Skocz do zawartości
Janekk

Gigabyte X58 - Wszystkie płyty na tym chipsecie

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba Na XS takie sytuacje opisywali, że im nie wykrywało 6GB. Dotyczyło to podkręconych zestawów.

Wyciągnij 2x2, które wykrywa i zostaw tą, której nie wykrywa.

Możesz również każdą z osobna włożyć.

Testuj na def ustawieniach.

EasyTune nadaje się do śmieci. Nie ma opcji TURBO. Po zmianie czegokolwiek i kliknięciu "SET" TURBO przestaje działać.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba Na XS takie sytuacje opisywali, że im nie wykrywało 6GB. Dotyczyło to podkręconych zestawów.

Wyciągnij 2x2, które wykrywa i zostaw tą, której nie wykrywa.

Możesz również każdą z osobna włożyć.

Testuj na def ustawieniach.

EasyTune nadaje się do śmieci. Nie ma opcji TURBO. Po zmianie czegokolwiek i kliknięciu "SET" TURBO przestaje działać.

wlasnie problem w tym ze nie nie podkrecalem, i nieda sie juz nic z tym zrobic?a moze jest tak dlatego ze pamieci tak kupilem jak napisales wyzej czy nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm w tej chwili to juz sam nie wiem :D niby w biosie powinno pokazywac faktyczny stan bo to co windows potem widzi nie ma nic z faktycznym stanem w komputerze... na pewno Triple Channel sa robione specjalnie do tych płyt. niestety nie umiem Ci pomoc :( zapyatj sie moze jeszcze na forum pamieci ram... jesli tutaj uzytkownicy płyt Ci pomoga to bdziesz wiedziec a napisac jeszcze tam nie zaszkodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie problem w tym ze nie nie podkrecalem, i nieda sie juz nic z tym zrobic?a moze jest tak dlatego ze pamieci tak kupilem jak napisales wyzej czy nie ?

Może jedna z kostek jest uwalona?

bios w EXTREME pokazuje obsadzenie banków. Widać wszystkie 3?

Poprzekłądaj w inne banki. Chyba powinno to działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jedna z kostek jest uwalona?

bios w EXTREME pokazuje obsadzenie banków. Widać wszystkie 3?

Poprzekłądaj w inne banki. Chyba powinno to działać.

pokazuje wszystkie, no wlasnie probowalem i lipa :(( a jeszcze takie pytanie jakie napiecie powinny byc ustawione w ddr3 patriot extreme performance 1600 ale ustawilem na 1333 bo z twgo co czytalem to i7 obsluguje max do 133

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi Easy Tune w ogóle nie działa, program wykonuje nieprawidłową operację i tyle :P

pokazuje wszystkie, no wlasnie probowalem i lipa :(( a jeszcze takie pytanie jakie napiecie powinny byc ustawione w ddr3 patriot extreme performance 1600 ale ustawilem na 1333 bo z twgo co czytalem to i7 obsluguje max do 133

ja kupiłem 1866MHz, ale się okazuje z tego co dzisiaj czytałem na XS, że taktowanie UNCORE powinno być najlepiej niższe lub równe niż QPI, więc jeśli UNCORE musi chodzić na 2x tyle co RAM to przy standardzie mamy QPI 2133, UNCORE 2133 i RAM na 1066, czyli jeśli chcemy mieć powiedzmy te 1866 to UNCORE wskakuje wtedy na 3732 co właściwie chyba jest niemożliwedo osiągnięcia... BTW wie ktoś ile max UNCORE może chodzić?

ja mam teraz na procka 3570 to nie problem, problem to ustawienie jednocześnie pamięci na mnożniku 10 czyli 1700MHz, wtedy UNCORE ma 3400, QPI 3060 czyli UNCORE>QPI, dawałem na 1.34v VTT, bsoda załapałem później w linpacku niż na 1.3v, może w tym jest metoda. Ile można max dać na VTT?

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm w tej chwili to juz sam nie wiem :D niby w biosie powinno pokazywac faktyczny stan bo to co windows potem widzi nie ma nic z faktycznym stanem w komputerze... na pewno Triple Channel sa robione specjalnie do tych płyt. niestety nie umiem Ci pomoc :( zapyatj sie moze jeszcze na forum pamieci ram... jesli tutaj uzytkownicy płyt Ci pomoga to bdziesz wiedziec a napisac jeszcze tam nie zaszkodzi :)

czyli tak jak ja zrobilem ze kupilem dwa komplety 2x2gb i wsadzilem z nich 3 kosci to nie jest to samo co triple chanel sprzedawane jako kit ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no rozmieszczenie portów, w szczególności jeśli planujesz SLi to na Asusie jest lepsze jednak ;)

wydaje mi się, że więcej osób na forum ma jednak p6t, tylko tutaj więcej piszemy :P

ja osobiście jak bym SAM kupował płytę pod i7 to kupiłbym właśnie zapewne Asusa (ale generalnie to w ogóle bym się na i7 nie przesiadał bo nie miałbym tyle kasy ;) ), no ale Gigabyte'a wygrałem więc jest. podejrzewam, że wszystkie te płyty póki co są niedopracowane, i pewnie jeszcze wiele czasu minie zanim doczekamy się porządnych biosów itp.

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze sie poprostu spalic procesor.

a powiedz mi taka rzecz, jak sa 3 sloty pod triple chanel i sa wsadzone te kosci co pisalem to moze byc tak ze tej jednej nie wykryje i pokaze tylko 4gb ? bo ja juz sam niewiem, i jakie pamieci w triple channel bys polecal ?

w tej sytyacji co wyzej tez podalem to moze byc tez tak ze jeden slot walniety moze byc (tfu tfu) czy raczej ze to nie sa pamieci do triple ?

Edytowane przez kicek23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam teraz na procka 3570 to nie problem, problem to ustawienie jednocześnie pamięci na mnożniku 10 czyli 1700MHz, wtedy UNCORE ma 3400, QPI 3060 czyli UNCORE>QPI, dawałem na 1.34v VTT, bsoda załapałem później w linpacku niż na 1.3v, może w tym jest metoda. Ile można max dać na VTT?

Max VTT zalecane przez INTELA to 1.35V.

Mam kiepską ramkę więc mnożnika x10 nawet nie testowałem. natomiast x8 daje radę.

To ile ci się udało wycisnąć z tych REAPERÓW?

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no x8 to nie problem, w ogóle podkręcanie samego proca to nie problem, problem jest z utrzymaniem pamięci jako tako wysoko, więc wtedy z UNCORE. max 1700 działało, ale to tak, że myk i nagle reset/bsod cokolwiek, nie wiem. dawałem chyba nawet 1.4v na vtt bo gdzieniegdzie piszą że max można dać 1.4v, gdzie indziej, że nawet 1.5v w co nie chce mi się wierzyć, ale nie testowałem bo czekam na zapinkę do DTEKa i wtedy potestuję...

w ogóle czemu w recenzjach piszą, że jedyne mnożniki pamięci przy 920 to x6 i x8?? to skąd w biosie x10 i x12 nawet?

i jeszcze jak dzisiaj sprawdzałem to przy mnożniku x8 i x10 przy odpalaniu kompa miałem zawsze podwójny start, rozumiem że coś w biosie bym zmieniał akurat, ale jednak...

czytałem, że te płyty z S3 się nie podnoszą, sprawdziłem dzisiaj u siebie raz i rzeczywiście, trza kompa wyłączyć i włączyć ponownie, inaczej się nie podniesie...

ogólnie totalna kicha z tymi biosami narazie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też nie rozumiem tego. QPI intel zaleca max 1.35 a produkowane są pamięci np. 2000 dedykowane dla i7, które dla osiągniącia tych parametrów potrzebują QPI na poziomi 1.5V.

O co tutaj chodzi?

GB w poradniku OC dla i7 920@4GHz zaleca ustawienie QPI/VTT na 1.515 !!!!!!!!!!!! :blink: :blink: :blink:

http://lakesidepc.com/Core.i7.920.oc.4G.2008.12.12_ENG.pdf

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też nie rozumiem tego. QPI intel zaleca max 1.35 a produkowane są pamięci np. 2000 dedykowane dla i7, które dla osiągniącia tych parametrów potrzebują QPI na poziomi 1.5V.

O co tutaj chodzi?

GB w poradniku OC dla i7 920@4GHz zaleca ustawienie QPI/VTT na 1.515 !!!!!!!!!!!! :blink: :blink: :blink:

http://lakesidepc.com/Core.i7.920.oc.4G.2008.12.12_ENG.pdf

tak sobie teraz pomyślałem, że mogę przecież mnożnik na procu dać w dół, a BCLK podwyższyć i na mnożniku x8 więcej na memkach osiągnąć, wtedy QPI powinno być co najmniej równe z UNCORE, może to coś da...

E tam, tutaj pamięci memtestem testuje, tyle to i ja nie mam błędów, a windzie cokolwiek może się wydarzyć :P

EDIT

No właśnie zmieniłem, wyłączyłem TURBO w biosie, mam x20 max co daje mi przy BCLK 180 równe 3600 na procu 8x180=1440 na memkach, QPI na 3240 i UNCORE na 2880, może to coś da...

EDIT2

powyższe ustawienia powodują BSODA ze wskazaniem na procesor podczas obciążenia, dziwne zważywszy na to że jest to 3600, a przy TURBO 21x170 ma 3570, czyżby 30MHz robiło różnicę, czy wina płyty, obstawiam to drugie :P

zbadane na własnej skórze, wróciłem do F4 oficjalnego, komp wstaje z S3 migusiem, na F5d jak pisałem wcześniej się nie podnosił w ogóle... Z tego co czytałem na XS to chyba wszystkie F5 tak mają, poza tym mają jeszcze problemy z podwójnym startem :P F4 podobno nie, zaraz sprawdzę...

no to jeśli mają tak te biosy poprawiać, to może żeby lepiej już nic nie robili :D

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

Wrzuciłbym znowu f4j ale boję się, że znowu RAID0 mi się rozjedzie.

pewnie niedługo będzie nowy bios bo do ud5 już jest 5e.

Napisz jak z tymi pamieciami bo ja cały czas zastanawiam się czy kupić tańsze 1600 czy pchać się w 1866 lub nawet 2000.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już ci piszę, moim zdaniem nie warto, bo przy 4GHz i tak na mnożniku x8 robisz te 1600MHz...

no chyba, że ja czegoś nie umiem zrobić, myślałem jeszcze, że może na 2T przejść ale to jutro sprawdzę może, czekam na zapinkę na dteka to mocniej wszystko się postaram pocisnąć...

ta płyta to zagadka, a raczej jej biosy, co chwilę jak już myślę, że coś wiem to zaraz moja teoria legnie w gruzach

AHA, bios f4 oficjalny nie ma problemów z podwójnym startem, sprawdzalem.

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie zmień na 2T. Ramy wyżej polecą.

OCZ mi się kończy na BCLK=176, x8, 1T. Po zmianie na 2T idzie dalej.

...................

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:  Fajny wątek. Dwóch gości sobie gada.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmieniłem właśnie na 2T mam 1700, nie chcę testować narazie stabilności bo wyjdzie zapewne kupa i nie będę mógł spać ;)

EDIT

podkusiło mnie i tak, więc przy powyższych ustawieniach i QPI na 1.3v BSOD po 10sek linpacka, przy 1.36v 2min ok i temperatura 95 stopni, dlatego przerwałem, wygląda na to że napięcie QPI nie bez powodu dają na >1.4v, to chyba najważniejsze napięcie przy kręceniu RAMu...

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:  Fajny wątek. Dwóch gości sobie gada.

moze i tylko dwóch gosci sobie gada :D ale ilu ludzi korzysta z Waszych Rad :D :D :D

poza tym co jakis czas ktos wrtąci swoje 2 gr. :D moze zbedne ale zawsze ktos stara sie cos jeszcze dodac :D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi