Skocz do zawartości
Gość e7us

3dmark06 Sie Wylacza ;/ Czy To Wina Zasilacza?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam takiego konta jak w sygnaturze i mam problem bo od wczoraj gdy wlaczam 3dmarka06 wylacza sie on i wraca do pulpitu :/ Co moze byc tego przyczyna moze za slaby zasilacz do tego konfigu ??? Zasilka to OCZ 500 W wystarczy czy zmienic moze na cos mocniejszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta nie krecona procek owszem tylko czy to wina procka skoro mialem 9600GT i na tym samy Vcore dzialalo wszystko i sie nie wylaczalo? Moze grafika za duzo pobiera ? 3dmark03 chodzi bez zarzutu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sadze ze gdyby byl za slaby zasilacz to by restartowalo kompa badz zwiecha/blue screen,

sproboj z innymi sterownikami albo sciagnij inna wersje 3d marka, u mnie tez tak bylo ze po 1szym tescie wyrzucalo do pulpitu, a wczesniej dzialalo, sciagnalem inna wersje 3d marka (ze strony futuremark) i przechodzi juz wszystkie testy

Edytowane przez peve

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sadze ze gdyby byl za slaby zasilacz to by restartowalo kompa badz zwiecha/blue screen,

sproboj z innymi sterownikami albo sciagnij inna wersje 3d marka, u mnie tez tak bylo ze po 1szym tescie wyrzucalo do pulpitu, a wczesniej dzialalo, sciagnalem inna wersje 3d marka (ze strony futuremark) i przechodzi juz wszystkie testy

Powiem tak zrobilem reset i przeszedl 3dmarka06 bez problemu :D chyba rzeczywiscie jakas lipna wersja tego smarka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może lekka archeologia, ale nie mogłem znaleźć lepszego tematu aby spytać się na ten sam temat. 3DMark06 wyłącza się u mnie po 2 testach zrobionych na poziomie ~50-60fpsów, a gdy dochodzi do 3ciego testu (CPU), powalającym wynikiem 1 fpsem wyłącza mi się komputer. Dodam, że komputer ma tydzień i nie przeszedł O/C. Czego to może być wina? Oto konfiguracja:

CPU: AMD Phenom II X4 920

Mobo: Gigabyte MA78GM-S2H (rev 2.0)

RAM: Kingmax 1066MHz 2x2GB

Grafika: Sapphire ATI Radeon HD4870 1GB

Dysk: 500GB WD AAKS

Zasilacz: BeQuiet StraightPower 400W E6

Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz(firma) jest dobry, ale te 400W to troszkę mało jak na ten zestaw. Zakładam, że to wina procka jak i za słabego zasilacza skoro się wyłącza przy CPU test. Ale dla pewności zrób testy Orthosem na co najmniej 3 godziny. Jak będą restarty lub błędy, albo po prostu się wyłączy to będziesz znać przyczynę. Myślę, że po wymianie na mocniejszy zasilacz (500W) powinno być ok. Najlepiej jakbyś pożyczył od kogoś porządny zasilacz 500 W i samemu sprawdził.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury sprawdzałeś? Problemów może być sporo:

Źle założone chłodzenie

Brak obiegu powietrza w obudowie

Sprawdź pamięci memset'em/ innym programem

Tak samo dysk, czy nie ma bad sector'ów

Nie wiem też, czy czasem BQ 400W nie daje rady z HD4870 i resztą...

Problem tak samo, może leżeć w tym śmiesznym programie, jakim jest 3dmark.

EDIT : Devil mnie ubiegł :)

Edytowane przez Stachuuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, ale zapomniałem o temperaturach ;) Możliwe właśnie, że przy obciążeniu procka temp. jest za wysoka i domyślnie jest odłączane zasilanie. Dlatego jak wyżej napisałem odpal Orthosa (stress CPU) i do tego w tle jakiś program do monitorowania temperatur. Ja osobiście korzystam, ze SpeedFan'a.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać, że na procku pracuje Pentagram Karakorum. Z obiegiem powietrza w obudowie nie ma problemu, gdyż mam Anteca 300, w którym są 2 wentylatory wbudowane (140mm na górze i 120mm z tyłu). Trochę dziwnie zachowuje sie ten komputer. Po 1,5min na Orthosie sprawa wygląda następująco:

Dołączona grafika

Na kolejności czujników się nie znam, ale po tym temp wnioskuje, że coś nie gra xD Dodam jeszcze, że wentylatory w obudowie pracują na średniej szybkości.

Dołączona grafika

Takie są temp pacjenta w spoczynku.

Wkradł się mały błąd - zasilacz jest BQ, ale 450W E6. Pozdrawiam

Edytowane przez Kolczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz ma bardzo dobry i na pewno poradzi sobie z 4870. Masz zdecydowanie zbyt wysokie temperatury na procku. Używałeś pasty, którą miałeś z chłodzeniem czy inną? Zobacz, czy zapinka nie odskoczyła - zdarza się to przy wyższych chłodzeniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.5 minuty to żaden test.. pokatuj go ze 2 godziny co najmniej. Jak nie wywali błędu/lub się wyłączy to skupiłbym uwagę na grafice. Ale raczej przez grafe komp się nie wyłącza.

BTW takie tempy to ja mam w stresie jak ty w IDLE. Nie wiem jak grzeją się te AMD'ki, bo dawno żadnego nie testowałem, ale wydaje mi się to dość dużo. Niech się wypowie jakiś posiadacz tego Phenoma 920.

Jak napisali wyżej. Może źle nałożyłeś pastę, albo jest kiepska, albo radiator źle przylega do procka. Sam mam Karakorum i jeden zaczep ledwo się trzyma, u Ciebie mógł puścić i to by wystarczyło.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mi sie wydaje ze cos nie tak... stawiam na zle zalozone chlodzenie

zwroc uwage ze te temperatury nie dosc ze po 1.5min to sa przy obciazeniu tylko dwoch rdzeni(!) wole nie myslec co tam sie dzieje przy wszystkich :/

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputera nie składałem sam - przyszedł już złożony z ESC. We wcześniejszym kompie z tego sklepu nie miałem problemów. Pasta jest Zalmana ZM-STG1. Za parę minut go rozłożę i zobaczymy co się dzieje. Co do zapinki wentylatora, nie wyczułem żeby jakość "latał" lub się ruszał no ale może to o niczym nie świadczy xD Teraz wychodzę na parę minut to puszcze orthosa na więcej czasu. Jak wrócę to napisze jaki wynik.

Pozdrawiam.

Komputer padł podczas mojej nieobecności. Procek dotrwał do trzeciego testu. Zaraz go rozkręcam i patrze co z tym wentylatorem

EDIT

Wentylator jest dobrze zapięty - obydwa klipsy są na miejscach i nic się nie poluzowało... Jakieś inne pomysły?

Edytowane przez Kolczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami zdarza się, że płyta daje za duże napięcie na procesor. Spróbuj ręcznie znaleźć napięcie przy którym procesor będzie stabilny ale i nie za gorący.

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A radiator? Może ci z esc.pl źle pastę nałożyli?

Pisząc wentylator miałem na myśli całość razem z radiatorem :P Ze zdjęciem mam małe problemy, ale będę musiał po prostu zerknąć do instrukcji żeby czegoś nie zepsuć xD

Odczyt z CPU-Z:

Dołączona grafika

w spoczynku

Dołączona grafika

w stresie

RealTemp nie obsługuje mojego procka (wersja 3.0)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast orthosa lepiej już uruchom prime95 - nie trzeba kombinować z koligacją rdzeni albo jeszcze lepiej - http://forum.purepc.pl/Podstawowe-Zagadnie...er-t290267.html

Co do pomiaru temp to RealTemp nigdy nie obsługiwał procesorów AMD, tak więc sensowniej będzie użyć CoreTemp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użyłem OCCT. Przy maksymalnym obciążeniu temp skakała 5 stopni na sekundę w górę. Oto grafy:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

30 sekund i +60 stopni.. O.O

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wszystko jest już OK! Po godzinach rozmyślań stwierdziłem, że "najprostsze" metody są najbardziej skuteczne. Więc rozebrałem komputer na części pierwsze i dokładnie oczyściłem. Potem nastąpił czas ponownego montażu. Jakie było moje zdziwienie gdy doszedłem do montowania wentylatora na procek... Okazało się, że monter z ESC zastosował nowatorską metodę termo przewodzenia! A mianowicie pozostawienie fabrycznej foliowej osłonki na miedzi radiatora........ Po USUNIĘCIU folii, dokładnym wyczyszczeniu procesora i nałożeniu nowej pasty wszystko hula jak należy xD Temperatury wahają się między 28-30C w spoczynku i 40-45 w stresie =) Wszystkim forumowiczom dziękuję za cenne rady.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Kolczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ESC.pl i takie cyrki ? Rozumiem, że można zapomnieć dać pasty, ale żeby nie zdjąć tej foli. Przecież ją widać na radiatorze od razu. Trzeba być ograniczonym, by pomyśleć, że ta folia ma zostać Jest ona po to by podstawa się nie rysowała. No ale błędy się zdarzają ;) Możliwe, że z pośpiechu zapomniał. W każdym razie byliśmy na dobrej drodze z tym chłodzeniem. Dobrze, że je zdjąłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ESC.pl i takie cyrki ? Rozumiem, że można zapomnieć dać pasty, ale żeby nie zdjąć tej foli. Przecież ją widać na radiatorze od razu. Trzeba być ograniczonym, by pomyśleć, że ta folia ma zostać Jest ona po to by podstawa się nie rysowała. No ale błędy się zdarzają ;) Możliwe, że z pośpiechu zapomniał. W każdym razie byliśmy na dobrej drodze z tym chłodzeniem. Dobrze, że je zdjąłeś.

Kuzynka miała kiedyś PC z firmy Kontrast z Bielska-Białej - w tej firmie też pracują/pracowały takie talenty. To nie pośpiech tylko albo kompletna głupota albo szczyt NIEDBALSTWA !

ps. kuzynka dzięki temu jak Kontrast zamontował radiator (z folią) spaliła procesor (w tamtych czasach dosyć drogi ... spalanie miało miejsce po gwarancji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi