Skocz do zawartości
makaron

Acer Travelmate 4500

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie.

Mam na reperacje od znajomego tego acerka i ma rozne artefakty z tym ze jak lekko nim przycisne to paski te lekko znikaja i pojawiaja sie nowe. Podobne historie sa na necie

http://www.fixya.com/support/t443925-screen_problem_laptop

a dokladny obraz tego co mam to

http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=207828

Jednak posty te sa bez wiekszych odpowiedzi.

Zrobilem tak:

1.zmienilem paste na radeonie i na porcku (wiem na procu nie potrzebnie)

2. sprawdzilem wtyk od LCD ktory idzie do plyty glownej i przeciscilem wejscia jak radzono wczesniej.

3.Zmienjszylem maxymalnie taktowanie na GPU i MEM poprez ati tool.(artefact detecor zaczal bzyczec odrazu jak go odpalilem ale po zmniejszeniu MHZ juz nie bzyczal chociaz nadal pokazywal przeklamania).

Jak zmienialem paste na GPU to po zdjeciu starej (4letniej) widac smuge kolo coreGPU (tak jakby sie spocil).

Jak tylko go zobaczylem to obstawialem Przegrzanie GPU ale te wstrzasy i scisniecia jak opisuja inni lekko pomagaja i to lekko nie ma sensu. Jutro napisze do kolesia z tego forum (ten z uzbekistanu) i moze on jakos zalatal problem.

Poradzcie cos , kazda rada dobra:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

od 2 dni mam te same objawy na Acer TM 4501WLMi z grafika ati 9700

winda wstaje bez problemu, PLD linux odpala ale w momencie uruchamiania xorg komp na nic nie reaguje, pozostaje tylko klawisz power,

faktycznie docisniecie obudowy palcami tuz po prawej stronie touchpada pomaga ale nie zawsze i kasza na ekranie pojawia sie ponownie,

dzisiaj zrobilem update biosu 'v3a10 for ati' , nic nie pomoglo,

jak tylko znajde czas to nie zawacham sie uzyc srubokreta...

pozdrawam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie układ graficzny do reballingu lub wymiany. Artefakty są wynikiem przegrzania się karty graficznej lub pamięci. Taką operację może zrobić jedynie profesjonalny serwis notebooków. Jeżeli chcesz mogę dać Ci namiar na firmę która to naprawi (napisz pw do mnie)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi