DARK666 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 nowy BIOS bez Hard Mod'a nie pomoze za bardzo, a na XS pukaja po 242 BCLK na ud4p takze sprawa warta zastanowienia wydaje mi sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 nowy BIOS bez Hard Mod'a nie pomoze za bardzo, a na XS pukaja po 242 BCLK na ud4p takze sprawa warta zastanowienia wydaje mi sie Do tego wystarczy ud3r w wersji 1.6 i zmodowany bios. hard mod zbędny :) bclk lata niesamowicie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 aż tak? oczywiście to podczas chłodzenia extremalnego :) a w bardziej przyziemnych zastosowaniach? kurcze najgorsze jest to że ta płyta nie ma 6 slotów na ram... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guderian Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 az tyle tego ramu chcesz pakowac?? mi tam 6gb starczy:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 podobno stabilne 200-210 nie stanowi problemu.tak piszą na tweaktown. Niestety nie znalazłem potwierdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luqasss Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) Chłopaki a ja mam pytanie odnośnie Onboard IDE/AHCI Ctr Mode ... czy coś takiego. Mam zrobionego raida (Matrix Raid) 2 dyski spięte w raid + 3 slot sata dla nagrywarki LG. Problem jest taki ze chciałem zainstalować oprogramowanie do drukarki (500mb) wszystko w jednym exe. Gdy w biosie jest przełączone na IDE , podczas próby instalacji system nagle dostaje częściowej zwiechy która w efekcie prowadzi o użycia "reset". Gdy przełączę na AHCI uruchomienie instalatora przebiega bez najmniejszych problemów ale jedno co mnie wkurza to pozycje z wykrzyknikiem w menadżerze urządzeń dla Pomocniczego i Podstawowego Kanału IDE który jest zdublowany. Co właściwie oznacza to Ctr Mode w biosie (ma być włączony czy nie) ? A może dodatkowo mam coś włączyć przy tym raidzie (to jest moja I przygoda z raidem także mogłem coś ponąć ) ? I jak się pozbyć tych pozycji z wykrzyknikami ? PS. I Wam też płyta wydaje piskliwe odgłosy podczas pracy (w systemie) Wydaje mi się że to ramy piszczą (3x1GB OCZ 1333 mHz Intel) ? Edytowane 20 Sierpnia 2009 przez luqasss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Sorka, ale jakis czas mnie nie bylo w tym temacie HARD mOD`a ?? OCB?? Ktos litosciwie wyjasni ? Przy starej rev proca pewnie i tak to nic nie da ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 tutaj masz wszystko opisane: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Streetracer Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 (edytowane) Mam pytanko do użytkowników Gigusia. Zakupiłem do nowej platformy GA-EX58-UD5 i będę kupował proca. Tylko jak wygląda sprawa z rewizją D0 przy fabrycznym BIOSie, na stronie piszą, że obsługuje go od BIOSu F5, a jeśli moja ma F3 albo F4 fabrycznie wgrany - czy płyta podniesie się i pozwoli wymienić BIOSa, czy muszę skołować proca C0/C1 (będzie ciężko) Dzięki za sugestie :razz: Edytowane 25 Sierpnia 2009 przez Streetracer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Jeszcze nie wiesz z jakim biosem przyszła płyta. Raczej wstanie. Odpalisz to zobaczysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 (edytowane) @wozaq Bios F8D - zapodaj. Edytowane 2 Października 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 (edytowane) powiem ci tak,jakieś jaja się kompletnie dzieją, klawiatury mi czasami nie widzi (lol), na innym biosie niż F8x nie chce se podnieść oprócz default, bo się zapętla i tyle, jak wyczyszcze to mam checksum error i tyle, tylko na F8x się podnosi, nie wiem czy coś się nie spieprz... tak jakby jakieś resztki tego biosu zostały i nie chcą wyjść (!), bo jak F9 w biosie wcisnę to zawsze jako backup mam F8x i już Edytowane 2 Października 2009 przez wozaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 (edytowane) raczej chyba nie. Zrób clr cmos, load default. Spróbuj delikatnie bclk np. 150 ramy x8, vtt ręcznie - 1.2V Edytowane 2 Października 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 checksum error występuje jak masz jakieś problemy z pamięcią ustawień biosu. zacznij najlepiej od wymiany baterii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 (edytowane) podnosiła się na 160 ale wyżej kupa, tylko na F8x wstaje, na dzisiaj mam dość, naprawdę dziwne rzeczy tutaj się dzieją... jutro baterie wyjme pokombinuje... Edytowane 2 Października 2009 przez wozaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 (edytowane) Chodziło mi o bios F9D - ten zapodaj! Pomyłka wyżej. Coś nie tak z ustawieniami biosu. Druga sprawa, że ja u siebie widziałem kilka razy checksum error ale to była wina niestabilnego biosu. Bateria raczej nic do tego nie ma. Advanced CPU Features: CPU Clock Ratio ................................ [20x] Intel® Turbo Boost Tech .................. [Enabled] CPU Cores Enabled ............................ [All] CPU Multi Threading .......................... [Enabled] CPU Enhanced Halt (C1E) ................... [Disabled] C3/C6/C7 State Support .................... [Disabled] CPU Thermal Monitor ......................... [DIsabled] CPU EIST Function ............................ [Disabled] Virtualization Technology ................... [Disabled] Bi-Directional PROCHOT ..................... [Disabled] Uncore & QPI Features: QPI Link Speed .............................. x36 Uncore Frequency .......................... (x16) Isonchronous Frequency ..................[Disabled] Standard Clock Control: Base Clock (BCLK) Control ................ [Enabled] BCLK Frequency (MHz) ..................... 160 PCI Express Frequency (MHz) ........... [100] C.I.A.2 [Disabled] Advanced Clock Control: CPU Clock Drive ..............................[800mV] PCI Express Clock Drive ................... [900mV] CPU Clock Skew ............................. [0ps] IOH Clock Skew ............................. [0ps] Advanced DRAM Features: Performance Enhance ...................... [Turbo] Extreme Memory Profile (X.M.P) ......... [Disabled] System Memory Multiplier (SPD) ........ [x8] DRAM Timing Selectable (SPD) .......... [Manual] Channel A + B + C 9-9-9-AUTO Advanced Voltage Control: CPU Load Line Calibration ................. [Enabled] CPU Vcore ............................... 1.3V (dla testu) QPI/VTT Voltage 1.150v ............ 1.24V CPU PLL 1.800v ....................... Auto MCH/ICH...................................Auto PCIE 1.500v ........................... Auto QPI PLL 1.100v ....................... Auto IOH Core 1.100v ..................... Auto ICH I/O 1.500v ....................... Auto ICH Core 1.1v ........................ Auto DRAM DRAM Voltage 1.500v .............. 1.66V DRAM Termination 0.750v [AUTO] Ch-A Data VRef. 0.750v [AUTO] Ch-B Data VRef. 0.750v [AUTO] Ch-C Data VRef. 0.750v [AUTO] Ch-A Address VRef. 0.750v [AUTO] Ch-B Address VRef. 0.750v [AUTO] Ch-C Address VRef. 0.750v [AUTO] Edytowane 2 Października 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 jacekcz, prośba do Ciebie, jakbyś sprawdził w Biosie wciskając F9, jaki masz main bios i backup bios? chodzi mi o to czy są zgodne ze sobą wersje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 (edytowane) f9d jeden i drugi. ALT+F12 na starcie płyty i robisz kopię głównego do backup-u. Edytowane 3 Października 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 (edytowane) sprawdzę jak będę na chacie, dzięki na 160 się podnosi na F9D Edytowane 3 Października 2009 przez wozaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 no i gigabyte kopnął w kalendarz na 99%, wyświetla złowrogie 88 na post i tyle, podmiana procka, przekładanie pamięci, wyjęcie baterii, drugiej grafiki, odpinanie kabli itp. nic nie daje, tylko czerwona dioda od napięcia SB się świeci i tyle, także chyba kupa :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 (edytowane) przykre. Być może zgon. Ja jednak miałem przyapdek, że po kilku próbach włączenia/wyłączania jednak płyta zaczynała działać. Kości w białych slotach? odłącz zasilacz na chwilę, clr cmos. Edytowane 3 Października 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 definitywny zgon, na pająka nawet nie działa, nie kręci wentylem na grafice, tylko diody pali, 88 i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 (edytowane) no cóż .................. bywa. W pudło i na serwis. Edytowane 3 Października 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Szukam zastępstwa (Bloodrage wygląda ok, może EVGA LE), nowa jak przyjdzie (mam nadzieję!) idzie na sprzedaż, nie chce więcej Gigabyte, zraziłem się... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Bloodragee dobre mobo, możesz spróbować Asusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 (edytowane) Bloodragee dobre mobo, możesz spróbować Asusa. kurna ... sam zostanę z GB :) Asus potrafi zrobić stabilne bclk=220? Edytowane 3 Października 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Potrafi, ale jest to ból ogólnie. GB x58 są bardzo dobre. Pomimo tego, że preferuję płyty na A, to jednak Gigabyte'om x58 nie można nic zarzucić. Moim zdaniem GB pod X58 są lepsze od Asusów. Fajniutkie jest Eclipse PLUS ale to dość drogie cholerstwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 (edytowane) Ciekawi mnie seria "A", króra niedługo wyjdzie. Podobno wall 222 nie będzie istniał. Moja bootuje na 225 ale niestety win nie załaduje się. Edytowane 3 Października 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 (edytowane) no i gigabyte kopnął w kalendarz na 99%, wyświetla złowrogie 88 na post i tyle, podmiana procka, przekładanie pamięci, wyjęcie baterii, drugiej grafiki, odpinanie kabli itp. nic nie daje, tylko czerwona dioda od napięcia SB się świeci i tyle, także chyba kupa :( Mialem podobnie, po 2 dniach jej sie odwidzialo :) Wez odlacz od plyty wszystko i niech sobie polezy tak do jutra przez noc. Zworke na clr cmos ustaw. Edytowane 3 Października 2009 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 (edytowane) nic jej nie pomaga, kręci boxowym wentylem na procku, ale nie kręci np. wentylem na grafie, zawsze 88, płyta martwa :( Na jaką polecacie wymienić płytę w rozsądnej cenie, dodam, że R2E nie wchodzi w grę bo mi do obudowy nie wejdzie bo to EATX... Edytowane 4 Października 2009 przez wozaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...