jacool Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 (edytowane) U mnie w końcu karty sieciowe przestały zniakać. Mogę w końcu korzystać z LINUXA. Póki co moja płyta w ogóle nie bootuje przy bclk powyżej 200. Kończy się to odtwarzaniem biosu z kopii zapsowej. Checksum error .... @Zulusman Próbowałeś ustabilizować okolice 4.0GHz z włączonym HT? bios f7b Edytowane 6 Kwietnia 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtremesystems Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 witam czy plyta gigabyte x58 ud5 obsłuży xeona w3520?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajeto75 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 czy plyta gigabyte x58 ud5 obsłuży xeona w3520??na awardfabrik.de wrzucali "skriny" i śmigało razem tempy tez okej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardo Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 (edytowane) hi all zamierzam w tym miesiacu zmienic mobo i wybor padl na Gigabyte GA-EX58-EXTREME Intel X58 czyli ten co wy posiadacie alke mam jedno male pytanie do was czy ta plyta posiada zlacze PCIE-E x1? pytam sie dla pewnosci,bo niechcialbym miec sytuacji w,ktorej nie mialbym do jakiego portu wpiac mojej muzyczne Creativa Soundblaster X-Fi Titanium Fatality Pro czy tam gdzie zaznaczylem na creenie jest ten port? Edytowane 11 Kwietnia 2009 przez bardo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 (edytowane) Tak. Chociaż kartę na PCI-ex1 możesz włożyć do dowolnego slotu PCI-ex - 1, 4, 8, 16 ;) Edytowane 11 Kwietnia 2009 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardo Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 (edytowane) Tak. Chociaż kartę na PCI-ex1 możesz włożyć do dowolnego slotu PCI-ex - 1, 4, 8, 16 ;) rofll nie wiedzialem :) zaraz sprawdze na swojej plycie i wepne te male zlacze od dzwiekowej do innego portu i zobacze czy bedzie dzialac mowisz,ze te male lacze mozna wepnac do jakiego chce sie wejscia PCIE ? :D EDIT: przed chwila odpielem swoja dzwiekowa aby sprawdzic czy to prawda,ze mozna urzadzenie na PCI-E x1 wpiac do dowolnego slotu 16x 8x 4x i co lipa nie ma takiej opcji urzadzenie na zlaczu PCIE-E x1 musi byc w slocie PCIE-x1 i moja mala prosba na przyszlosc do ,,znawcow,, pokroju uzytkownika @zzizzy pomyslcie 5x zanim cos glupiego napiszecie,bo zanizacie poziom forum ponawiam swoje pytanie czy po zakupie tej plyty bede mogl zainstalowac moja karte dzwiekowa? lopatologicznie tak wyglada zlacze dzwiekowej i jeszcze jedno co to jest ? z tego co zauwazylem to musi byc wpiete wlasnie do slotu PCI-E x1 :blink: gdzie ja wtedy zasinstaluje dzwiekowa? Edytowane 11 Kwietnia 2009 przez bardo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Sam mam taka karte X-Fi Titanium i dziala mi na zlaczu Pci-e x16. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 (edytowane) i jeszcze jedno co to jest ? z tego co zauwazylem to musi byc wpiete wlasnie do slotu PCI-E x1 :blink: gdzie ja wtedy zasinstaluje dzwiekowa?To jest żelastwo, które dodatkowo odprowadza ciepło z NB. Obejrzyj dokładnie obrazki płyty. Możesz to zainstalować lub nie. Tak to wygląda u mnie: Edytowane 11 Kwietnia 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardo Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 (edytowane) Sam mam taka karte X-Fi Titanium i dziala mi na zlaczu Pci-e x16. no przeciez probowalem wpiac ja do wolnych slotow i do zadnego nie pasuje a mlotkiem jej nie bede ugniatal w slotach ciekawe jak ja wpieles do tego portu albo ja mam lewe rece albo ty magiczne To jest żelastwo, które dodatkowo odprowadza ciepło z NB. Obejrzyj dokładnie obrazki płyty. Możesz to zainstalować lub nie. no ok to zelastwo dodatkowo bedzie odpowiedzialne za odprowadzenie ciepla naturalne,ze bede chcial je zainstalowac ale jak je zainstalowales na plycie ??? do jakiego slotu je wlozyles przeciez to ma slot dobrze mowie? ??? jezeli do jednego slotu na plycie jakim jest PCIE-x1 to juz nie bede mogl wlozyc dzwiekowej a wybierac miedzy paroma C mniej a dzwiekiem nie mam zamiaru na screenie widac,ze wlozys to dziadostwo do portu PCIE-x1 Edytowane 11 Kwietnia 2009 przez bardo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 (edytowane) do żadnego slotu tego nie wkładasz. To jest przykręcane w okolice NB i tyle. Fakt, że zasłania slot. Edytowane 11 Kwietnia 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bardo Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 lol rzeczywiscie do slotu PCIE-E x16 muzyczna pasuje :D o.k kwestie instalacji muzycznej na przyszlej glownej mam z glowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 lol rzeczywiscie do slotu PCIE-E x16 muzyczna pasuje :D o.k kwestie instalacji muzycznej na przyszlej glownej mam z glowy Może ty 5x pomyśl, zanim coś głupiego napiszesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Testuje tez ktos nowsze biosy z serii 7 ?? :D mam aktualnie 7B i na stocku dziala :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2009 (edytowane) jadę na 7c. Bez rewelacji. Coś przystopowali z produkcją biosów do Extreme. Widzę, że teraz lecą biosy do innych płyt. Trzeba czekać :) Edytowane 22 Kwietnia 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Działa komuś z Was dzielnik x10 ustawiony w biosie?? Bo mi nigdy płyta się nie podnosi wtedy, nie mówiąc już, że doszło do tego, że przy włączeniu TURBO płyta tez się nie podnosi :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2009 (edytowane) x10 - działa poprawnie. Turbo - działa poprawnie. :) Edytowane 24 Kwietnia 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 po przejściu przez "load optimized defaults" płyta ostatecznie zaakceptowała x10, co dało 1850 na memkach przy 9-9-9-28 2T i BCLK 185 czyli prawie tyle co w specyfikacji, co dało od razu BSODA przy większym obicążeniu zostawiam 17x200 i 1600 na memkach, tak jest optymalnie przy napięciu NORMAL TURBO wrzucone w biosie dalej nie podnosi płyty :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 (edytowane) 185 i ramy x10 - zapomnij. Trzeba sporo na QPI/VTT zapodać. przy x10 max bclk=165x21 i ramy 1650 przy sensownym QPI=1.36V - tak aktualnie u mnie chodzi proc. Vcore NORMAL. natomiast u mnie płyta nie wstaje przy bclk powyzej 200. Wyświetla cały czas jakiś kod (nie pamietam) i w kółko restartuje. Reset biosu dopiero przywraca ją do stanu używalności. Edytowane 25 Kwietnia 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Ten bios 7B to porazka jakas.... Pierwszy reboot i od razu JEBOOT Automatyczne przywracanie biosu opisze pokoleii, bo meczyl mnie 3h pozniej mialem zakrecenie totalne - wyswietlacz zwariowal - nakrecilem na komorce - masakra pozniej znow automatyczne przsywracanie biosu nastepnie przy jakimkolwiek uruchomieniu systemu reboocik...tak dla wprawy userowi. proba flashu nowszegio biosu - F4j - sprawdzony - nie zawiodl dotad AMBA automatycznie przywracanie biosu i jade sobie na stockowym biosiku. i mam gdzies Gigaszruut - no moze nie gdzies, bo zakupilem od nich GTX260 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 185 i ramy x10 - zapomnij. Trzeba sporo na QPI/VTT zapodać. przy x10 max bclk=165x21 i ramy 1650 przy sensownym QPI=1.36V - tak aktualnie u mnie chodzi proc. Vcore NORMAL. natomiast u mnie płyta nie wstaje przy bclk powyzej 200. Wyświetla cały czas jakiś kod (nie pamietam) i w kółko restartuje. Reset biosu dopiero przywraca ją do stanu używalności. ja teraz w ramach próby zapodałem BCLK 206 co daje ładne 3.5GHz na procku i ~1650 na memkach przy 8-8-8-24 1T, czy stabilne to nie wiem, ale płyta się podniosła i winda startuje no problem, może masz jakiś egzemplarz kiepski ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 ja teraz w ramach próby zapodałem BCLK 206 co daje ładne 3.5GHz na procku i ~1650 na memkach przy 8-8-8-24 1T, czy stabilne to nie wiem, ale płyta się podniosła i winda startuje no problem, może masz jakiś egzemplarz kiepski ;) raczej nie, ds4 najnowszy bios - i to co powyżej. bsod bsod i jeszcze raz bsod. ciekawe tez bylo zachowanie dyskow w raid - syk jakby sie palily... Gigaszitowy bios wyszedł ten nowy i widze ze nie tylko na ds4-x58. Gigabyte - Brawa!! :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2009 tzn, chodziło o udowodnienie, że płyta jednak startuje z BCLK powyżej 200 :P przy napięciu NORMAL i QPI na 1.36v owszem w LinX był BSOD (ale Prison Break cały obejrzałem :D ), natomiast po podbiciu na oślep napięć do 1.3v i 1.4v QPI, LinX działał dłużej i zaliczyłem po prostu reset bez niczego, wygląda na to, że mój cep lubi vcore NORMAL do okolic 3.4GHz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 (edytowane) bios 7c - porażka. Płyta kompletnie niestabilna przy QPI/VTT powyżej 1.34V. Muszę wgrać coś ze starszych. Edytowane 26 Kwietnia 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
belus Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 ponieważ mam podobny problem więc przyłączę się do tematu. Chodzi o płytę GA-EX58-DS4 Zakupiłem właśnie ww płytkę i do tego pamięć Patriot 3x2 GB. Problem polega na tym że jak włoże pamięci w 3 banki to pokazuje mi tylko 4 gb w Biosie. Problem dotyczy tylko banku A, bo jak przełożę kość do banku B lub C to wtedy już pokazuje 6 GB. Ale chyba nie jest rozwiązanie. Czy to może być uszkodzony cały bank A pamięci? I mam jeszcze jeden dziwny objaw, a mianowicie przy starcie kompa nie wyświetla mi tego początkowego ekranu, tylko od razu pokazuje start systemu. Oczywiście w Biosie jest ustawione żeby pokazywał LOGO przy starcie. Miał ktoś może podobny problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 a powiedz mi taka rzecz, jak sa 3 sloty pod triple chanel i sa wsadzone te kosci co pisalem to moze byc tak ze tej jednej nie wykryje i pokaze tylko 4gb ? bo ja juz sam niewiem, i jakie pamieci w triple channel bys polecal ? w tej sytyacji co wyzej tez podalem to moze byc tez tak ze jeden slot walniety moze byc (tfu tfu) czy raczej ze to nie sa pamieci do triple ? a jakie qpi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
belus Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 dziś miałem chwilę i pobawiłem się tym zestawem. Co do Logo, to po podłączeniu "zwykłego" monitora wszystko jest oki, a ja testowałem to na Samsungu t240HD. Natomiast jeśli chodzi o pamięć to zainstalowałem dziś Vistę 64 bitową i tam widać normalnie 6GB, natomiast w Biosie przy takim podłączeniu pokazuje tylko 4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 dziś miałem chwilę i pobawiłem się tym zestawem. Co do Logo, to po podłączeniu "zwykłego" monitora wszystko jest oki, a ja testowałem to na Samsungu t240HD. Natomiast jeśli chodzi o pamięć to zainstalowałem dziś Vistę 64 bitową i tam widać normalnie 6GB, natomiast w Biosie przy takim podłączeniu pokazuje tylko 4. dziwne a jakie qpi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 (edytowane) Podam Tobie przyklad z autopsji na GB X58 :) Impreza GOOC, mamy malo czasu a tu hyc i problem z ramem. Mielismy 3x1GB Kingstona, w Poscie 2GB pokazuje, a CPU-z widzi 2 kosci... ale lacznie pokazywal 9GB ramu :lol: Wyciągnelem kosci ze slotow, przetarlem styki wsadzilem na chybil trafil (kolejnosc) w sloty i dzialalo juz normalnie. Takze pokombinuj z roznym ustawieniem w slotach. Edytowane 9 Maja 2009 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2009 Podam Tobie przyklad z autopsji na GB X58 :) Impreza GOOC, mamy malo czasu a tu hyc i problem z ramem. Mielismy 3x1GB Kingstona, w Poscie 2GB pokazuje, a CPU-z widzi 2 kosci... ale lacznie pokazuwal 9GB ramu :lol: Wyciągnelem kosci ze slotow, przetarlem styki wsadzilem na chybil trafil (kolejnosc) w sloty i dzialalo juz normalnie. Takze pokombinuj z roznym ustawieniem w slotach. Tak tez może być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Wyszedł oficjalny bios do EXTREME - F7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...