Skocz do zawartości
WestCoach

Recenzja Monitora Samsung T220

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Nadeszła wiekopomna chwila :D po trzech dniach czekania kurier wreszcie przywiózł mi mój nowy nabytek. Monitor kupiłem w Agito za 797zł. Fotografowanie pudła jest chyba zbędne, zawartość jest dobrze zabezpieczona raczej nie ma możliwości żeby cokolwiek się uszkodziło, no chyba że firma kurierska się bardzo postara :wink:

Otwierając karton znajdziemy w nim:

- kabel d-sub

- kabel DVI

- kabel zasilający

- CD ze sterownikami

- parę książeczek i różnych ulotek

- szmatkę do wycierania kurzy i śladów po paluchach

- no i oczywiście sam monitor, oraz stopkę złożoną z 2 części

Złożenie wszystkiego do kupy jest szybkie, łatwe i przyjemne - 2 minuty i gotowe B-)

Dołączona grafika

Porównanie wielkości z moim starym crt 17" :rolleyes:

Stopka niestety nie należy do najstabilniejszych i każde stuknięcie w biurko wprawia monitor w drobne drgania.

Dołączona grafika

Kable spinamy swego rodzaju spinką, rozwiązanie proste i skuteczne, na wnękę którą widać na zdjęciu zakłada się jeszcze kawałkiem plastiku także wszystko jest ładnie ukryte.

Ergonomia niestety leży i monitor nie jest zbyt chętnie daje się pochylić w przód czy w tył, zakres ruchów jest mały, ale z drugiej strony kto będzie nim często manipulował? Na pewno nie ja :-)

Nad monitorem sprawujemy kontrolę za pomocą 5 przycisków (nie licząc tego którym go włączamy) są one usytuowane z prawej strony, od frontu wcale ich nie widać. Z jednej strony utrudnia to korzystanie z menu, z drugiej nie psuje designu. Sądzę że po jakimś czasie się przyzwyczaję i będę mógł operować w menu "po omacku".

Dołączona grafika

Jeśli już o designie mowa to moim skromnym zdaniem jest on świetny. Front monitora jest pokryty przezroczystym plastikiem który wystaje poza obrys obudowy. Panel nie ma żadnych zbędnych elementów :rolleyes: Nawet przycisk uruchamiający jest zaznaczonym malutkim logiem które niczego nie psuje i nie rzuca się w oczy. Widoczna na niektórych zdjęciach czerwona smuga w istocie widoczna jest jedynie w małym stopniu właśnie pod przyciskiem uruchamiającym.

Przejdźmy teraz do najważniejszego czyli do obrazu jaki generuje Samsung T220, uprzedzam że jeszcze nie zdążyłem się dobrze zapoznać z tym monitorem i na razie ta część mojej recenzji będzie bardzo skromna, za kilka dni gdy już wszystko ogarnę postaram się ją uzupełnić :wink: na początek wkleję kilka obrazów z programu testującego noki, oraz paru innych rzeczy.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Wszystkie zdjęcia robiłem na absolutnie standardowych ustawieniach. Jak dotąd nie zauważyłem większych różnic pomiędzy tym co widziałem na starym monitorze a tym co widzę teraz :D Podświetlenie matrycy jak i czerń nie są idealne, ale sądzę że te parametry nie odbiegają specjalnie od obecnych na rynku paneli na matrycy TN. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego monitora B-)

Edytowane przez WestCoach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam prosbe mozesz mi sprawdzic czy T220 ma mozliwosc pochylu do przodu? (na dol) jesli tak to chyba bedzie moim nastepnym monitorem :P

Mam ten monitor, można odchylać tylko do tyłu. W przód można doprowadzić najwyżej do pionu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, jakie macie ustawione monitory?

Ja mam:

jasność 45

kontrast 75

Kolory R-15;G-40;B35

Gamma mode 1

RTA Off

http://www.digitalversus.com/article-358-3448-36.html

W tej recenzji można było wyczytać że ustawienie gamma mode 2 poprawia obraz, u mnie to się nie sprawdza, i mówię tu zarówno o subiektywnych odczuciach jak i porównaniu z CRT który stał obok. To RTA (overdrive) też nie bardzo się u mnie spisuje, różnic w szybkości nie zauważyłem ale pierwszy i drugi tryb powoduje pewne zniekształcenia obrazu przy przesuwaniu niektórymi obrazami po ekranie.

Edytowane przez WestCoach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podpięty przez DVI i nie mam dostępu do ustawień Ekran i Auto dopasowanie (szare opcje). Te opcje są dostępne tylko przy podpięciu przez D-Sub. Mogę ustawić tylko Ton kolorów w Opcje obrazu. Kolorki tylko w sterowniku karty, ale nie ruszałem. Ustawiłem sobie tylko Magic Bright na predefiniowany "Text" (jasność 35, kontrast 95) - obudowa ledwo ciepła.

Tak w ogóle to mam T260HD, ale opcje te same. Tzn. RTA nie mogę znaleźć tylko. I zauważyłem, że na na DVI kilka sekund mu zajmuje zanim się obudzi po otrzymaniu sygnału. Na D-Sub wstaje natychmiast.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałby chyba jakiś 737 przelatywać w pobliżu ;p

jak dla mnie to ta niestabilność objawia się przede wszystkim podczas zabawy ustawieniami, w normalnym użytkowaniu każdy monitor przecież tak samo zadrży kiedy poruszymy biurkiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.agito.pl/powyzej-19/samsung-22-...352.330700.html chce kupić ten model. Rozumiem, że to jest ta wersja bez HD, czyli nie będę miał złącza hdmi. Widzę też, że w tej wersji podstawowej jest złącze dvi, tylko jest to jakiś hdcp i tu rodzi się moje pytanie, bo mam w karcie graficznej wejście dvi-i. Czy jestem skazany na d-suba? Czy będę mógł podłączyć ten monitor przez dvi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem, jak ten monitor ma sie do LG W2252V-PF? Nie wiem ktory z tych dwoch wybrac. Opisywany w tym watku Samsung ma wedlug digitalversus.com lepsze kolory i podobne opoznienie do wymienionego powyzej LG. Niestety brak gwarancji na bad pixele wkurza mnie strasznie w Samsungu i nie wiem co robic bo design ma genialny. Ktos mi cos doradzi?

Edytowane przez Si3beN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem, jak ten monitor ma sie do LG W2252V-PF? Nie wiem ktory z tych dwoch wybrac. Opisywany w tym watku Samsung ma wedlug digitalversus.com lepsze kolory i podobne opoznienie do wymienionego powyzej LG. Niestety brak gwarancji na bad pixele wkurza mnie strasznie w Samsungu i nie wiem co robic bo design ma genialny. Ktos mi cos doradzi?

Mogę tylko napisać że u mnie żadnych walniętych pikseli nie było :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie niestety jest jeden ciemno czerwony po środku ekranu ale nie żuca się w oczy. Kupowałem w vobisie i nie chcieli wymienic na inny monitor, ale powiedzieli że jak będą ze 2-3 to żeby przynieść to pokombinują w serwisie samsunga. W zasadzie bardzo mi ten pixel nie przeszkadza więc odpuściłem. I jak dla mnie słabe kąty widzenia góra dół. Ale cóż brak mi odniesienia do innych TN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi