Skocz do zawartości
ev45ive

S/pdif

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie wiem czy to dobry dział, ale spróbuje.

Otóż mam na płycie głównej wyjście S/PDIF i 3 wyjścia analog. Wszystkie to małe Jacki.

W instrukcji płyty napisali, że zintegrowana karta ma 8 kanałów. Fajnie 8 kanałów 4 wyjścia.

A chciałbym z line in i mikrofonu tez korzystać.

Wymyśliłem, że podłacze wszystko przez S/PDIF. Tylko nie bardzo jeszcze wiem jak.

Problem w tym, że mam dużo różnych głośników.

- 4 satelitki 25W

- 2 kolumny 200W

- Subwoofer

Jak to wszystko podłączyć do S/PDIF ( głośniki są oczywiście analog ).

Problemem jest to, że jak podłacze wszystko do subwoofera przez analog i głośniki do subwoffera to kolumny grają ciszej niż satelitki.

Jakieś pomysły? Wzmacniacz z wejściem S/PDIF ? Co z różnicą głośności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupujesz ampli z wejściem SPDIF i głośność wszystkich satelit, subwooferów ustawiasz indywidualnie w ampli.

ps. najlepiej jeśli kupisz dźwiękówkę z wyjściem HDMI i ampli potrafiące "odtwarzać" PCM podane na HDMI - będziesz miał dźwięk wielokanałowy w grach itd. ... przy SPDIF da się przesłać praktycznie max 2 kanały PCM (teoretycznie 4) a przez HDMI 8 kanałów.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle, bardzo ciekawe. Czyli wychodzi na to ze kupiłem SB X-fi niepotrzebnie? Mam 2 Radeony 4870 a one obsługują dzwięk przez HDMI. Mam też ampli które obsługuje i SPDIF i HDMI.

W takim razie co będzie lepszym wyborem zostanie przy przesyle dzwieku przez SPDIF czy przejscie na HDMI. Moje amli to Yamaha RX-V661.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej byłoby kupić kartę dźwiękową z wyjściem HDMI (Yamaha 661 obsługuje PCM po HDMI). HDMI obsłuży wszystko.

Przez SPDIF będziesz miał 5.1 w DTS i AC3 ... ale w bezstratnym PCM (np. gry, muzyka, filmy z dźwiękiem HD) będzie max 2.0 (ograniczenie standardu SPDIF)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co mi przychodzi do głowy to grafiki od ATI - one mają wbudowane dzwiekówki oraz mają złącze HDMI ;)

A tak to nigdy nie widziałem karty dzwiekowej z hdmi, asus miał wprowadzic taką wersje Xonar'a, ale jak jest to nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej byłoby kupić kartę dźwiękową z wyjściem HDMI (Yamaha 661 obsługuje PCM po HDMI). HDMI obsłuży wszystko.

Przez SPDIF będziesz miał 5.1 w DTS i AC3 ... ale w bezstratnym PCM (np. gry, muzyka, filmy z dźwiękiem HD) będzie max 2.0 (ograniczenie standardu SPDIF)

Przez S/pdif też będzie 5.1 w filmach hd i grach - każdy film który ma pcm obsługuje takze dts...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez S/pdif też będzie 5.1 w filmach hd i grach - każdy film który ma pcm obsługuje takze dts...

Masło maślane.

STANDARD SPDIF TO:

5.1 przy kompresji stratnej do AC3 lub DTS

2.0 przy bezstratnym PCM (teoretycznie 4.0)

Czy można kompresować do stratnego AC3 dźwięki z gier i wysyłać przez SPDIF ? - tak, jest to możliwe.

Czy można wysłać dźwięk HD 5.1 przez SPDIF ? - NIE ... chyba że zdegradujemy go do 48k i skopiemy ... przepraszam ... skompresujemy stratnie do AC3 ... ale to już nie będzie 5.1 HD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masło maślane.

STANDARD SPDIF TO:

5.1 przy kompresji stratnej do AC3 lub DTS

2.0 przy bezstratnym PCM (teoretycznie 4.0)

Czy można kompresować do stratnego AC3 dźwięki z gier i wysyłać przez SPDIF ? - tak, jest to możliwe.

Czy można wysłać dźwięk HD 5.1 przez SPDIF ? - NIE ... chyba że zdegradujemy go do 48k i skopiemy ... przepraszam ... skompresujemy stratnie do AC3 ... ale to już nie będzie 5.1 HD

Kyle to dziwne co piszesz bo ja przesylam bez problemu DTS po SPDIFie...... zgadnij jakie DTS ma probkowanie???

pozatym ciekawe jakie masz DACe zeby slyszec roznice w skompresowanym DTS audio ze strumieniem 1,5Mb...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadnij jakie DTS ma probkowanie???

Standardowo 48kHz - DTS 96/24 jest wariantem opcjonalnym i generalnie nie stosowanym na plytach DVD-Video.

pozatym ciekawe jakie masz DACe zeby slyszec roznice w skompresowanym DTS audio ze strumieniem 1,5Mb...

Onkyo TX-SR606 u mnie wystarcza, zeby slyszec roznice miedzy DD5.1/DTS a DTS-HD MA/Dolby TrueHD/wielokanalowym LPCM (wszystkie 3 razem, bo wszystkie sa kodekami bezstratnymi i nie ejstem w stanie wskazac istotnych roznic miedzy nimi, tym bardziej, ze nie widzialem jescze filmu, ktory mialby dwie bezstratne sciezki).

Kyle to dziwne co piszesz bo ja przesylam bez problemu DTS po SPDIFie......

Przeciez Kyle wyraznie napisal, ze jedna z opcji na 5.1 jest DTS, o co Ci chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi