Skocz do zawartości
eRazel

Dell Inspiron 1520

Rekomendowane odpowiedzi

niedawno dość głośna w necie była afera związana z wypuszczeniem

przez nvidie wadliwych kart 8400 i 8600 do laptopów różnych producentów.

problem polegał na nadmiernym przegrzewaniu się układów co powodowało i nadal powoduje

skrócenie żywotności kart.

dell w oficjalnym oświadczeniu podał liste 'zarażonych' modeli.

na szczęście nie było na niej inspirona 1520, nie wiem czy to pomyłka czy przypadek.

jeden z użytkowników owego della całkiem niedawno skarżył się na przegrzewanie 8600

w jego sprzęcie, przy większym obciążeniu (g3 czy oblivion) następował reboot.

teraz sam nie wiem komu mam wierzyć ;)

czy 1520 jest faktycznie wolny od tego problemu czy może również jest nim zarażony ?

jeśli macie na posiadaniu takiego lapka to napiszcie jak się sprawuje w wymagających grach, czy nie ma żadnych prolemów ;)

jestem w kropce, bo miałem już kupowac ten model, aż dowiedziałem się o tej wpadce nvidii.

poza tym kupował bym della z niepełną gwarancją i tu obawa jest naprawde wielka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z grafą jest jak z oc procka- każdy jest inny. Jeden egzemplarz będzie grzał się mocniej, inny słabiej- możesz kupić "wadliwy" model i wszystko będzie w porządku. Do laptopów z wadliwymi kartami, Dell wypuścił poprawki. A to, że nie ma 1520 na liście, może być spowodowane tym, że ma on lepsze chłodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takiewgo lapka i restarty w sumie nie pamietam czy mialem, moze ze 2-3 razy w zwiazku z temperatura, a niekiedy przy graniu w cod4 dochodzila temp CPU do 80 i czasem wiecej, GPU tak samo. Kupilem podkladke zalmana i jest 10 st przynajmniej mniej. Jaka masz u siebie temp ? Czy dopiero planujesz zakup 1520 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takiewgo lapka i restarty w sumie nie pamietam czy mialem, moze ze 2-3 razy w zwiazku z temperatura, a niekiedy przy graniu w cod4 dochodzila temp CPU do 80 i czasem wiecej, GPU tak samo. Kupilem podkladke zalmana i jest 10 st przynajmniej mniej. Jaka masz u siebie temp ? Czy dopiero planujesz zakup 1520 ?

dopiero planuje

wydaje mi się być jedynym rozsądnym wyborem w tym przedziale cenowym

tylko mankamentem jest 3-miesięczna gwarancja

czyli ogromne ryzyko ;)

btw ile wymiana 8600gt w lapku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam gware na 3 latka :) Co do wymiany to nie mam pojecia, moze na stronei della cos bedzie.

Na allegro zakup planujesz ? Ja w styczniu dalem 4200, teraz za mniej niz 3500 mozna z moim konfigiem dostac.

ps. polecam matryce 1680x1050 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam gware na 3 latka :) Co do wymiany to nie mam pojecia, moze na stronei della cos bedzie.

Na allegro zakup planujesz ? Ja w styczniu dalem 4200, teraz za mniej niz 3500 mozna z moim konfigiem dostac.

ps. polecam matryce 1680x1050 :)

no ja mam okazje kupić 1520 w takim samym konfigu co ty, tylko ze zwykłą matrycą 1280x800 za 2kpln ;)

więc cena jest naprawde extra, zwłaszcza, że komp kupowany normalnie w sklepie, wydaje mi się, że są to jakieś refurby,

ale stan idealny, wydaje mi się że nowy ;)

tylko jest 3 miechy gwarki, jedyny problem całego interesu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi