nukens Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Mam mobasa DFI INF. nf650i ultra T2 i dwa pytania odnośnie napięć 1 CPU VID special add tu są schody mam ustawione na auto a gdy chcę zmienić to mam do wyboru od 100.92%, 101.70%, 102.62% do 156,39% i co mam z tego rozumieć że zmieniając z auto na np 100.92% podniosę napięcie procesora o tyle właśnie czy raczej o 0,92% 2 do czego jest opcja HT VTT link voltage ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hieyan Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Mam mobasa DFI INF. nf650i ultra T2 i dwa pytania odnośnie napięć 1 CPU VID special add tu są schody mam ustawione na auto a gdy chcę zmienić to mam do wyboru od 100.92%, 101.70%, 102.62% do 156,39% i co mam z tego rozumieć że zmieniając z auto na np 100.92% podniosę napięcie procesora o tyle właśnie czy raczej o 0,92% Jeżeli, dajmy na to 1,5v to 100%, to 100.92% to 1,5v * 100,92% czyli 1,51v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukens Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Dzięki z odpowiedz :D a ta 2 opcja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zapewne będzie to napięcie szyny VTT FSB a więc poprostu napięcie FSB ;] zwiększenie tego napięcia pomaga czasem w uzyskaniu większego FSB/stabilności przy danych mhz-ach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukens Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 THX wszystkim za odpowiedz :D i jeszcze jedno pytanko jaka jest różnica jak pamięci chodzę w singlu a jaka w dualu i jak rozpoznać kiedy pamięci chodzą w singlu (ale z poziomu softwaru) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Różnicy w normalnym użytkowaniu nie zauważysz, dopiero w syntetykach dostajemy lekkiego kilku procentowego kopa w wydajności ;] A czy działa dual sprawdzisz programem CPU-Z w zakładce memory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukens Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 THX za odpowiedz. I kolejne pytanie mi się nasunęło w CUP-Z pisze że moje pamięci działają w dualu ale z tego co ja wiem to aby był dual to pamięci muszą być w tych samych (kolorystycznie bankach) a u mnie jedna jest w białym a druga w niebieskim więc wtf bo jak były w tych samych kolorystycznie bankach to miałem wala na procu jóż przy 2.8GHz potem jak przestawiłem jedną kość to mam 3.1GHz a najlepsze O/C z tego co wiem robi się na singlu :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 (edytowane) Możliwe że jak jedną kość masz w niebieskim a drugą w białym banku to duala niema a system/mobo dalej widzi duala a kiedy są ,,dobrze,, (czyt. we właściwych bankach) to włącza się dual, pozatym C2D niema zintegrowanego kontrolera pamięci w procesorze tak jak AMD więc myśle że czy dual czy single to wpływu na OC procka to niema. Widzę że masz Patrioty a te pamięci często wymagają odpowiedniego ustawienia, czyli napięcia i timingów, zapodaj im z 2,2v...ustaw na sztywno timingi 5-5-5-15 oraz parametr TRFC na 52, włóż najpierw do niebieskich a potem do białych banków i zobacz jak to będzie śmigać ;] Edytowane 23 Sierpnia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasyndrom Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 osobiscie posiadam msi neo2-fr i u mnie dual jest gdy kosci sa w bankach o roznych kolorach (pomaranczowy/zielony) zreszta wg spefyfikacji plyty to "SingleChannel • DIMMs are on the same channel. • DIMMs in a channel can be identical or completely different. However, we highly recommend using identical DIMMs. • Not all slots need to be populated. Dual Channel • DIMMs of the same memory configuration are on different channels." http://us.dfi.com.tw/Upload/Manual/01000713.pdf tu masz manuala w razie czego. ogolnie to wychodzi na to by kosci byly w dualu musza byc tylko na innych kanalach a jaki slot to juz niewarzne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukens Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 THX wam obu za odpowiedz macie u mnie wielkiego + .Ale mam jeszcze jedno pytanie ale to bardziej dla posiadaczy płyt z nf650 a mianowicie ile mogę max dać napięcie na NB i SB i VTT FSB tak żeby ich nie popalić a i jakie żeby nie zakatrupić procka ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Z VTT FSB zawsze jest jedna zasada: napięcie to nie może być wyższe od samego napięcia procesora...czyli dajmy na to masz napięcie procka 1,35v to wtedy VTT FSB nie może być wyższe niż 1,35v :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nukens Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 THX Fredek :D A teraz kolejne pytanko bios w moim DFIku ma jakieś dziwne dziury w fsb i np od 1251 do 1333 komp uruchamia sie na standardowych ustawieniach ale już od 1334 wszystko jest ok i tak do 1399 i od tond czarna dziura i moje pytanko brzmi czy są jakieś nie oficjale biosy do tego mobo a i ile jeszcze Nforce 650 może zrobić fsb bo 350 dla płyty ze stajni DFi to z deka mało :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...