu, ale czytalem swego czasu w "wiedzy i zyciu" ze w naszym wszechswiecie rozwinely sie cztery wymiary, ale inne (razem 9 lub 12) zostaly scisniete do rozmiarow kwantowych.

Przy okazji: jezeli naukowcom udalo sie dokonac teleportacji najpierw swiatla, a niedawno pojedynczych molekul, to czy nadal uwazacie ze podroze w czasie sa niemozliwe? Ludzka pomyslowosc i chec odkrywania sa jak wszechswiat- nieskonczone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brat mojego kolegi cos tam studiuje z fizyka i czytalem kiedys w jego ksiazce, ze naukowego punktu widzenia mozliwe jest przemieszczanie sie w czasie, ale do przodu opuszczajac planete z predkoscia bliska predkosci swiatla. Jakos tak to bylo. Ale o cofaniu sie nic pisane nie bylo :) w kazdym badz razie przekonamy sie, czy zlapia Osame hyhy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sie składa że teleportacja jest oparta na podstawach tej samej fizyki której sie w szkołach uczy... i to wcale nie najnowszej..

pozdróże w czasie póki co sie takiej naukowej podstawy nie doczekału ;)

choć faktem jest że teleportacja jest bliższa ewentualnej podróży w czasie niż podróż w powszechnym rozumieniu tego słowa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi