kocurek Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 (edytowane) komp nr 2 z podpisu, pół roku pracy bez problemu i pewnego dnia nie włącza się, prawdopodobnie czeka mnie wysyłkowa wymiana podzespołu więc potrzebuję rzetelnie ustalić co nawaliło. po sprawdzeniu zasilacza zabrałem się za pamięci, po rozstawieniu kości do trybu single komputer pracuje normalnie, pamięci sprawdziłem gold memory i memtest razem i każdą z osobna - 0 błędów,wina leży ewidentnie w pracy dwukanałowej, jak mogę się upewnić czy to pamięć, proc czy płyta? dodam że nie mam innych części na próbę Edytowane 22 Sierpnia 2008 przez kocurek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Jeżeli w single pamięci działają , tak samo jak GM/MT nie ma błędów to może kontroler ram w CPU nawala . Próbowałeś uruchomić te pamięci w dualu w innych slotach , podnosić napięcie , obniżać ich taktowanie lub luzować ich timingi ? Moim zdaniem jak w trybie single nic się nie dzieje z kompem , to nie warto na razie nic wymieniać chyba że CPU się zacznie sypać . Zwiększoną przepustowość RAM wskutek Duala zauważysz tylko w testach syntetycznych . W grach i normalnym użytkowaniu nie ma praktycznie różnicy pomiędzy trybem dual a single channel . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TigerA1 Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 komp nr 2 z podpisu, pół roku pracy bez problemu i pewnego dnia nie włącza się, prawdopodobnie czeka mnie wysyłkowa wymiana podzespołu więc potrzebuję rzetelnie ustalić co nawaliło. po sprawdzeniu zasilacza zabrałem się za pamięci, po rozstawieniu kości do trybu single komputer pracuje normalnie, pamięci sprawdziłem gold memory i memtest razem i każdą z osobna - 0 błędów,wina leży ewidentnie w pracy dwukanałowej, jak mogę się upewnić czy to pamięć, proc czy płyta? dodam że nie mam innych części na próbę Miałem to samo na płycie DFI, płyta do wymiany i tyle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocurek Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 (edytowane) Jeżeli w single pamięci działają , tak samo jak GM/MT nie ma błędów to może kontroler ram w CPU nawala . Próbowałeś uruchomić te pamięci w dualu w innych slotach , podnosić napięcie , obniżać ich taktowanie lub luzować ich timingi ? Moim zdaniem jak w trybie single nic się nie dzieje z kompem , to nie warto na razie nic wymieniać chyba że CPU się zacznie sypać . Zwiększoną przepustowość RAM wskutek Duala zauważysz tylko w testach syntetycznych . W grach i normalnym użytkowaniu nie ma praktycznie różnicy pomiędzy trybem dual a single channel . tak przerabiałem już wszystko, co było możliwe, w innych slotach to samo, też myślę o procku i to mnie martwi bo nieźle się kręci a nie wiadomo co dostanę wiem że różnica jest mała, ale jak już jedna rzecz poszła to może się sypnąć w każdej chwili TigerA1 miałeś to samo na am2 i dual nie chodził na obydwu slotach?, szczerze mówiąć płytę obstawiałem na końcu bo kontroler jest w CPU Edytowane 24 Sierpnia 2008 przez kocurek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...