Skocz do zawartości
Janekk

Gigabyte X58 - Wszystkie płyty na tym chipsecie

Rekomendowane odpowiedzi

owszem. najlepszy z dostępnych. 

BCLK=221 bez problemu.

brakuje opcji QUICK w timingach dla pamieci. Dla każdej kości trzeba oddzielnie ustawiać.

Nie wiem czemu tego nie udostępnili w finalnej wersji. jest to dostępne w wersjach testowych.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczcie co ludzie wyczyniają na gigulcach  :blink:

BCLK=235 na UD4P

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=225264

Już wgrałem ten bios. posiada on nowy AHCI ROM 1.20E. Płyta startuje błyskawicznie. Szybciej wykrywa urządzenia.

Rewelacja. Testy OC na dniach.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, tez wgrałem, najpierw winda mi się po tym nie podnosiła, po "load optimized defaults" zrobiło mi się bios recovery (?), no i potem jakoś dalej juz poszło :P

A płyta AŻ TAK szybciej się nie podnosi, owszem szybciej jest, ale nie jest to jakiś kolosalny skok ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już tak przy okazji mówiąc, to bios AHCI powinien być niejako "integralny" z biosem płyty, a nie niepotrzebnie tak czy siak przedłużać post płyty, jako jakby nie patrzeć dodatek (w sensie żeby odpalało się tak samo jak przy ustawieniu na IDE).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie do końca dobre miejsce na pytanie na temat ud3r, ale o tej plycie temat prawie nie funkcjonuje.

Mam płytkę na testy razem z goodramami 2000 i eską i7 965extreme. Bclk po podbiciu ioh do 1.4v bez problemu robi ponad 210, natomiast nie jestem w stanie zmusić pamięci do pracy w okolicy 1000mhz. Max stabilne to okolica 920-940mhz i tyle. Nie pomaga zabawa timingami, napięciem itp. Macie jakiś pomysł bo dla mnie to pierwszy kontakt z i7 i troszkę się z tym męczę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nowy bios pomoże :) 

IOH Core nie zawsze pomaga przy uzyskaniu stablinego, wysokiego bclk. 1.4V trochę dużo.

Wydaje mi się, że nie ma potrzeby tyle zapodawać.

nowy bios do EXTREME:F8e

Do UD3R jest f7b

source Tweaktown:

Info: AHCI ROM 1.20E

Info: DDR3 compatibility and memory performance

Fix: Stepping D0

Fix: X.M.P. with fan control

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie do końca dobre miejsce na pytanie na temat ud3r, ale o tej plycie temat prawie nie funkcjonuje.

Mam płytkę na testy razem z goodramami 2000 i eską i7 965extreme. Bclk po podbiciu ioh do 1.4v bez problemu robi ponad 210, natomiast nie jestem w stanie zmusić pamięci do pracy w okolicy 1000mhz. Max stabilne to okolica 920-940mhz i tyle. Nie pomaga zabawa timingami, napięciem itp. Macie jakiś pomysł bo dla mnie to pierwszy kontakt z i7 i troszkę się z tym męczę ;)

Proc może nie robić proponuję zacząć od vtt 1,5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj IOH na AUTO. Może ustawi jeszcze niższe?

EXTREME prawidłowo dobiera. Czasami mnie zaskakuje wyborem ale działa stabilnie :)

oszukaństwo!

bios F8e nie ma nowego ROMU AHCI 1.20E!

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żadnych korzyści wydajnościowych z tego nie ma. Przy RAID i tam musisz to włączyć - nie ma innego wyjścia.

Na XS wyjaśniają, że to tylko zmiana terminologii.

Przy okazji - nowy bios F9a do EXTREME.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi