Skocz do zawartości
Zawmen

Który Dysk 640gb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam kupić dysk 640GB. Mam 3 do wyboru. Który będzie najlepszy :?:

-najszybszy

-najcichszy

-niezawodny

WD Caviar SE-16 640 GB

Samsung SpinPoint F1 640 GB

Seagate 640 GB Barracuda 7200.11

czyli brak zdecydowanego faworyta

czekam na kolejne opinie

a czy jest test tych dysków pomiędzy sobą żeby można je było porównać???

Seagate już opada. Jeszcze brane pod uwagę są WD i Samsung

Edytowane przez Zawmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung, tylko i wyłącznie, radzę poszukać na googlach testów, bo gdzieś były, tylko nie patrz na wyniki samsungów F1 250, 500 i 750GB bo te są wolniejsze. 320, 640 i 1TB są najlepszymi dyskami obecnie.

@Kyle

Napisz dlaczego tak, imho seagate to z tych 3 najgorszy wybór, bo te dyski to czysta loteria, albo będzie cichy albo głośny jak traktor. A to że są wolniejsze od Samsungów to chyba wiadomo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle

Napisz dlaczego tak, imho seagate to z tych 3 najgorszy wybór, bo te dyski to czysta loteria, albo będzie cichy albo głośny jak traktor. A to że są wolniejsze od Samsungów to chyba wiadomo....

Ostatnie kilka dysków Seagate które kupowałem ja lub ktoś z mojej rodziny było cichych ... a w lotto nikt z nas nie wygrał :P

Co do prędkości ... masz oczywiście link do testu modeli 640 GB Seagate vs. Samsung F1 ... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linku do testu Samsung vs Seagate Ci nie podm bo chyba takiego testu nie ma, ale wystarczy porównać wyniku z kilku rożnych i już widać różnice.

Ok ... to porównajmy inne modele

http://www.tomshardware.com/charts/3-5-har...l?p=1784%2C2028

... faktycznie widać różnicę na korzyść Seagate

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że jak dobrze widzę to w tym teście jest Samsung F1 ale 500GB który jest na starszych talerzach, ten model jest wolniejszy od tych na talerzach 332GB. Dodaj tam sobie samsunga F1 1TB a zobaczysz że jest szybszy. Dla przykładu u mnie average readt to 96,2MB/s

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ręce mi opadają już, dałeś porównanie do samsunga na starszych talerzach, w wersji 500GB, autor się pyta o 640GB, zastanów się co ty wogle piszesz. Tak nowe seagate na nowych talerzach będą miały podobną prędkość, ale na pewno będą głośniejsze.

@Proofit

Widzę że masz tego Samsunga, jak możesz to wrzuć tu wyniki testów i napisz co o nim sądzisz, jak z głośnością itp.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ręce mi opadają już, dałeś porównanie do samsunga na starszych talerzach, w wersji 500GB, autor się pyta o 640GB, zastanów się co ty wogle piszesz. Tak nowe seagate na nowych talerzach będą miały podobną prędkość, ale na pewno będą głośniejsze.

Chciałeś porównania innych (odpowiadających sobie gęstością talerzy) modeli to ci dałem i jak nie umiesz wyciągać wniosków to już nie mój problem. Zastanów się co ty w ogóle piszesz. No chyba że pisząc "kilka różnych" miałeś na myśli test Seagate 640 GB w jednym serwisie i test Samsung F1 640 GB w innym ... w takim razie daj linki skoro masz.

Ale tu mowa o tych Samsungach które mają te 332GB na talerz :mur: a te nie mają konkurencji przy Seagate

Tak "murku" ... szczególnie jeśli mówimy o dwutalerzowym Seagate 640 GB :lol:

Dla przykładu u mnie average readt to 96,2MB/s

I na prawdę sądzisz że na tym Seagate 640 GB będzie mniej ? Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałeś porównania innych (odpowiadających sobie gęstością talerzy) modeli to ci dałem i jak nie umiesz wyciągać wniosków to już nie mój problem. Zastanów się co ty w ogóle piszesz. No chyba że pisząc "kilka różnych" miałeś na myśli test Seagate 640 GB w jednym serwisie i test Samsung F1 640 GB w innym ... w takim razie daj linki skoro masz.

Gdzie ja napisałem że chcę widzieć testy innych dysków??

Co do tego Seagate 640GB, nie wiem ile będzie, niestety kryształowa kula poszła na serwis, ale jak z Ciebie taka wróżka to napisz ile będzie. Bo ja jakoś nie widziałem testu nigdzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie ja napisałem że chcę widzieć testy innych dysków??

Co do tego Seagate 640GB, nie wiem ile będzie, niestety kryształowa kula poszła na serwis, ale jak z Ciebie taka wróżka to napisz ile będzie. Bo ja jakoś nie widziałem testu nigdzie

- czytaj ze zrozumieniem

- sądzę że będzie podobnie choć w przeszłości Seagate uzyskiwał lepsze wyniki przy identycznej gęstości co konkurencja więc można się spodziewać minimalnie wyższego transferu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ty czytaj ze zrozumieniem, napisałeś: "Chciałeś porównania innych (odpowiadających sobie gęstością talerzy) modeli to ci dałem"

Tylko gdzie ja tego chciałem bo sobie nie przypominam??

Przeszłość przeszłością, żyjemy w teraźniejszości i bez testów nie wyciągałbym żadnych wniosków.

Imho Seagate 640GB będzie wolniejszy od Samsunga F1 640GB, ale jak wiadomo testów nie ma, ale inne samsungi na talerzach 332GB wypadają lepiej to właśnie dlatego myślę że i ten nie będzie gorszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Proofit

Widzę że masz tego Samsunga, jak możesz to wrzuć tu wyniki testów i napisz co o nim sądzisz, jak z głośnością itp.

Mam dwa dyski seagate 7200.10 250GB i samsunga F1 640. Wedlug mnie samsung jest lepszy pod wzgledem ciszy i mniej sie grzeje :D

Co do wydajnosci seagate to nie moge teraz sprawdzic bo nie mam go teraz w budzie.

post-137249-1219504813_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Villentretenmerth

Ja swojego nowego WDka też nie słyszę (tzw. "chrobotania" głowic w ogóle nie słychać, nawet jak przyłoży się ucho do skrzynki btb - home made). Dysk jest niesłyszalny i wystarczająco szybki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi