jacool Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2009 (edytowane) Jak dla mnie to mało istotne. jak będzie spełniała moje oczekiwania to nazwa nie ma znaczenia i może się nazywać nawet UD15 :) Edytowane 6 Listopada 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 Kumpel kupil taka plyte, ale długo strasznie sie uruchamia. Test ramu? Jak to wylaczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 nie ma testu ramu. Flash najnowszego biosu powinien pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 (edytowane) Bios f9h - gosc ma zapodany. Edytowane 8 Listopada 2009 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 (edytowane) Start niestety chwilę trwa. ile sekund do momentu pojawienia się FF? Edytowane 8 Listopada 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 Coż, nie ma się co dziwić, GB zdecydowanie najdłużej startuje, ale działa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 w ostatnich wersjach testowych biosu jest takie coś, że na początku kilka razy pojawia się C1. To wydłuża trochę start. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lockin Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 (edytowane) Nowe wersje EXTREME 2 (USB 3.0/SATA 6GB) PS: Było już wcześniej... Edytowane 13 Listopada 2009 przez lockin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Było, i nieprawda :) Będzie UD7, jakbyś ten wątek poczytał to byś wiedział :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 (edytowane) nowe biosy testowe (source: Tweaktown): GA-EX58-Extreme - f9k, f9l GA-EX58-UD5 - F9h EX58A-UD7 - oficjalnie na stronie GB Edytowane 19 Listopada 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dutch Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 (edytowane) Koledzy, kręcę I920 na gigulcu GA-EX58-UD5 w związku z tym mam do Was kilka pytań o napięcia. W biosie ustawiłem tak: Advanced CPU Features: CPU Clock Ratio ................................ [20x] Intel® Turbo Boost Tech .................. [Disabled] CPU Cores Enabled ............................ [All] CPU Multi Threading .......................... [Enabled] CPU Enhanced Halt (C1E) ................... [Disabled] C3/C6/C7 State Support .................... [Disabled] CPU Thermal Monitor ......................... [Disabled] CPU EIST Function ............................ [Disabled] Virtualization Technology ................... [Disabled] Bi-Directional PROCHOT ..................... [Disabled] Uncore & QPI Features: QPI Link Speed .............................. x36 Uncore Frequency .......................... Auto Isonchronous Frequency ..................[Enabled] Standard Clock Control: Base Clock (BCLK) Control ................ [Enabled] BCLK Frequency (MHz) .....................[200] PCI Express Frequency (MHz) ........... [100] C.I.A.2 [Disabled] Advanced Clock Control: CPU Clock Drive ..............................[700mV] PCI Express Clock Drive ................... [700mV] CPU Clock Skew ............................. [0ps] IOH Clock Skew ............................. [0ps] Advanced DRAM Features: Performance Enhance ...................... [Turbo] System Memory Multiplier (SPD) ........ [AUTO] DRAM Timing Selectable (SPD) .......... [AUTO] Memory Frequency -ustawiłem tak (3x2GB) Channel A Channel A Timing Settings: ##Channel A Standard Timing Control## CAS Latency Time ...................... 8 [9] tRCD .......................................8 [9] tRP .........................................8 [9] tRAS .......................................27 [24] Advanced Voltage Control: CPU Load Line Calibration ................. Enabled] CPU Vcore ...............................1.3 - QPI/VTT Voltage 1.150v ...........- tu ustawiłem 1,46 i testuje stabilność - ile można bezpiecznie ustawić? CPU PLL 1.800v .......................1.8 [AUTO] MCH/ICH PCIE 1.500v ...........................1.5 [AUTO] QPI PLL 1.100v .......................1.1 [AUTO] IOH Core 1.100v .....................1.1 [AUTO] ICH I/O 1.500v .......................1.5 [AUTO] ICH Core 1.1v ........................1.1 [AUTO] DRAM DRAM Voltage 1.500v ..............1,64 DRAM Termination 0.750v [AUTO] Ch-A Data VRef. 0.750v [AUTO] Ch-B Data VRef. 0.750v [AUTO] Ch-C Data VRef. 0.750v [AUTO] Ch-A Address VRef. 0.750v [AUTO] Ch-B Address VRef. 0.750v [AUTO] Ch-C Address VRef. 0.750v [AUTO] Przy takich ustawieniach mam temp. 32 st. w idle i 65 jak zapuszczę 4x orthosa na 30 min. Bazowałem na tym poradniku: http://www.tweaktown.com/news/10827/gigaby...4ghz/index.html Dlaczego jak włączę CPU-Z - to mi wyświetla Core Speed 2400 a dopiero jak odpalam orthosa to sie zmienia na 4000? Edytowane 23 Listopada 2009 przez Dutch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 (edytowane) CPU Enhanced Halt (C1E) ................... [Disabled] - możesz właczyć jak ustabilizujesz CPU EIST Function ............................ [Disabled] - j/w Uncore Frequency .......................... x16 System Memory Multiplier (SPD) ........ [x8] CPU Clock Drive ..............................[800mV] PCI Express Clock Drive ................... [900mV] CPU Vcore ...............................1.3 QPI/VTT Voltage 1.150v ...........~1.26-1.3V CPU PLL 1.800v .......................1.8 [1.8] PCIE 1.500v ...........................1.5 [AUTO] QPI PLL 1.100v .......................1.1 [AUTO] IOH Core 1.100v .....................1.1 [AUTO] - ustaw manualnie najniższe stabilne - nie auto. ICH I/O 1.500v .......................1.5 [AUTO] ICH Core 1.1v ........................1.1 [AUTO] bios f9i do UD5 Edytowane 23 Listopada 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dutch Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 (edytowane) Dzięki za linka do biosu. Zaraz zapodam i dam znać jak chodzi. :wink: Niestety...żadna z rad kolegi nic nie daje. Nastepuje freez i restart. Jeżeli tylko ustawię QPI/Vtt -1,46 V - wszystko chodzi super, każda niższa wartość powoduje freez albo restart. Edytowane 23 Listopada 2009 przez Dutch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 Spróbuj podbić CPU PLL do ~1.88v, na Asusach na przykład to pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dutch Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 Spróbuj podbić CPU PLL do ~1.88v, na Asusach na przykład to pomaga. Dzięki wszystkim za rady! :wink: Zrobiłem tak jak radziliście czyli: CPU Vcore ...............................1.3 QPI/VTT Voltage........... ...........1.3V CPU PLL..................................1.88v QPI PLL 1.100v .......................1,200 ICH Core 1.1v ........................1.200 Wszystko śmiga - poniżej screen (testowałem 40 min.) Spróbuje obniżyć napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 spróbuj - są za wysokie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dutch Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 spróbuj - są za wysokie. Narazie walczę i muszę powiedzieć że jest ciężko. Następują zwisy. Próbowałem ustawień poniżej ale są jakieś błędy. CPU Vcore ...............................1.297 QPI/VTT Voltage........... ...........1.260 CPU PLL..................................1.88v QPI PLL 1.100v .......................1,200 ICH Core 1.1v ........................1.200 IOH Core - .............................1.100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 (edytowane) ICH zostaw na def - nie ma potrzeby podnosić. U mnie nawet 1.5 obniżyłem do 1.35V i stabilne. Może jednak VTT jest kluczowe - spróbuj VTT=1.3 i obniżyć pozostałe. IOH core = 1.2V - też może niższe wystarczeć. Trzeba testować. Edytowane 25 Listopada 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dutch Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 (edytowane) ICH zostaw na def - nie ma potrzeby podnosić. U mnie nawet 1.5 obniżyłem do 1.35V i stabilne. Może jednak VTT jest kluczowe - spróbuj VTT=1.3 i obniżyć pozostałe. IOH core = 1.2V - też może niższe wystarczeć. Trzeba testować. No więc trochę dziś potestowałem i stabilnie jest na: - niestety po kilku godzinach właśnie nastąpił freez : CPU Vcore ...............................1.300 QPI/VTT Voltage........... ...........1.300 CPU PLL..................................1.880v QPI PLL 1.100v .......................1,100 ICH Core 1.1v ........................1.100 IOH Core - .............................1.100 Edytowane 27 Listopada 2009 przez Dutch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 (edytowane) Podnieś: IOH Core - 1.14-1.16 PLL raczej nie ma sensu podnosić. U mnie brak reakcji na zmianę. Edytowane 27 Listopada 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dutch Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 (edytowane) Podnieś: IOH Core - 1.14-1.16 PLL raczej nie ma sensu podnosić. U mnie brak reakcji na zmianę. Dzieki za radę! Niestety musiałem podnieść także reszte napięc: CPU Vcore ...............................1.325 QPI/VTT Voltage........... ...........1.32 CPU PLL..................................1.880v QPI PLL 1.100v .......................1,200 ICH Core 1.1v ........................1.100 IOH Core - .............................1.140 Dram.......................................1.640 Na tych ustawieniach orthos chodzi stabilnie 3 godzinę. Spróbuję dać Auto w opcjach ICH/IOH i zobaczę czy będzie ok. w tym temacie koles ma podobny problem: http://www.overclockingwiki.org/forums/sho...e-i7-920/page28 i radzą by: "1.375v - 1.4v for vcore and 1.315v to 1.4v for qpi/vtt" Edytowane 27 Listopada 2009 przez Dutch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dutch Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 Jednak wszystko zależy od Cpu Vcore i QPI/Vtt. Ustawiłem: CPU Vcore ...............................1.325 QPI/VTT Voltage........... ...........1.32 CPU PLL..................................1.880v QPI PLL 1.100v .......................Auto ICH Core 1.1v ........................Auto IOH Core - .............................Auto Dram.......................................1.640 i 4 godziny orthosa i śmiga bez problemów: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 W ET możesz zobaczyć ile ustawia na AUTO dla: QPI PLL 1.100v .......................Auto ICH Core 1.1v ........................Auto IOH Core - .............................Auto sprawdź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 (edytowane) X58A-Ud7 już dostępna w naszych sklepach. Szybo do nas trafiła :) Cena całkiem niezła. Edytowane 2 Grudnia 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 Gdzie ? Bo nie znalazlem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 (edytowane) np. http://www.arest.pl/shop/index.php?inc=pro...10&katid=60 http://www.ps.com.pl/module/sklep/ga/12/gb/1572 komputronik i inne. Zamówiłem Edytowane 3 Grudnia 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 Lux. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 chyba na ten czas bez sensu kupować płyte ze względu na usb3.0 i sata3, brak urządzeń obsługujących a przepustowość poprzedników wystarczająca, no może nie dla dysków przenośnych usb, ale w tym wypadku i tak lepsze kieszenie na external sata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 (edytowane) Ja akurat lubie nowocsci jak sata 3.0 usb 3.0 i sie zastanawiam bardzo nad wymiana foxa na ta plytke. Jacek potestuje i sie zobaczy :) Edytowane 3 Grudnia 2009 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2009 (edytowane) chyba na ten czas bez sensu kupować płyte ze względu na usb3.0 i sata3, brak urządzeń obsługujących a przepustowość poprzedników wystarczająca, no może nie dla dysków przenośnych usb, ale w tym wypadku i tak lepsze kieszenie na external sataTo akurat miły dodatek - jak dla mnie. Przetestuję i zdam relację. Jak wszystko dobrze pójdzie to jutro będzie u mnie. Edytowane 3 Grudnia 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...