Maniakalny Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2011 GB X58 OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2011 WOW! sekcja zasilania Volterra? czy mi się zdaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seku Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2011 próbował ktoś bios w wersji z GA-X58A-UD7 (2.0) - FD5 -AHCI error nie koniecznie do UD7 bo pojawiły się tez do innych modeli. o co chodzi z tym AHCI error Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2011 nie próbowałem bo zobaczyłem, że są problemy z AHCI. FD3 działa perfekcyjnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seku Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2011 od kilku dni jest już na oficjalnej stronie bios beta FD8 do rev.2.0 jedyna zmiana jaką zauważyłem to taka opcja i jeszcze nie wiem co to daje chyba że będzie rozpoznawało dyski powyżej 1TB :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2011 Bootowanie dla dysków powyżej 2.2TB. masz anpisane w okienku z prawej strony :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seku Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2011 (edytowane) Bootowanie dla dysków powyżej 2.2TB. masz anpisane w okienku z prawej strony :) widzę :-) czyli można powiedzieć opcja póki co niewykorzystywana u mnie wpierw kupie SSD jak większego HDD bo mój 1TB i tak w ponad70% jest pusty :-) Edytowane 19 Marca 2011 przez seku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2011 jestem posiadaczem x58 usb3 i jaki doradzacie najlepszy bios? ogolnie smiga na f2 bclk 185 x 21 , pamieci 1850 bez problemu jak narazie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2011 możesz spróbować F3. Najnowszy. Ale skoro wszystko piknie działa to może nie ruszać :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2011 jak narazie nie mam na czym testowac nowy chieftec 750 80 bronze padl po tygodniu i zamontowalem moj poczciwy tagan 530 co chodzil u mnie 6 lat ironia ale coz :D jak mialem ustawione bclk 185 x 21 i zmienilem napiecie vcore na 1,325 zaladowal mi sie win a po min komputer sie zresetowal i juz nie wstal a po chwili padl zasilacz i zalamka. posiadam corsair h70 i przy granicy 4 ghz dochodzi mi do 70c i nie mam jak podgonic moich corsair dominator gt 1866 na jakas poczciwa granice dla tego pobawilem sie vcore ale jakos nie siadlo i powoli sie zastanawiam czy nie spalilem kupnem tej usb3 a mozna bylo jakas ud kupic hm... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2011 (edytowane) ile mozna z v58 usb3 uzyskac blck ? i7 950 3,06@3,86 corsair hydro h70 x58 usb3 corsair dominator gt 1866 Edytowane 16 Kwietnia 2011 przez patryk1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2011 bclk w prawdzie zależy od procesora ,ale porównując to mobo z evga cl albo dfi ut ,to różnica jednak jest zauważalna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2011 ile mozna z v58 usb3 uzyskac blck ? 190-200 nie powinno być problemu. Zależy od sztuki jaka ci się trafiła. procesor nie będzie tutaj ograniczeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 190-200 nie powinno być problemu. Zależy od sztuki jaka ci się trafiła. procesor nie będzie tutaj ograniczeniem. na stadardowych ustawieniach x58 usb3 sie laduje za pierwszym razem a jak podkrece wszystko zaczyna sie podwojnie botownie a czasem iwecej czy bios f3 zniweluje to dodatkowe botowanie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seku Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zauważyłem że ostatnio pojawiły się nowe sterowniki do Intel® Rapid Storage Technology 10.5.0.1027 WHQL i nowy ROM Intel Rapid Storage Technology ROM 10.5.0.1034 sterowniki wgrałem ale ROMU po rozpakowaniu paczki nie bardzo wiem co z tym zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2011 (edytowane) ROM to jest część biosu - jego moduł. Nie da się tego łatwo podmienić. Edytowane 1 Lipca 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seku Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2011 wiem że nie jest łatwo ale pewnie się da i pytanie czy ma to sens ? zyskam coś ? w sumie do ICH10R mam tylko podpięte 2x DVD więc chyba gra nie warta świeczki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2011 Nie ma to sensu. UD7 v2 na biosie FD jest stabilna jak skała. Na wcześniejszych biosach miałem trochę problemu z SSD Corsair. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 (edytowane) posiadam x-58 usb 3 i jak narazie najwyższe stabilne taktowanie bclk 180 przy napięciu 1,88 cpu pll i 1,200 ich core bios f2 czy można coś jeszcze z tego wycisnąć ? czy ewentualnie można podniec cpu pll na wartość 1,9 + i ich core na 1,3 ? Edytowane 10 Września 2011 przez patryk1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 (edytowane) To masz stary bios jak świat :) Wgraj f5c i potestuj. Jest tutaj. Podniesienie PLL nic tutaj nie da. 1.3V dla IOH to sporo. Podniesienie IOH CORE nie zawsze musi przynosić efekty w postaci wyższego BCLk a czasami wręcz przeciwnie. edit: miało byc IOH Edytowane 10 Września 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 (edytowane) To masz stary bios jak świat :) Wgraj f5c i potestuj. Jest tutaj. podniesienie PLL nic tutaj nie da. 1.3V dla ICH to sporo. Podniesienie IOH CORE nie zawsze musi przynosić efekty w postaci wyższego BCLk a czasami wręcz przeciwnie. podniosłem Qpi/vtt nawet na 1,4 v i za cholere nie utrzyma mi stabilnie bclk na 185 a co do ich core to podnioslem z 1,1 na 1,2 a kiedyś miałem takie zdarzenie że padła mi pompka od chłodzenia i nie zauważyłem rozgrzało mi to proca 3 razy do przeszło 100 c zresetowało mi windowsa 3 razy ale jak do tej pory nie ma złych objawów. A wracając do oc to co mogę jeszcze podnieść żeby dobić przynajmniej bclk do 190 ? i jeszcze jedno w jaki sposób wgrywa się nowy bios do płyty głównej przy zachowaniu starego ? kiedyś wgrywałem bios do płyty głównej ale już nie pamiętam jak to sie robioło Edytowane 10 Września 2011 przez patryk1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 Napięcie ICh zostaw w spokoju. Ewentulanie możesz poeksperymentować z IOH w zakresie do 1.2V. Bios nagrywasz na pena i z poziomu biosu uruchamaisz Q-FALSH. Wskazujesz plik z pena. Później LOAD OPTIMIZED DEFAULTS i możesz wprowadzać nowe ustawienia. Zbyt wiele nie oczekuj od tej płyty. jest całkiem możliwe, że wższego BCLK nie osiągnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2011 Napięcie ICh zostaw w spokoju. Ewentulanie możesz poeksperymentować z IOH w zakresie do 1.2V. Bios nagrywasz na pena i z poziomu biosu uruchamaisz Q-FALSH. Wskazujesz plik z pena. Później LOAD OPTIMIZED DEFAULTS i możesz wprowadzać nowe ustawienia. Zbyt wiele nie oczekuj od tej płyty. jest całkiem możliwe, że wższego BCLK nie osiągnie. gigabyte x58 usb3 (bios f3c) napięcie vtt 1,315 pll 1,88 ioh 1,140 core 1,36 bclk 180 na 185 komp nie wstaje co można jeszcze podnieść żeby można było ruszyć jeszcze to bclk ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krudki Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2011 U mnie na EX58-UD5 mam 191x21 i jedyne napięcia jakie mam podniesione, to Vcore 1.325 i Vdimm 1.54 reszta jest na normal (nawet LLC disabled) i działa. Mam jednak jeden problem nie działa mi C1E, EIST, C3/C6/C7 mimo, że są enabled. Miał ktoś podobny problem, że nie mógł przeskakiwać w tryb eko ;) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2011 (edytowane) Jak masz Vcore ustawiona manualnie to nie będzie spadków napiecia w idle. Ustaw Vcore na NORMAL i użyj offsetu - DVID. Edytowane 24 Września 2011 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luqasss Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 Powiedzcie mi jak wgrywaliście bios wyżej niż FD1 do X58A-UD7 rev.2 . Wyższe numerki zajmują ok 2mb przez co wyskakuje przy Q-flash "incorrect size" error . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 Obawiam się, że tylko poprzez @bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seku Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam od kilku tyg. jest problem tj. tylko podczas grania głównie w League of Legends w nieoczekiwanym momencie obraz gaśnie i komp się zawiesza i ze słuchawek dźwięk piszczy/bzyczy itp. w dzienniku zdarzeń mam błąd krytyczny Kernel-Power System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Przyczyną tego błędu może być fakt, że system przestał odpowiadać, uległ awarii lub nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania. robiłem test Prime95 2h. temp. nie przekraczały 55-60c. wszystko działa jak trzeba nic się nie wiesza obstawiam że grafika chyba padła albo pada. czyżby zasilacz ? bo mocy to mu chyba nie brakuje 1kw. Tagan config. jak z syg. nic nie podkręcone. stery do grafiki instalowałem najnowsze 301.42 jak i oryginalne z płytki 266.66 i nadal to samo w nieoczekiwanych momentach zawieszenie i trzeba resetem bo nic nie reaguje dodam że problem zaczął się pojawiać jak przeinstalowałem system na SSD jakieś 2miesiące temu wcześniej miałem system prawie 2lata na HDD WD konfiguracja ta sama i nigdy nic się nie działo nawet po 12h. grania ale to chyba nie ma znaczenia ? z góry dziękuje za odp. jeśli toś miał podobny problem i go rozwiązał Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez seku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seku Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 Witam wiem ze post pod postem ale mam pytanie w innej sprawie stałem się posiadaczem Crucial M4 128GB wersja slim 7mm juz czytałem dużo na temat tego że kontrolery Marvela 6G nie są za dobre i są blokowane przez szynę PCIe 1x moje pytanie jest takie jak ustawić w biosie parametry kontrolera Marvell GSATA3 RAID MODE CONTROL -Bypass -Fw mode -Auto SATA 3 Firmware Selection -Onchip -Auto -Force Marvell 88SE9128 SATA 6Gbs Controller Marvell Driver 1.2.0.1032 Marvell Firmware 2.2.0.1125b ustawienia w BIOS wszystko na AUTO a tu -X58 (ICH10R) AHCI (11.7.0.1013) uzywa ktoś SSD 6G na podobnym sprzecie ? który kontroler wybrać i na którym zainstalowac system ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2013 (edytowane) GSATA3 RAID MODE CONTROL: -Bypass: wyłącza raid -Fw mode: włącza raid SATA 3 Firmware Selection - Auto najlepiej na AUTO wtedy firmware może być zaktualziowane do najnowszej wersji. Jeżeli chcesz mieć dysk podłączony do SATA3 to masz tylko kontroler Marvell. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...