Skocz do zawartości
kulas

Komputer Nie Uruchamia Się.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Próbowałem dzisiaj sformatować mojego starego kompa. Podczas instalacji (kopiowanie plików z płyty na dysk) nagle ekran mignal na czerwono i monitor oznajmił, że idzie spać. Cdrom jeszcze przez chwile młócił, ale zaraz tez LCD-kowi pozazdrościł i zastrajkował. Świeciły się już tylko diody power i hdd (zarówno od całego kompa, jak i na kieszeni HDD). No i jeszcze wesoło mrugała diodka od cdromu, ale zarówno on jak i twardziel już nie pracowały. O wyłączeniu z powera nawet mowy nie było - nic się nie działo. Diody jak świeciły tak świeciły. Twardy reset też nic nie zmieniał. Pociągnąłem więc go z wyłącznika zasilacza i włączyłem zasilacz na nowo. Przycisku power dla kompa nawet nie dotknąłem. O dziwo wszystko się zapaliło jak bożonarodzeniowa choinka. Zero pracy dysku (tyle co sie talerze rozbujały, ale system się nie ładuje), cdrom też cisza nie licząc mrugającej diody. Wiatraki od procka i zasilacza się kręcą. Monitor nawet nie drgnie. Głośniczek nawet nie kwiknął.

Poodłączałem cdrom i hdd - dioda od hdd sie uspokoila. Wyjąłem grafike to monitor zaczął krzyczeć, że czuje się samotny (czyt. brak sygnału), ale diody power na obudowie dalej się paliły. Wyjąłem pamięci - to samo. Przestawiłem zworke od biosa - umarło wszystko. Zworka zwróciła na swoje miejsce - komp przestał się włączać (wróć - zapalać diody) po włączeniu zasilacza - już reaguje na przycisk power i reset. Popodłączałem wszystko i dalej komp się nie uruchamia. Tyle, że zaczął reagować na power-a. Ki diabeł?

Konfiguracja:

Płyta: ECS K7S5a (tak, tak, wiem... )

Grafika: Radeon 9550 (bodajże)

Zasilacz: Delta 350W

Procek: będzie, że athlon 1,7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie padł zasilacz lub mobo. Jak możesz to wrzuć inny zasilacz i/lub mobo i sprawdź co się będzie działo.

Podłączyłem stary zasilacz (działający oczywiście) i nic z tego, czyli płyta... bo grafika nic do rzeczy tutaj nie ma, right?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takiej sytuacji najlepiej sprawdzać części po kolei, skoro nie zasilacz no to w następnej kolejności załatw ram, grafe a na koniec mobo, bo obstawiam właśnie że to ten ESC padł ale nie koniecznie, wszystko się może zdarzyć i lepiej po testować wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprubuj odpalić kompa na konfiguracji minimalnej tzn: odepnij napędy optyczne i FDD i HDD zostaw jeden moduł ram. Jak odpali sprubuj dodawać kolejne elementy składowe. Jak nie odpali pozamieniaj sloty elementom ramowi itp. Uszkodzeniu mogła ulec płyta główna.

Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi