kuba295 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Witam. Mam pytanie jestem nie kumaty i mógłby ktoś mi wyjaśnić jak rozdzielić sygnał internetu na 2 kompy. Posiadam modem SAGEM Fast 800. CO trzeba kupic? co zrobić? Z Góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 (edytowane) 1 . Sposób - Udostępnienie połączenia internetowego w Win XP . Jak to zrobić masz tutaj Do tego komputer z którego będziesz udostępniał net musi mieć drugą kartę sieciową . Kupujesz do tego kabel UTP ( wtyczki założą ci w sklepie ) oraz kartę sieciową . Wkładach kartę do drugiego kompa i podłączasz kabel sieciowy . Ten sposób jest najtańszy - kupujesz tylko 1-2 karty sieciowe i kawałek kabla . Reszta to już sprawa konfiguracji tego na kompach Wadą tego rozwiązania jest to że komputer Host musi być cały czas włączony ( tak długo jak długo chcesz mieć neta na drugim kompie ) . Inny sposób to kupno routera i switcha . Modem podłączasz kablem do routera , konfigurujesz go ( w tym już ci nie pomogę ) , łączysz kolejnym kablem ze switchem , a do switcha podłączasz te 2 kompy . Do tego tak samo dochodzi konfiguracja , jak ustawisz na routerze aby IP było przydzielane przez DHCP to odpada ci konfiguracja kompów , same wykryją parametry sieci . Wadą tego rozwiązania jest koszt- musisz kupić router i switch . Zaletą że kompy nie muszą być aktywne 24 h/ dobę . Edytowane 21 Sierpnia 2008 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szef182 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 (edytowane) Chlopie co ty za herezje wypisujesz, router i switch? Po co? Kupujesz router ADSL-owy (zakladam ze to neostrada), podlaczasz do niego kabel z internetem, do gniazdek Ethernet (badz bezprzewodowo) podlaczasz kompy do routera i pozostaje konfiguracja tegoz urzadzenia, ktora praktycznie ogranicza sie w tych czasach do podania nazwy uzytkownika i hasla, jak skonfigurowac router pod dana usluge i jaki router kupic znajdziesz na forum Edytowane 21 Sierpnia 2008 przez szef182 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
destroy Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Mam Linksys WAG200G, i tylko jeden problem. Podłączyłem skonfigurowałem , pod jednym gniazdkiem telefonicznym mam podpięty telefon(jest tam rozdzielacz), jak miałem Sagema f@st 800 to telefon był przez mikrofiltr podłączony. Teraz aby się połączyć musiałem wyciągnąć mikrofiltr. Tylko mam jeszcze w domu drugi telefon, który jest przez mikrofiltr podłączony. I tak odbierając telefon ten przy routerze sa szumy i nic nie da się zrozumieć. W tym z mikrofiltrem jest OK. Tylko teraz tak jak podłącze mikrofilt do telefonu koło routera no to router sie nie połączy :/ Coś mi się wydaje że źle skonfigurowałem VCPI czy coś takiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Jak Ci się łączy z internetem to na pewno skonfigurowałeś dobrze. Przy każdym telefonie musi być filtr, inaczej będą szumy. Masz gniazdo, tam rozdzielacz na 2 kable i co jak przed kablem do telefonu jest mikrofiltr to się router nie łączy ? Raczej niemożliwe, skoro przedtem z sagem'em nie miałeś problemów to i teraz ich być nie powinno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...