hardy99 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Potrzebny mi cichy i wydajny wentylator 92 mm. Wymagania: 1. Dwie prędkości obrotowe - ok 1500 i 2500 obr/min regulowane za pomocą PMW. 2. Ma być jak najcichszy, przy 2500 nie głośniejszy niż BOX Intela od E7200 na max obrotach (ok 2000). Czy jest coś co spełnia te wymagania ? W tym momencie mam na Xigmateku założony oryginalny wiatrak 92 mm pracujący normalnie na min czyli 1300 obr/min i jest bezgłośny. Jak jest potrzeba to rozkręcam go do 2400 obr/min i jest nieźle, ale muszę to robić programowo, bo jak tego nie zrobię to po przekroczeniu pewnej temperatury wchodzi na 2800 obr/min i jest to dla mnie nie do zaakceptowania. A na 1300 obr nie daje rady w stresie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Widzę, że nie ma bardzo macie jakieś pomysły. Mi wpadły w oko trzy wentyle. 1. Scythe Kama PWM 92mm 2. Scythe KAMA FLEX 92mm 2000 obr 3. Fander FX92-B 92mm. 1. Ma regulacje od 0 do 2500 obr, przy 2500 ma niby 31 dB, co powinno być raczej wartością do zaakceptowania. Nie wiem jednak z jaką prędkością kreci się normalnie. Ma ktoś taki wentyl ? 2. Nie ma już regulacji, ale ma niby super ciche łożysko i pracując z 2000 obr ma 27 dB. Wydaje mi się pracując z taką prędkością cały czas będzie cichy. 3. Fander to podobno świetny i cichy wentyl, ale czy jest cichszy od Scythe FLEX (oczywiście myślę o pracy na max obrotach - 2000 obr/min - tak jednego jak i drugiego) ? Który z tych wentyli byłby najlepszą propozycją ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Ja bym chyba zaryzykował i wybrał takiego Enermaxa. Zaryzykował dlatego, że wentylatory z tej serii dopiero weszły na rynek. Aczkolwiek dotychczasowe modele Warp napawają optymizmem. Szczególnie, że w tych Clusterach nie zastosowano, jak w milionach konkurencyjnych, zwykłego ślizgu. Postawiono znów na kulki. Ciekawe czy udało im się je odpowiednio wyciszyć. Ja bym wziął albo tego albo Fandera. Kama Flex nie ma regulacji, a Kama PWM to najprostszy wentylator z możliwych, co akurat średnio rokuje. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Kurde ale ja dałem 100 zł za całe chłodzenie na proca (które zresztą sam mi poleciłeś - jest dobre tylko ten wentyl na 2800 to nie dla mnie) i nie dam 60 zł za wentylator. A który cichszy - Fander na 2000 obr czy Kama FLEX na 2000 obr ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...