Zulusman Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 (edytowane) Mial ktos jakies problemy z raidem przy przechodzeniu na nowa platforme ? trzeba raidy na nowo robic, trzeba sys na nowo instalowac ? :) @Lanc dzieki z alinka. doskonale wyczerpuje temat :) Edytowane 3 Marca 2009 przez Zulusman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 Żadnegio problemu z przeniesieniem RAID 0. Przenosiłem z x48. Ja póki co zrezygnowałem z instalowania RAID 0 z uwagi na to, że instaluję biosy beta. Już miałem sytuację, że bios mi rozwalił RAIDa. Zrób backup. Dla bezpieczeństwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 (edytowane) mam 2 raidy 0 :D 2x32 SSD - system i 2x320 na dane (i stara viste x64 tam mam) nie ma jakiegos toola pod dosa albo czegos podobnego ?? nie wystarczy odlaczyc dyski z mobasa na czas robienia updajtu ? Edytowane 3 Marca 2009 przez Zulusman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 (edytowane) nie wystarczy odlaczyc dyski z mobasa na czas robienia updajtu ?Tak zrobiłem. jednak po podłączeniu dysków, restarcie RAID się rozjechał. Stało się to na biosie F6b. Edytowane 3 Marca 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 mam 2 raidy 0 :D 2x32 SSD - system i 2x320 na dane (i stara viste x64 tam mam) nie ma jakiegos toola pod dosa albo czegos podobnego ?? nie wystarczy odlaczyc dyski z mobasa na czas robienia updajtu ? Nie musisz się martwić, ja korzystałam z tego samego RAIDa począwszy od ICH6R (przez 7, 8, 9 i 10). Niezależnie od mobo. Fakt, że sys kilka razy instalowałem i dyski zmieniałem, ale przegrywałem zawsze z jednego RAIDa na drugiego i zawsze bez problemów. Odpukać - jeszcze ani razu mi się nie posypał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 (edytowane) Wgrałem bios f6d i po restarcie odtwarzanie biosu z kopii zapasowej. To na początek. Później już stabilne. bios bez rewelacji. Edytowane 3 Marca 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Teszcze sobie platforme. Biosik F4 i narazie stabilnie mialem 185 z HT bez loadlina 1.4Vcore z Turbo. Twraz bez HT 200 z turbo mode zapodalem - pare minut juz smiga :) ogolne wrazenia - nie spodziewalem sie ze HT az tak bedzie grzalo procka.... modo deczke dlugo sie postuje :( szczegolnie z rAID`eM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 (edytowane) Ht grzeje procka i zawyża zapotrzebowanie na V. A jak z QPI/VTT? 200x ile i jaki mnożnik dla ramu? Pojawił się bios F6f - po kilku godzinach testów wróciłem do f6d. 200x18(19) i ramy 1600 cl7 na razie nieosiągalne na sensownym QPI/VTT. Edytowane 10 Marca 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 nowe biosy o tyle dobre, że zlikwidowały podwójny start, co mnie niezwykle cieszy, nic mi więcej już nie potrzeba ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Czy nowe biosy w jakis choc delikatny sposob zmienily max BCLK ? stoje na 20x198 i czuje niedosyt. Czy wam tez w przypadku bledu macie BSOD czy wywala blad ? Kazdy progs jakiego do tej pory uzylem tak robi...nie bledy, a BsoD`y :( Uzywam OCCT i Prime95 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 MI na DFI to samo. Blue screeny wala jak burza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 (edytowane) Czy nowe biosy w jakis choc delikatny sposob zmienily max BCLK ? stoje na 20x198 i czuje niedosyt.owszem .... max bclk zmalało. powyżej 200 to już ciężko wskoczyć. BSODy ... a i owszem. Całe tony :) Edytowane 10 Marca 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 ja osobiście nie zauważyłem niczego niepokojącego w biosie f6c, dalej mam bclk 200 i procek na x18 ustawiony i wszystko cacy śmiga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 (edytowane) f6c? już jest f6g :) 200x18 jakie QPI/VTT potrzebujesz do stabilnej pracy? Wreszcie można ustawiać timingi jednocześnie dla wszystkich kanałów. Dla każdego oddzielnie w trybie expert. DRAM TIMING=auto, quick, expert. Edytowane 11 Marca 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Powiem Ci, że wgrałem biosik bo przeczytałem, że likwiduje podwójny start. Gdyby nie to, to pewnie dalej działałbym na f4 bo był ok. Do poprawnego działania mam qpi bodajże na 1.36v a sam procek na 1.3v z włączonym ht. Swoją drogą o ile wyłączenie ht pozwala obniżyć vcore? Może jutro się coś w oc pobawie bo wypadłem z obiegu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Wiecie jakie mialem zajscie ? Podczas startowania systemu, pojawial sie screen z windowsem i zamiast latac pasek, byl freezzzzz i koniec... To samo na 2 roznych systemach - XP i VIsta...o dziwo pomogl ClearCmos. Pozatym ciagle doswiadczam na klawiaturze USB ze nie dziala mi ona pomiedzy zakonczeniem bootowania a uruchomieniem windki....bardzo dziwne to jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avalan Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Właśnie dla tego zaleca się uzywanie klawiatury na PS/2 a nie USB. Nie wszystkie płyty uruchamiają porty USB zaraz po starcie systemu (kwestia BIOSu?), dopiero system sprawdzając uruchamia je. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 (edytowane) ha ha ha ... u mnie jest poprawa. 200x18 i ram 1600 zamiast BSOD-ów mam freezy. Totalny zwis - tylko reset zostaje. Druga sprawa. Nie działa wczytywanie ustawień zapisanych do pliku np. na nośniku USB. Wartości w biosie niby są poprawne po wczytaniu ale system jest niestabilny. Dopiero LOAD DEFAULT załatwia sprawę. Trzeba wszystko ustawiać ręcznie. niech ktoś poda swoje ustawienia dla 200x18. Edytowane 12 Marca 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 po raz kolejny mobo "zachwycilo...." najpierw zwis na ustawieniach OCCT 5,5h stable pozniej brak mozliwosci wejscia do biosu - hang przy full logo screen i nie pomaga CLR CMOS :> wyjscie ? bateryjka mode off on :>>> teraz wolna dygresja na temat platformy: uzywam sobie programiku mediacoder do resizu, nakladania napisikow i codowania seriali, aby moc ogladac je na komorce przy E8400@4.5GHz zajmowalo mi to jakies 10 minut, z tego co pamietam. sprawdzalem jeszcze niedawno E6850@3.1GHz i dawalo to okolo 75 klatek na sekunde. A tu, 3.8GHz, 4rdzenie + HT, DDR3 1560 triple chan i oszalamiajaca ilosc 33 klatek na sekunde !!!! jak mawia baska(czy jak tej blondi) - HELLO !!! HELLLO !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 13 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2009 ha ha ha ... u mnie jest poprawa. 200x18 i ram 1600 zamiast BSOD-ów mam freezy. Totalny zwis - tylko reset zostaje. Druga sprawa. Nie działa wczytywanie ustawień zapisanych do pliku np. na nośniku USB. Wartości w biosie niby są poprawne po wczytaniu ale system jest niestabilny. Dopiero LOAD DEFAULT załatwia sprawę. Trzeba wszystko ustawiać ręcznie. niech ktoś poda swoje ustawienia dla 200x18. ja mam jak mówłem HT włączone, TURBO wyłączone, vcore na 1.3v, qpi na 1.36v, IOH na 1.2v i pamiątki na 1.66v 8-8-8-24 1T 1600 z biosu i wszystko extra lata ;) bsodów nie ma, freezów też nie (chociaż nigdy nic nie wiadomo) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 14 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2009 (edytowane) no OK. Opanowałem 200x18 :) 201 już niestabilne. jakaś choroba. fajnie jest również na 165x21 i ramy 1650. Ramy lepiej chodzą. Qpi=1.36V nowy bios F6H wgrałem, potestowałem. bez rewelacji. Edytowane 14 Marca 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 Mnie udalo sie ustabilizowac 195x21. Moje mobo posysa powyzej 195 :( Nie wiecej nie moge z procka wycsnac, bo mnie nie puszcza radosne qpi - 1.46 Nie chce na 24/7 dac mu wiecej niz to co powyzej. Widzial ktos punkty pomiarowe ? moze moge jeszcze zdziebko dorzucic V na qpi :D Fotos z ET z ustawieniami V - oczywiscie nie sa jeszcze optymalizowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Z wyłączonym HT zejdziesz z QPI do 1.36V i vcore=~1.45V. Zobacz 2 strony wcześniej moje 196x21. DRAM Voltage 1.9V? :blink: Downgrade biosu z F6h nie działa przy użyciu Q-FLASH. Edytowane 16 Marca 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 @jacekcz opanowales juz jak obejsc rozjedzanie RAID`u ? Ja wlasnie rozjechalem sobie 2x320, bo zapomnialem ze q-Flash takie cuda robi... Wgralem sobie F5 - tak dla jaj....okazuje sie ze bios goofno wart - cale OC diabli wzieli, a w promocji 600GB danych polecialo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2009 (edytowane) @jacekcz opanowales juz jak obejsc rozjedzanie RAID`u ? zrezygnowałem na razie z RAID0. Zbyt często wgrywam eksperymentalne wersje biosów. Z RAID0 trzeba odpinać dyski przed flashem. nowy bios F6i Edytowane 20 Marca 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 jest rozwiazanie problemu z RAID0 jest szczegolowo opisane co robic na TT w topicu o flashowaniu za pomoca Q-flasha. TUTAJ fajny poscik o napieciach TERMINATION - OCB narazie nie kminie, ale mozna miec :D Punkty pomiarowe jakby jeszcze ktos szukal :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 (edytowane) uwaga! biosu 6i nie da się wgrać Q-FLASH-em. Pokazuje komunikat "invalid file ...". @BIOS wgrywa go bez problemu. Edytowane 20 Marca 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2009 Qpi jakie napięcie na ramach jakie? ustwa proca na 4ghz i ram na 2000 na cl9 powinno dać radę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2009 (edytowane) Dostępny nowy oficjalny biosik do EXTREME - F6 :D Dostępny również bios testowy f7a Edytowane 4 Kwietnia 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 I na niego wlasnie sie przesiade :D Najbardziej denerwujaca mnie rzecz na EX, to ze co jakis czas reseci mi sie komp, po czym nie moznq wejsc do windowsa bez CLR CMOS... ma ktos cos podbnego ?? Ustabilizowalem sobie juz napiecia dla 4.1GHz Wgram nowego biosa, poteszcez i dam screena :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...