Skocz do zawartości
wilczek

najwydajniejszy bloczek

Najwydajniejszy bedzie :  

1. 1. Najwydajniejszy bedzie :

• Blok 1
      8
    • Blok 2
      20
    • Blok 3
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Ja stawiam na nr 1- ma największą powierzchnię. (więc czemu miałby być gorszy od nr 2 ?)

Widac jeszcze malo czytales na temat WB i WC w ogole jezeli zadajesz takie pytania.

No coz, w koncu na tym forum malo jest poruszany temat WC oraz wyrobow kolegi Morphlinga :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok ma ktos moze jakies jego dokladniejsze wymiar ??

glównie chodzi mi o wysokosc tych cienkich blaszek i grubosc dna.

Mysle o zrobieniu blaszek grubosci 1 mm i takich samych przerw miedzy nimi. Wysokosci cos okolo 7 mm oraz podstawa 3 mm

te 2 kanaly ktorymi odplywa woda w bloko po 1 cm i 7 mm wysokosci wylot 15 mm

wielkosc tego prostokata gdzie sa blaszki to 3 cm dlugosci i 2 wysokosci. Wlot 15 mm nad samym rdzeniam proca.

Blok 60 mm x 80 mm

Zapinke stanowila by wygieta blaszka (zaczepiona o socket) z dziura w srodku na nagwintowany wlot. Pod blaszka byla by nakretka, ktora jak bym odkrecal do gory to by opierala sie o blaszke i przyciskala blok do proca

jesli macie jakies pomysly co poprawic to bylbym bardzo wdzieczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a bedziesz robił ze srebra tak jak kolega Morphling ?? :P

a co do linka do wymiarów to gdzieś jest na forum poszukaj w trmacie tym co kcom kupić ten bloczek za 320 zł

a jak sie zdecydujesz to rób odrazu kilka sztuk bo bedzie duzo chetnych na taki bloczek :)

(dolicz mnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok ma ktos moze jakies jego dokladniejsze wymiar ??

glównie chodzi mi o wysokosc tych cienkich blaszek i grubosc dna.

Mysle o zrobieniu blaszek grubosci 1 mm i takich samych przerw miedzy nimi. Wysokosci cos okolo 7 mm oraz podstawa 3 mm

te 2 kanaly ktorymi odplywa woda w bloko po 1 cm i 7 mm wysokosci wylot 15 mm 

wielkosc tego prostokata gdzie sa blaszki to 3 cm dlugosci i 2 wysokosci. Wlot 15 mm nad samym rdzeniam proca.

Blok 60 mm x 80 mm

Zapinke stanowila by wygieta blaszka (zaczepiona o socket) z dziura w srodku na nagwintowany wlot. Pod blaszka byla by nakretka, ktora jak bym odkrecal do gory to by opierala sie o blaszke i przyciskala blok do proca 

jesli macie jakies pomysly co poprawic to bylbym bardzo wdzieczny

Trochę ciężkawy bloczek (60x80) jak na mocowanie w ząbkach socketa.

Nie mogę sobie wyobrazić, jak będzie wyglądała ta nakrętka- czy ona byłaby nakręcana na wlot (pod blaszką)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczatkowo myslalem zeby byla wkrecana na wlot bo myslalem ze nie bedzie miejsca. Teraz planuje zrobic go tak jak te stare zapinki od mate (sruba wkrecana b blache przyciskajaca blok)

co do ciezkosci bloku to badziej sie odawiam o grafe na ktora idzie bloczek 60x40 mm :twisted: :| bede musial zamontowac cos co bedzie ja podtrzymywalo bo inaczej mogl by byc problem

zmienilem troche plany co do podstawy, teraz mysle ze w najcienszym miejscy bedzie miala 2 mm a kanaly po 8 mm wysokosci ale nie jestem pewien czy takie rozwiazanie bedzie lepsze

co lepeij zrobic podstawe 2 czy 3 mm ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi