Skocz do zawartości
wizir

Zestaw Do 3000zl

Rekomendowane odpowiedzi

czesc, wstepny zestaw jest nastepujacy

[sATA2] Dysk Samsung 640GB 7200 16MB HD642JJ

A-Data VITESTA 2x2GB Extreme Edition DDR2 1066+ MHz

[PCIE] Karta Radeon HD4850 PowerColor 512MB AX4850 512MD3-H

Nagrywarka DVDR Pioneer DVR-215BK SATA OEM Black

Zasilacz Corsair CMPSU-520HXEU 520W

[iNT][775] Płyta Asus P5Q PRO

[775] Procesor Intel Core 2 Duo E8400 3GHz 6MB BOX

[ATX] Obudowa CM Elite 331

Monitor LCD 22" LG L227WT-PF wide

komputer z zalozenia przeznaczony do pracy, studiow, rozrywki w sensie film, czasami jakas gra.

w planach nie ma byc CF, natomiast lekkie/srednie OC jak najbardziej.

szczegolnie mam pytanie, czy zestaw nie jest na wyrost? ewentualnie jakies tansze zamienniki itp.

i na koniec, pytanie odnosnie monitora, czy lepiej wybrac lg 227 czy np lg w2252 tq-pf?

z gory dzieki za opinie

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw ok , ale jak ma być oc to dokupiłbym pentagrama karakorum + pastę zalman stg1 (lub arctic silver 5)

Zasilacz wymienił na pentagramam cav500 (co prawda brak modularnych kabli ale jakość zbliżona a cena niższa)

Monitor myślę że wystarczy lg w2252 tq-pf

Można by jeszcze wybrać pamięci 800 i w sumie starczyłoby kasy na HD4870

Ewentualnie kupić Sapphire Radeon 4850 Toxic (na pewno będzie mniej wydajny niż 4870 jednak zyskujemy lepszy układ chłodzenia i większe możliwości oc )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast przepłacać za Toxica, lepiej samemu zmienić chłodzenie na Accelero + chłodzenie sekcji zasilania. Wyjdzie taniej i nawet lepiej.

Reszta w porządku, choć też skusiłbym się na Pentagrama CAV 500W.

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się nieco zraziłem do Apollo - mało rzeczy w magazynie i dowożenie trwa bardzo długo.

Polecę za to esc.pl - mimo że strona się trochę wiesza (przynajmniej na starym kompie), ale za to wysyłka szybsza i asortyment bardziej 'rozbudowany'. Tam jest i A-Data EE 2x2GB 800MHz, i Pentagram CAV 500W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zzizzy

podobna sytuacja, czekam na powercolora hd4850 i adaty ee 2x2gb 1066+ blisko drugi tydzien i poczekam conajmniej jeszcze do srody

a apollo.pl wybralem z tego wzgledu, ze maja oddzial u mnie w miescie

@DDR2

mozesz polecic jakies konkretne modele? najlepiej kilka przykladow

dzieki za opinie

pozdrawiam

Edytowane przez wizir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne, bo ja czekałem 8 dni roboczych, zadzwoniłem, powiedziałem, żeby wysłali tylko część rzeczy (faktura pro forma) no i następnego dnia po dokonaniu przelewu już były.

DDR2 - wybierając pomiędzy lepszą kartą graficzną a ramami 1066, zdecydowałbym się na GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zzizzy

zamowilem tam caly zestaw, generalnie wiekszosc czesci jest, jedynie problem jest z grafika i pamieciami.

jesli chodzi o grafike to zostalbym przy hd4850, w apollo.pl na stanie jest gigabyte zamiast powercolora (chyba, ze polecacie innego producenta - w podobnej cenie), wiec problemem sa jeszcze pamieci i tutaj sie zastanawiam nad zamiennikiem dla a-daty ee 2x2gb 1066+

Edytowane przez wizir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast przepłacać za Toxica, lepiej samemu zmienić chłodzenie na Accelero + chłodzenie sekcji zasilania. Wyjdzie taniej i nawet lepiej.

Reszta w porządku, choć też skusiłbym się na Pentagrama CAV 500W.

Power Color 4850 + Accelero S1 rev2 + fander(lub najtańsza 120 w esc) =

449+59+40(15) = 548(524)

Toxic = 539

więc ceny porównywalne a nie trzeba się bawić samemu jeśli ktoś nie chce (nie może , nie wie jak)

Chociaż wersja z samodzielną wymianą chłodzenia też jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi