Skocz do zawartości
nukens

Cup Vid

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mobasa DFI INF. nf650i ultra T2 i dwa pytania odnośnie napięć

1 CPU VID special add tu są schody mam ustawione na auto a gdy chcę zmienić to mam do wyboru od 100.92%, 101.70%, 102.62% do 156,39% i co mam z tego rozumieć że zmieniając z auto na np 100.92% podniosę napięcie procesora o tyle właśnie czy raczej o 0,92%

2 do czego jest opcja HT VTT link voltage ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mobasa DFI INF. nf650i ultra T2 i dwa pytania odnośnie napięć

1 CPU VID special add tu są schody mam ustawione na auto a gdy chcę zmienić to mam do wyboru od 100.92%, 101.70%, 102.62% do 156,39% i co mam z tego rozumieć że zmieniając z auto na np 100.92% podniosę napięcie procesora o tyle właśnie czy raczej o 0,92%

Jeżeli, dajmy na to 1,5v to 100%, to 100.92% to 1,5v * 100,92% czyli 1,51v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

THX za odpowiedz. I kolejne pytanie mi się nasunęło w CUP-Z pisze że moje pamięci działają w dualu ale z tego co ja wiem to aby był dual to pamięci muszą być w tych samych (kolorystycznie bankach) a u mnie jedna jest w białym a druga w niebieskim więc wtf bo jak były w tych samych kolorystycznie bankach to miałem wala na procu jóż przy 2.8GHz potem jak przestawiłem jedną kość to mam 3.1GHz a najlepsze O/C z tego co wiem robi się na singlu :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe że jak jedną kość masz w niebieskim a drugą w białym banku to duala niema a system/mobo dalej widzi duala a kiedy są ,,dobrze,, (czyt. we właściwych bankach) to włącza się dual, pozatym C2D niema zintegrowanego kontrolera pamięci w procesorze tak jak AMD więc myśle że czy dual czy single to wpływu na OC procka to niema. Widzę że masz Patrioty a te pamięci często wymagają odpowiedniego ustawienia, czyli napięcia i timingów, zapodaj im z 2,2v...ustaw na sztywno timingi 5-5-5-15 oraz parametr TRFC na 52, włóż najpierw do niebieskich a potem do białych banków i zobacz jak to będzie śmigać ;]

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiscie posiadam msi neo2-fr i u mnie dual jest gdy kosci sa w bankach o roznych kolorach (pomaranczowy/zielony)

zreszta wg spefyfikacji plyty to

"SingleChannel • DIMMs are on the same channel. • DIMMs in a channel can be identical or completely different. However, we highly recommend

using identical DIMMs. • Not all slots need to be populated.

Dual Channel • DIMMs of the same memory configuration are on different channels."

http://us.dfi.com.tw/Upload/Manual/01000713.pdf tu masz manuala w razie czego.

ogolnie to wychodzi na to by kosci byly w dualu musza byc tylko na innych kanalach a jaki slot to juz niewarzne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

THX wam obu za odpowiedz macie u mnie wielkiego + .Ale mam jeszcze jedno pytanie ale to bardziej dla posiadaczy płyt z nf650 a mianowicie ile mogę max dać napięcie na NB i SB i VTT FSB tak żeby ich nie popalić a i jakie żeby nie zakatrupić procka ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

THX Fredek :D

A teraz kolejne pytanko bios w moim DFIku ma jakieś dziwne dziury w fsb i np od 1251 do 1333 komp uruchamia sie na standardowych ustawieniach ale już od 1334 wszystko jest ok i tak do 1399 i od tond czarna dziura i moje pytanko brzmi czy są jakieś nie oficjale biosy do tego mobo a i ile jeszcze Nforce 650 może zrobić fsb bo 350 dla płyty ze stajni DFi to z deka mało :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi