eRazel Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 niedawno dość głośna w necie była afera związana z wypuszczeniem przez nvidie wadliwych kart 8400 i 8600 do laptopów różnych producentów. problem polegał na nadmiernym przegrzewaniu się układów co powodowało i nadal powoduje skrócenie żywotności kart. dell w oficjalnym oświadczeniu podał liste 'zarażonych' modeli. na szczęście nie było na niej inspirona 1520, nie wiem czy to pomyłka czy przypadek. jeden z użytkowników owego della całkiem niedawno skarżył się na przegrzewanie 8600 w jego sprzęcie, przy większym obciążeniu (g3 czy oblivion) następował reboot. teraz sam nie wiem komu mam wierzyć ;) czy 1520 jest faktycznie wolny od tego problemu czy może również jest nim zarażony ? jeśli macie na posiadaniu takiego lapka to napiszcie jak się sprawuje w wymagających grach, czy nie ma żadnych prolemów ;) jestem w kropce, bo miałem już kupowac ten model, aż dowiedziałem się o tej wpadce nvidii. poza tym kupował bym della z niepełną gwarancją i tu obawa jest naprawde wielka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Z grafą jest jak z oc procka- każdy jest inny. Jeden egzemplarz będzie grzał się mocniej, inny słabiej- możesz kupić "wadliwy" model i wszystko będzie w porządku. Do laptopów z wadliwymi kartami, Dell wypuścił poprawki. A to, że nie ma 1520 na liście, może być spowodowane tym, że ma on lepsze chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Mam takiewgo lapka i restarty w sumie nie pamietam czy mialem, moze ze 2-3 razy w zwiazku z temperatura, a niekiedy przy graniu w cod4 dochodzila temp CPU do 80 i czasem wiecej, GPU tak samo. Kupilem podkladke zalmana i jest 10 st przynajmniej mniej. Jaka masz u siebie temp ? Czy dopiero planujesz zakup 1520 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eRazel Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Mam takiewgo lapka i restarty w sumie nie pamietam czy mialem, moze ze 2-3 razy w zwiazku z temperatura, a niekiedy przy graniu w cod4 dochodzila temp CPU do 80 i czasem wiecej, GPU tak samo. Kupilem podkladke zalmana i jest 10 st przynajmniej mniej. Jaka masz u siebie temp ? Czy dopiero planujesz zakup 1520 ? dopiero planuje wydaje mi się być jedynym rozsądnym wyborem w tym przedziale cenowym tylko mankamentem jest 3-miesięczna gwarancja czyli ogromne ryzyko ;) btw ile wymiana 8600gt w lapku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Ja mam gware na 3 latka :) Co do wymiany to nie mam pojecia, moze na stronei della cos bedzie. Na allegro zakup planujesz ? Ja w styczniu dalem 4200, teraz za mniej niz 3500 mozna z moim konfigiem dostac. ps. polecam matryce 1680x1050 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eRazel Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Ja mam gware na 3 latka :) Co do wymiany to nie mam pojecia, moze na stronei della cos bedzie. Na allegro zakup planujesz ? Ja w styczniu dalem 4200, teraz za mniej niz 3500 mozna z moim konfigiem dostac. ps. polecam matryce 1680x1050 :) no ja mam okazje kupić 1520 w takim samym konfigu co ty, tylko ze zwykłą matrycą 1280x800 za 2kpln ;) więc cena jest naprawde extra, zwłaszcza, że komp kupowany normalnie w sklepie, wydaje mi się, że są to jakieś refurby, ale stan idealny, wydaje mi się że nowy ;) tylko jest 3 miechy gwarki, jedyny problem całego interesu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...