lisciu Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 (edytowane) Wstęp... Chciałem się przywitać jest to mój pierwszy post w tym dziale, po przeprowadzce pclab ;) raczej tam nie wrócę... Ale do sedna jakiś jeszcze czas temu byłem na bierząco w częściach komputerowych, ale teraz jestem totalnie zagubiony. Mój "rozwój" orientacji skończył się na erze phenomów i E2140/e2160 jako dobrych cenowo. Przespałem trochę rzeczy, szczególnie ceny które są niskie i potrzebuje pomocy trochę w wyborze. Procesor Co do procesora to mój typ to najmiarniej E7200 c2d więc coś tam mnie kieruje. Ale totalnie już nie orientuje się co jest dobrego do O/C teraz pod intela i na jakiej platformie. Chodzi mi o płytę która jest bardzo dobra do ustawiania przestawiania lubię wszystko ustawić sobie spokojnie do potrzeb sam, czyli potrzeba płyta z dużymi możliwościami. Ram 2GB najlepiej z jakimiś tam możliwościami do ustawienia. Karta Grafiki Pewnie HD4850? tylko ja nie wiem czy jest mi aż taki potworek potrzebny, bo ja bardziej się nastawiam na coś jak xbox360 niedługo a komputer to komputer. Zasilacz Dobry, w sensie stabilna praca i do tego cichy tu brak jakiejkolwiek koncepcji D.Twardy Dysk to już kompletna klapa na oczy jak zobaczyłem ceny to do dzisiaj nie dowierzam, że 1TB można mieć za 400zł kopara w dól mi coś jak 320GB starczy może być i więcej liczę na jakieś sensowne pomysły koncepcje. Napęd Tutaj chyba tylko i wyłącznie sprawdzony pionieer DVD-rw jeszcze pod ide więc dobrze by było gdyby płyta ta miała taki kontroler jeden najmarniej. Buda Co do budy to chodzi mi po głowie Antec chyba że znacie jakiś budy, ciche które jeszcze wyglądają minimalistycznie, bez żadnych grillów mega wiatraków i świecidełek. To chyba tyle mam nadzieje, że jakoś razem pociągniemy ten mój zakup Edytowane 21 Sierpnia 2008 przez lisciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ugiugi Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 E7200 - 330 Asus P5Q PRO - 350 A-Data 2x1GB EE 800MHz - 140 Samsung 320GB F1 - 140 Zasilacz: Pentagram CAV-500 - 170 HD4850 - 450 Wyjdzie troszke ponad 1500... ale warto dołożyć... jeżeli nie chcesz dokładać to zejdź z graficzną do HD3850/3870 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 (edytowane) E7200 Gigabyte P35-DS3L A-Data 2x1GB EE PowerColor HD4850 Samsung HD322HJ F1 320GB Pentagram CAV 500 Pioneer DVR 215 Sharkoon Rebel 9 Eco Na esc bez obudowy wychodzi ok 1550zl. Ja na Twoim miejscu bym brał taki zestaw nawet jakby miał być poskładany poza budą. Ewentualnie jakbyś chciał na czymś przyoszczędzić to możesz brać E5200, jest tańszy o ok 70-80zł Edytowane 21 Sierpnia 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisciu Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 (edytowane) Ja nic oszczędzać nie muszę, ale znając życie na forum zawsze trzeba temperować jakiś limit bo tak możemy dojść i do 4 tysięcy ale pytanie po co? 2 rzeczy mi się nie podobają raz: Pentagram właśnie pentagram zasilacz? to chyba coś nie tak. Buda sharkoon? nieee to jest za bardzo już nie na mój pokój. :) A i czemu ten asusiak ? mam obecnie na platformie am2 i niby jest okej ale potrafi się komputer zresetować ;) Edytowane 21 Sierpnia 2008 przez lisciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 (edytowane) Ten Pentagram to akurat bardzo udany zasilacz, świetnie trzyma napięcia i to jeden z najcichszych zasilaczy. Nie zawiedziesz się na nim. Jakbyś jednak nie dał się przekonać to na podobnym poziomie cenowym/jakościowym, ale raczej głosniejszy jest corsair 450VX Dobre budy to jeszcze CM z serii elite, jak jednak możesz dać więcej to może Antec 300?? PS, co ci w tym sharkoonie nie pasuje?? i ten pent daje sobie rade z O/c ? dziwnie rzeczy tu słyszę ;) ale rozważę to. I Oczywiście że daje radę, pociągnie nawet CF z radków ;) Edytowane 21 Sierpnia 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisciu Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 i ten pent daje sobie rade z O/c ? dziwnie rzeczy tu słyszę ;) ale rozważę to. I Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 (edytowane) Odnosnie zasilaczy jest caly oddzielny dzial, polecam szczegolnie poradnik Svende. Moje typy zasilacza do tego konfigu: 1) BeQuiet Straight Power E5 450W (ok. 245zl) - stabilne napiecia, bardzo ciche, zanizana a nie zawyzana tabliczka znamionowa 2) Dark Power P7pro 450W (320zl) - troszke nowsza seria od Straight Power, dodatkowo odpinane kable. 500W w obydwu seriach bym bral dopiero jak bedziesz planowal CF lub SLI 3) Tagan TG500-BZ Below Zero 500W (ok. 340zl) - wybajerzony, kululowy i wogole fajny :) i ze 3 rozmiary za duzy ^^ 4) Benito kiedys chwalil ktoras serie zasilaczy Enermaxa (chyba Infinity), teraz podobno szal robi seria modu82+ albo pro82+ Pentagram moze i wypuscil fajny zasilatorek, ale chyba jakoscia wykonania i parametrami pracy ustepuje Corsairowi (IMO). Zawsze tez mozesz kupic Modecom MC-350 (ok. 80zl) i TEZ Ci bedzie kulturalnie dzialal :) (jedyna seria Modecomow robiona przez FSP group) Chociaz nie wiem jak sie trzyma przy O/C. Edytowane 22 Sierpnia 2008 przez Wiedzmin_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Moje typy, to Pentagramy CAV, Corsair TX650 oraz Antec EarthWatts 650W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 fajnie, tylko po co mu do takiego konfigu 650tki? o.O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 A lepiej, żeby zasilacz 350W pracował przy 80% swojej mocy, czy 650 przy 50%? Modecom jest najgłośniejszy z wszystkich w/w (ale czego można się spodziewać za 90 zł). Zasilacz to ostatnia rzecz, na jaką żałowałbym pieniędzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 (edytowane) zalezy od zasilacza, niektore przy 20-40% obciazenia maja slabiutka sprawnosc (niektore nawet 30% sprawnosci). Optymalna jest zazwyczaj dla 70-80% obciazenia, o ile sie nie myle. Edytowane 22 Sierpnia 2008 przez Wiedzmin_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Optymalne jest 60% bo do tej wartości zasilacze są ciche , ale i tak sądzę że ten promowany wszem i wobec pentagram 500 będzie ok , jest cichszy od corsairów i jest całkiem przyzwoity. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...